Hlavní obsah

Solární panely na střechu? Pozor, abyste nepřišli o statisíce!

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Chtěli mít na střeše solární panely a pokrýt svou spotřebu elektřiny tou ze slunce. Investovali do toho statisíce. A pak o ně přišli. Bohužel roste počet lidí, kteří místo termínu montáže fotovoltaiky dostali od dodavatele zprávu, že zkrachoval. Co v takovou chvíli dělat a hlavně - jak tomu předejít?

Článek

Bohužel přibývá lidí, kteří s vidinou fotovoltaiky a úspor za elektřinu poslali i statisícové zálohy firmám, které zkrachovaly dřív, než mohly své sliby splnit. Otázkou je, zda za tím byla nevědomost, špatná organizace, nebo úmysl. Pro klienty takových firem to ale má stejný efekt - jsou bez peněz i panelů na střeše. Co dělat, abyste nenaletěli, a co v případě, že už se tak stalo?

Kam se obrátit o radu

Při výběru fotovoltaiky a firmy, která vám ji instaluje, je zapotřebí velké opatrnosti. Manuál na ochranu zákazníka při nákupu fotovoltaiky zveřejnilo například Ministerstvo průmyslu a obchodu, o radu můžete požádat i na telefonní lince 1212. Co je tedy třeba vědět?

Promyslete, na co fotovoltaiku chcete

Rozmyslete si, nač ji chcete - má pokrýt celou vaši spotřebu energie, nebo jen nakrmit elektromobil, ohřát vodu či být záložním zdrojem pro případ výpadku sítě? Podle toho bude vypadat návrh solární elektrárny, hlavně jejího výkonu. Solidní dodavatel vám pomůže vypočíst výkon, ale je dobré myslet i dopředu - třeba budete chtít jednou tepelné čerpadlo nebo být co nejvíc soběstační. Do budoucna budete moci s přebytky energie obchodovat nebo je posílat příbuzným.

Zvažte i pořízení baterií na uchování energie na dobu, kdy elektrárna nevyrábí. Nejsou nutně součástí elektrárny, ale když je chcete, pak raději hned, protože na jejich dodatečné pořízení už nedostanete dotace.

Vybírejte z osvědčených firem

O firmě, které svěříte statisíce, musíte vědět maximum. „Volte jen ty prověřené, jež mají s působením v oboru dlouhodobé zkušenosti. Případně ty, které jsou členy prestižních oborových asociací typu CAFT, Solární asociace nebo České fotovoltaické asociace,“ uvádí Pavel Matějovič, provozní ředitel společnosti Schlieger.

Firma by vám měla pomoci se vším papírováním, včetně žádosti o dotaci. Dále s připojením k síti a vypracováním všech podkladů, které s tím jsou spojené, což zahrnuje i projektovou dokumentaci a smlouvu o připojení. Jestliže vám nabízí instalaci fotovoltaiky, včetně připojení, ve lhůtě měsíc až dva, tak velký pozor! „Je totiž evidentní, že z nevědomosti nebo záměrně ignoruje například to, že distributor elektřiny má na připojení FVE do sítě zákonnou lhůtu až devět týdnů,“ varuje Pavel Matějovič.

Foto: Big Shot Theory, Shutterstock.com

Na připojení má distributor až devět týdnů, zbystřete, když vám firma slibuje dřívější zapojení.Foto: Big Shot Theory, Shutterstock.com

Nejlevnější není nejlepší

Příliš nízká cena není výhodou, ale spíš varováním. Měli byste chtít dobrou kvalitu za dobrou cenu a také kvalitní instalaci od proškolených pracovníků. Nesnažte se ušetřit za každou cenu! Například fotovoltaické panely s účinností 13 % budou levnější než ty s 21 % účinností, ale vyrobí téměř o 40 % méně elektřiny a zaberou víc místa na střeše. Na obdobné disproporce můžete narazit také u baterií pro fotovoltaiku.

Nedivte se, pokud panely mají jinou životnost než ostatní komponenty elektrárny. U panelů to bývá i 25 let, u ostatních částí různě - porovnejte nabídku s konkurencí. Podívejte se do recenzí zákazníků, jak firma reaguje na případné reklamace a jaký nabízí servis.

Pozor na zálohy!

Fotovoltaika vyjde na statisíce a její cena se dodavateli platí po částech. První zálohu, pohybuje se mezi 10–40 %, byste měli uhradit při podpisu smlouvy. Druhou, většinou do 50–70 %, po získání smlouvy o připojení k síti a začátku montáže. Zbytek se hradí po předání hotového díla, předávacího protokolu a revizní zprávy. „Dejte si pozor na to, aby se záloha neplatila měsíce před instalací a aby nebyla závratně vysoká. Pokud dodavatel vyžaduje platbu hned na začátku jednání, většinou je to špatný signál,“ říká Jakub Tobiáš za společnost Lama home.

Stát nabízí v rámci programu Nová zelená úsporám dotace podle velikosti a typu fotovoltaiky - od 40 do 200 tisíc korun. Žádat o ni můžete před, v průběhu i po realizaci, ale vyplatí vám ji až poté, co zaplatíte celou cenu a doložíte i potvrzení o připojení do sítě.

Dobře si přečtěte smlouvu

Než cokoli zaplatíte, měli byste mít podepsanou smlouvu, kterou jste si dobře prostudovali, včetně pasáže o případných smluvních pokutách. Veškerou komunikaci o smlouvě a financích veďte písemně a uchovávejte ji. Ideální je komunikovat přes datovou schránku nebo doporučenými dopisy, ale i e-mail je lepší než telefonát.

Když už se vám to stalo

Patříte mezi ty, jejichž dodavatel zkrachoval a místo termínu instalace jste dostali informaci o insolvenčním řízení? Začněte hned jednat a musíte si pomoci sami, i kdyby vás třeba napadlo se obrátit na obchodní inspekci. „ČOI ani například ERÚ nemají ze zákona možnost donutit podnikatele zahájit práce nebo vrátit spotřebiteli peníze. Do smluvních vztahů dvou stran nemůžeme vstupovat,“ říká ředitel České obchodní inspekce Jan Štěpánek.

„Když zjistíte, že je dodavatel v úpadku a vy u něj máte pohledávku, ihned jednejte. Nejprve musíte odstoupit od smlouvy o dílo či dodání služeb - to musíte udělat písemně na adresu dlužníka. Tím se smlouva mezi vámi ruší a máte nárok na navrácení poskytnutého plnění, tedy uhrazené částky,“ radí advokátka Karolína Nová z kanceláře KN Legal.

Tento nárok musíte uplatnit u insolvenčního soudu, který v této věci rozhoduje, na předepsaném formuláři (zde stáhnout) a do předem stanoveného termínu. Poté byste měli sledovat, jak řízení pokračuje. „Kdyby insolvenční správce nebo dlužník vaši pohledávku popřel, je nutné zahájit spor o pravost či výši pohledávky,“ upozorňuje advokátka. Pro běžného člověka je v případě insolvence dodavatele fotovoltaiky lepší si najmout právního zástupce, který se insolvenčním právem zabývá. „Pokud něco zanedbáte, už se totiž svého nároku nikdy nedomůžete,“ varuje Karolína Nová.

Reklama

Načítám