Hlavní obsah

Pas nebo občanka pro mimino? Hodí se na nákupy do Polska i do tramvaje!

Foto: Sergey Novikov, Shutterstock.com

Foto: Sergey Novikov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezdíte na nákupy do Polska nebo do Německa anebo za příbuznými na Slovensko a berete s sebou děti? Možná ani netušíte, že i na těch pár hodin či dnů musíte mít s sebou jejich pas nebo občanku. A také se vám bude hodit vědět, kdy je šikovné přibalit i souhlas s vycestováním dítěte.

Článek

Jezdit za hranice na nákupy je už pro mnohé Čechy naprostá samozřejmost. A často s sebou automaticky berou také děti, stejně jako doma. Přitom ale možná nevědí, že i při tak běžném a krátkodobém vycestování mimo území republiky musí mít každé dítko cestovní pas nebo občanský průkaz, a to od narození.

Nákup i návštěva s průkazem

Cestovat za hranice kteréhokoli z okolních států už dávno nevyžaduje žádné formality, a tak se stává, že rodiče vůbec nenapadne, že by měli potomky vybavit nějakým dokladem. „Každé dítě, stejně jako kdokoli, kdo vyjíždí za hranice, musí mít s sebou svůj vlastní doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas. Případně lze zvážit také kopii rodného listu,“ říká Aneta Kovářová z Odboru komunikace Ministerstva zahraničních věcí ČR. Jestliže jedete za hranice s dětmi bez dokladů, hrozí vám, že vás místní policie zadrží do chvíle, než totožnost potomků dokážete.

Občanka pro dítě

Občanka je vhodná volba při cestách v rámci EU. Lze ji nechat vystavit i pro děti do 15 let věku, a to od narození. Žádost podává a hotový průkaz vyzvedává zákonný zástupce, tedy většinou rodič. Je přitom povinen prokázat totožnost svým občanským průkazem a také oprávněnost k zastupování (u rodičů – a je jedno, který z nich to je – ji dokládá rodný list dítěte, v případě jiného zástupce rozhodnutí soudu). Vše musí být buď originál, nebo ověřená kopie. Potomka vezměte s sebou – na úřadě ho vyfotí. Pokud umí psát, doklad podepíše a starším 12 let jsou odebrány otisky prstů. Víte, že Češi dostanou nové občanky s velkým lvem?

  • Platnost občanky pro děti do 15 let je stanovena na 5 let a při vydání do 30 dnů vás poplatek vyjde na 100 Kč. Protože se ale malé děti velmi rychle vyvíjejí, je třeba doklad vyměnit, když si na fotografii přestane být podobné.

Cestovní pas pro dítě

Cestovní pas můžete používat nejen pro cesty v rámci EU, ale i do celého světa, takže je univerzálnější. Chcete ho malému cestovateli zařídit? Vezměte s sebou rodný list dítěte a svůj doklad totožnosti (občanku nebo pas). Při vydání do 30 dnů vyjde na stovku a platnost je maximálně 5 let, ale i v tomto případě by si mělo být dítě na fotce stále podobné.

Pro dítě: Je lepší pas, nebo občanka?

Dítě může mít současně občanku i cestovní pas, ale když má pas, pak už je občanský průkaz zbytečný. Jestliže víte, že budete s potomkem cestovat i mimo Evropu, je lepší volba pas. Pokud ovšem nejezdíte jinam než třeba za hranice na nákupy, stačí občanský průkaz.

S pasem a občankou i do tramvaje

Občanský průkaz nebo pas pro děti využijete nejen v cizině, ale i doma. Například mimopražským poslouží na výletě do Prahy: v MHD díky nim prokáže malý cestující svůj věk, a bude tak mít až do 15 let dopravu zdarma. Bezplatně v Praze cestuje také osoba (a nemusí to být jen rodič), která doprovází dítě do tří let, ovšem i zde je nutné doložit jeho věk občankou nebo pasem. Jaká jsou pravidla pro cestování s kočárkem v dopravních prostředcích?

Foto: BENEJAM, Shutterstock.com

Jedete s dětmi na výlet do Prahy? Pokud mají pas nebo občanku, přibalte jim je, ušetříte za lístek!Foto: BENEJAM, Shutterstock.com

Souhlas rodičů s vycestováním dítěte

Posíláte děti třeba k moři s babičkou a dědou nebo jede s kamarádem a jeho rodiči? Pak by měl mít malý cestovatel nejen pas (resp. občanský průkaz), ale i písemný souhlas rodičů s cestou do zahraničí, hodí se mít i ověřenou kopii rodného listu. Po průvodcích dítěte je mohou chtít například na hranicích, ale také na letišti nebo při ubytování v hotelu.

A co když s sebou bere dítě do zahraničí jeden z rozvedených či nesezdaných rodičů? „Všeobecně platí, že pro krátkodobý výjezd do ciziny (například nákup za hranicemi) či na dovolenou není obvykle souhlas druhého rodiče vyžadován, ale pro delší pobyty v cizině je vhodné si ho opatřit. Ale pokud hrozí, že by druhý rodič označil toto vycestování za únos, je dobré si ho opatřit vždy,“ radí Aneta Kovářová.

  • Kdo potřebuje souhlas s vycestováním: Souhlas by mělo dítě mít, vždy když jede s někým, kdo není jeho právní zástupce, stejně jako nezletilé dítě, které vyráží do zahraničí samo, třeba na studijní či jazykový pobyt. Pokud potomka bere na delší dobu do zahraničí jen jeden rodič, pak se hodí mít s sebou povolení toho druhého. Cestování nezletilých má totiž každý stát upravené jinak a někde tento souhlas automaticky vyžadují. Je tedy šikovné si to předem zjistit, abyste měli v pořádku všechny dokumenty. K souhlasu lze přiložit fotokopii rodného listu dítěte.

Jak sepsat souhlas s vycestováním?

Forma souhlasu není předepsaná, ale musíte jednoznačně identifikovat dítě i jeho doprovázející osobu: je nutno uvést jméno a příjmení, datum narození a číslo cestovního dokladu, také musí být jasný cíl a termín cesty. Dále se doporučuje mít s sebou fotokopii rodného listu nezletilého, případně rozhodnutí soudu o svěření dítěte do péče.

Na souhlasu by měl být úředně ověřený podpis a kromě češtiny by měl být i v jazyce destinace, pro kterou je určený, nebo v angličtině. Tyto údaje nejsou složité, takže je zvládnete i s pomocí překladače. Pozor: Na cizojazyčném souhlasu vám neověří podpis na běžných místech, ale jen u notáře, který tento jazyk ovládá, anebo se můžete obrátit na velvyslanectví země, kam dítě jede.

Reklama

Související témata:
Občanský průkaz
Nákupy v Polsku

Načítám