Hlavní obsah

5 tipů na nejlepší eurovíkendy aneb Dva dny stačí, drahoušku! Čím láká Krakov, Barcelona nebo Porto

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Všude dobře, tak proč sedět doma! Táhne vás to za poznáním, ale do delšího pobytu za hranicemi se vám nechce? Pak je eurovíkend skvělá volba. Poznáte krásné město a spotřebujete maximálně jeden den dovolené. Co stihnete v pěti úžasných evropských městech?

Článek

V pátek po práci vyrazit na letiště a probudit se do krásného jarního rána ve městě, které se vám na dva dny stane domovem? Ideální víkendový program! Města po celé Evropě lákají na historii, přírodu i zajímavou gastronomii. Nedávno jsme přinesli tipy, co zažít v evropských velkoměstech s dětmi, a dnes to bude dospělá jízda.

Řím

Že všechny cesty vedou do Říma? Není jisté, jestli to platí, ale jednou by vás tam nějaká cesta zavést určitě měla, protože hlavní město Itálie stojí za návštěvu. Dýchne tu na vás historie, ovšem povinností je dát si i gelato a pizzu.

Koloseum: Nedávno zrekonstruovaný oválný amfiteátr v centru města je skvost, který je rozhodně „must see“. Romantici si ho pamatují ze slavné komedie Prázdniny v Římě s Audrey Hepburn, milovníci historie zase z Gladiátora.

Sixtinská kaple: Světoznámá kaple se nachází ve Vatikánském paláci. Většinu turistů láká její vnitřní výzdoba – především Michelangelovy fresky na klenbě stropu a jeho Poslední soud. Mrkněte na vstupenky online, budete rychleji uvnitř.

Fontána di Trevi: Barokní fontánu vytvořil architekt Nicola Salvi a vyplatí se navštívit ji hned ráno, ať se pokocháte bez turistů. Ale nepokoušejte se přitom napodobit slavnou koupací scénu z filmu Sladký život Federica Felliniho! Čekala by vás tučná pokuta.

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

V Římě jsou místa, kvůli kterým se vyplatí si přivstat…Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Krakov

Polský Krakov je kulinární metropole a na své si tu přijdou všechny typy eurovíkendových turistů: je tu nejen spousta dobrých restaurací a kaváren, ale také množství památek a krásných výhledů. Pokud si přidáte jeden den, určitě navštivte slavný solný důl Wieliczka, který leží asi 15 km od města.

Hrad Wawel: Nejnavštěvovanější polský hrad byl více než 500 let sídlem králů. Majestátně se tyčí nad městem a láká k prohlídce. Navštivte zbrojnici i královské komnaty, třeba Senátorský sál či Ptačí komnatu, a sejděte k Dračí jeskyni.

Rynek Główny: Krakovské hlavní náměstí je velkolepé. Prohlédněte si tady historickou budovu tržnice Sukiennice, která stále slouží původnímu účelu, a za návštěvu určitě stojí i podzemí pod náměstím – tam se pokocháte archeologickými nálezy.

Projížďka po Visle: Krásný pohled na město získáte od řeky. Je možné si půjčit kajak nebo se projet na lodi či gondole. Romantika zaručena!

Foto: RomanSlavik.com, Shutterstock.com

Královský hrad i slavná katedrála se tyčí nad Krakovem a lákají k návštěvě.Foto: RomanSlavik.com, Shutterstock.com

Porto

Pro toto portugalské město blízko břehů Atlantiku mám slabost. Miluji sedět u řeky, pojídat ústřice, navštívit jeden z vyhlášených sklepů a kochat se pohledem na slavný most i trochu zašedlou historii. A pak sednout do taxíku nebo na kolo a přesunout se k oceánu, kde mě vždy ohromí síla vody.

Vlakové nádraží São Bento: Historická budova nejkrásnějšího portugalského nádraží stojí na místě někdejšího benediktinského kláštera. Modro-bílé kachličky najdete ve městě na více místech a zde na nádraží znázorňují portugalské historické události i výjevy ze života.

Promenáda podél řeky Cais da Ribeira: Místní náplavka je plná restaurací a barů a můžete se odtud kochat pohledem na barevné domečky, most Ludvíka I. a na druhý břeh. Tam leží Vila Nova de Gaia – celý levý břeh řeky Douro je totiž samostatné město a najdete tam spoustu vinných sklepů.

Vinný sklep Taylor's: Navštívit Porto a neochutnat místní portské? To by byl hřích. Stačí přejít ze staré části města do nové a možností máte nepřeberně. Doporučuji spojit ochutnávku s prohlídkou sklepa, dozvíte se mnohé o místní historii.

Knihkupectví Livraria Lello: Jít v rámci poznávání města do knihkupectví? Rozhodně! Knihkupectví Lello patří mezi nejkrásnější na světě a kromě bohaté nabídky knih tu najdete nádherně zdobený interiér, světoznámé schodiště i první vydání Olivera Twista. Vyplatí se koupit vstupenku předem online a přijít před otevírací dobou.

Foto: Only Fabrizio, Shutterstock.com

Pohled na Porto při západu slunce se vám vryje do paměti.Foto: Only Fabrizio, Shutterstock.com

Stockholm

Proč se švédskému hlavnímu městu říká Benátky severu? Rozkládá se na 14 ostrovech. Čeká vás tu nejen historie a zajímavá muzea, ale i skandinávská gastronomie: musíte si dát masové kuličky i kynuté šneky se skořicí! Město si můžete užít také z lodi i v sedle kola.

Muzeum Vasa: Proč sem proudí davy turistů? Všichni chtějí vidět vrak válečné lodi Vasa, která se potopila v roce 1628 u švédských břehů a byla po více než 300 letech vylovena a zrestaurována.

Královský palác: Oficiální sídlo švédského krále je přístupné veřejnosti, která tak může nahlédnout do královských komnat. A pokud patříte k fanouškům švédské monarchie, vydejte se lodí na ostrov Lovön, kde láká královský letní palác Drottningholm.

ABBA muzeum: V 70. letech ve Stockholmu vznikla světoznámá skupina a v roce 2013 jí zde bylo otevřeno muzeum. ABBA je legenda, její písně zná každý a v interaktivním muzeu si na ně můžete i zatrsat.

Foto: Alexander Tolstykh, Shutterstock.com

Vrak lodi Vasa je dokonale zrekonstruován.Foto: Alexander Tolstykh, Shutterstock.com

Barcelona

Snad na každém rohu tu narazíte na stavitelský skvost, jehož autorem je věhlasný katalánský architekt Antoni Gaudí. A když vás originální budovy a památky přestanou bavit, jsou tu pláže nebo fotbalový stadion. A pak také restaurace, kde mají nejlepší tapas.

Sagrada Família: Nejslavnější španělský chrám a zároveň barcelonská dominanta. Její stavba započala v roce 1882 a zdá se, že dokončení je už snad opravdu na dohled: v roce 2026 by mělo být hotovo. Chrám Antoni Gaudí vytvořil jako poctu křesťanství.

La Rambla: Pomalu procházet po tomto bulváru, který se táhne od Katalánského náměstí k přístavu a ke Kolumbovu památníku, je velký zážitek. Potěší vás tady trh, pouliční umělci, restaurace i obchody.

Casa Batlló: Další z barcelonských staveb, pod kterou je podepsán Antoni Gaudí, najdete na velkém bulváru Passeig de Gràcia a geniální umělec se při tvorbě nechal inspirovat přírodou. Pestrobarevnou fasádu zdobí zajímavé balkonky a dům má nezaměnitelnou dračí střechu. V roce 2005 byl zařazen do fondu světového dědictví UNESCO a mnohé jeho části lze navštívit.

Park Güell: Antoni Gaudí měl velké sny – jedním z nich bylo zahradní město. To sice nevyšlo, ale i originální barcelonský park vytvořený podle jeho návrhu má hodně co nabídnout a patří k nejkrásnějším místům ve městě. Je odtud krásný výhled.

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Jedinečný chrám Sagrada Família bere dech.Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Reklama

Načítám