Hlavní obsah

Jezera, meandry Dunaje, romantické západy slunce: Horní Rakousko z kola, lodi i z výšky

Foto: Tomáš Binter

Foto: Tomáš Binter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Rakousko je překrásné i v létě! Jezera, meandry Dunaje, romantické západy slunce, ale i zábava pro celou rodinu nebo projížďka na lodi či kole. Pokud nevíte, kam na prodloužený víkend nebo dovolenou, pak se nechte inspirovat aktivitami, které jsem vyzkoušela na vlastní kůži.

Článek

Asi po čtyřech hodinách cesty autem z Prahy se ocitnete v úplně jiném světě. Ubytování v hotelu Donauschlinge přímo u řeky se nabízelo jako ideální strategický bod pro náš výlet – hned po snídani jsme si tu půjčili elektrokola. Místní cyklostezky nejsou téměř vůbec do kopce a jedete v klidu po rovince kolem Dunaje. A když zapomenete svačinu, nevadí. Cestou je spousta míst, kde se dobře najíte i napijete.

Láska k tradičnímu řemeslu

Cílem naší cesty byla rodinná firma pana Wittiho, kde s láskou a péčí vyrábějí pramice. Odstartovali jsme krátkou plavbou přívozem – díky zmíněné kartě byl zdarma. Poté jsme nasedli na kola a zhruba po půlhodince šlapání do pedálů jsme byli na místě a čekalo nás zajímavé povídání, jak se vyrábějí lodě.

A byl by hřích, kdybychom takovou parádní pramici hned nevyzkoušeli v akci! Můžete si ji pronajmout a řídit sami, ale vzhledem k silnému dunajskému proudu jsme volili variantu s kapitánem – a nebyl to nikdo jiný než sám pan Witti. Z Dunaje uvidíte krásy zdejší přírody, oblázkové pláže a také četné zříceniny hradů, které jsou bohužel často v soukromém vlastnictví, takže je lze obdivovat právě jen takto.

Půjčovna pramic

  • Pramici si můžete pronajmout každý den za příznivého počasí, a to od května do září, od 9:00 do 18:00, minimálně na 2 hodiny.
  • Pro člun s vyšším výkonem musíte vlastnit kapitánský průkaz. V opačném případě může řídit každý starší 16 let. Ceny startují na 24 eurech.

Dechberoucí výhledy na Dunaj

Den jsme zakončili romantickým pozorováním západu slunce z vyhlídky Schlögener Blick, kam můžete dojít pěšky za 20 minut z parkoviště Schlögenleiten nebo sem dojet na kole – a elektrický pohon se tady bude rozhodně hodit… Uvidíte slavnou schlögenskou dunajskou smyčku, tedy velkolepý meandr, po kterém jsme přes den jeli na pramici. Na vyhlídce jsou lavičky, a pokud si s sebou vezmete i něco dobrého k pití nebo sezobnutí, užijete si lepší podívanou než v kině.

Foto: Tomáš Binter

Romantický západ slunce nad velkolepým meandrem vás okouzlíFoto: Tomáš Binter

Veliký zábavní park

Zábavní park Ikuna nesmíte minout – obzvlášť pokud máte děti. Na více než 200 000 metrech čtverečních naleznete nejen zábavní park, restaurace, luxusní kemp, westernové městečko nebo malý jurský park, ale je tady i malé muzeum veteránů. Děti trochu postraší dinosauři v životní velikosti, kteří reagují na pohyb kolem nich, a malé milovníky adrenalinu zabaví také motokáry, lanové centrum nebo klouzání v nafukovacím kruhu. V případě deště se nabízí i krytá hala s 3D kinem a několik restaurací s dobrou kuchyní.

Nově zde nabízejí i místo pro parkování karavanů. Jestli milujete tento tip cestování, pak se vám jistě bude hodit informace, že za parkování dáte jen 99 eur a v ceně je i denní rodinná vstupenka do zábavního parku, která jinak stojí 71 eur .

  • Zábavní park má otevřeno od 31. března do 31. října od 9:00 do 19:00 a bohužel sem nesmějí vaši čtyřnozí kamarádi.

Stezka korunami stromů

Dáváte přednost klidu, šumění lesa a zpěvu ptáků? Pak je možná pro vás to pravé stezka korunami stromů v Kopfingu. Zaujalo mě, s jakou láskou a respektem k přírodě je celý koncept stezky vymyšlený, i to, že se jedná o rodinný podnik, který se dědí.

Dřevěná stezka v některý částech sahá do výšky až 15 metrů a projít ji mi trvalo asi hodinu. Je pravda, že nějaký čas jsem strávila kocháním se výhledy, které se nabízejí ze zdejší 40 metrů vysoké vyhlídkové věže. Při dobré viditelnosti dohlédnete až do Česka a Německa. Ve věži je i několik únikovek, třeba s tématem Harryho Pottera. Ze stezky můžete sejít po schodech nebo využít tobogán. Dole pak návštěvníky zabaví hřiště, adrenalinové houpačky, živé lamy i restaurace.

  • Vstupenka stojí 13,5 eura pro dospělého a 9 eur pro děti, s kartou Donau.Erlebnis card máte 50% slevu. Otevřeno je každý den od 10:00, poslední návštěvníky vpustí v 17:00. Pejsci mají vstup povolen.

Načítám