Hlavní obsah

Dovolená v obytňáku je v kurzu: Nejlepší aplikace na parkování i tipy na půjčovny

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Reklama

Cestování karavanem nebo obytným vozem zažívá v posledních letech obrovský boom. Láká vás letos o prázdninách vyměnit dovolenou na jednom místě za svobodné cestování podle toho, na co máte náladu? Určitě do toho jděte! Tyhle věci byste si ale měli ujasnit předem!

Článek

Jeden den v horách, druhý u vody… Dovolená na čtyřech kolech sice neposkytne takový komfort jako vybavený luxusní penzion, máte ale obrovskou svobodu v tom, kam se vydat. Když se vám někde nebude líbit, jednoduše nasednete a jedete dál. A zajímavých cílů po vlastech českých se nabízí bezpočet. Co byste ale měli vědět, než se rozhodnete pro dovolenou v obytném voze?

Foto: Andrey Armyagov, Shutterstock.com

K autu vám obvykle půjčí i campingové vybavení a lůžkoviny, za příplatek dokonce i kola pro celou rodinu Foto: Andrey Armyagov, Shutterstock.com

Vlastním vozem i luxusním obytňákem

K dovolené nepotřebujete vlastní karavan nebo obytný vůz. Nabídky půjčoven jsou rok od roku bohatší. Vybrat si můžete karavan, který zapřáhnete za vlastní auto, seženete ho již od pětistovky na den. Ve dvou se pohodlně vyspíte v obytné dodávce, kam se dá vmáčknout lůžko, vařič a dřez, obvykle půjčovny nabízí i rakev na střechu, campingový nábytek nebo přístřešek. Cena se pohybuje kolem 1 500 korun na den.

S rodinou se vám rozhodně vyplatí obytný vůz, na ten do 3 500 kg vám stačí řidičský průkaz skupiny B. Ceny se liší podle typu vozu, nabízeného prostoru a vybavení, počítejte ale minimálně se třemi tisíci na den, za opravdový luxus zaplatíte i šest tisíc. Za tuto cenu ale máte vybavenou kuchyňku, vlastní WC a sprchu, solární ohřev vody, klimatizaci, obvykle je k zapůjčení campingový nábytek, gril, nosič na kola, ale třeba i kávovar nebo paddleboard. V letní sezoně se obvykle vozy půjčují minimálně na týden, zvlášť si platíte palivo, počítejte i s vratnou kaucí, často v hodnotě několika desítek tisíc korun.

Kdo vám obytný vůz půjčí?

  • V Praze mrkněte na karavany-praha.cz, půjčují vozy dezinfikované ozonem a zadarmo u nich můžete během dovolené zaparkovat vlastní vůz.
  • Pokud jste více než čtyři, na obytnakemnacesty.cz nabízí vozy pro šest i osm cestujících.
  • Chcete-li si půjčit obytňák až v cíli vašeho výletu, na bezkempu.cz si vyberte vůz třeba v Brně nebo Bratislavě.
  • Minivan, karavan nebo dodávku přímo od majitelů si můžete pronajmout díky službě sdílení aut například na hoppygo.com. Obvykle tolerují i mazlíčky, které některé půjčovny ve svých vozech nechtějí.
Foto: bear_productions, Shutterstock.com

Moderním vozům nechybí ani klimatizace, navigace nebo solární panelyFoto: bear_productions, Shutterstock.com

Kde zaparkovat

Můžete využít samozřejmě nabídku běžných kempů, ale nejen jich. V zahraničí je běžná nabídka tzv. stellplatzů, oficiálně vymezených zpevněných míst, kde lze parkovat obytná auta, ale i vypustit toaletu, dobít baterie nebo načerpat pitnou vodu. Za cenu mnohem nižší, než je v kempu, navíc bez davů. V Česku jsou zatím spíše ojedinělé kvůli složité legislativě, tu by ale měla brzy upravit změna zákona, který je právě projednáván, a míst by mohlo rapidně přibývat. Zatím je najdete například u Děčínského Sněžníku (Stpl-sneznik.cz) nebo na Rozkoši (Stellplatz.cz).

Líbí se vám někde, ale nejde o oficiální parkovací místo? U nás je volné kempování povolené, tedy vyjma soukromých pozemků, národních parků, chráněných krajinných oblastí a vojenských újezdů. Tam se připravte na pokutu. S majitelem soukromého pozemku se můžete domluvit, mnozí jsou ochotni za drobný poplatek místo pronajmout. S hledáním vám pomohou specializované weby jako Bezkempu.cz nebo Camping.info. Fungují jako takové Airbnb pro karavanisty. Vyspat se tak můžete i na netradičních místech, třeba uprostřed švestkového sadu nebo mezi vinohrady.

Foto: Andrey Armyagov, Shutterstock.com

S karavanem nikdy nevjíždějte do zakázaných oblastí, riskujete nemalou pokutuFoto: Andrey Armyagov, Shutterstock.com

Vydejte se k sousedům

Užít si prázdniny v karavanu nebo obytňáku můžete i mimo Českou republiku. Kde zaparkovat, vám poradí cestovatelské weby a aplikace. Mezi ty největší patří Park4night.com nebo Motorhomeseurope.com. Při cestování do Rakouska vám pomůže web Campingclub.at, po Polsku se zorientujete na Pfcc.eu a výlet do Německa si naplánujete třeba na Promobil.de. Míříte-li k italským jezerům, do hor nebo vinic, nechte si poradit na Camperlife.it či Agriturismo.it.

Reklama

Načítám