Hlavní obsah

Romantické výlety za nejkrásnějším západem slunce: Nemusíte k moři, vyrazte na Žižkov nebo do Kobylí

Foto: Michal Kostka / Mapy.cz

Foto: Michal Kostka / Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete na létě dlouhé dny a teplé večery, kdy můžete být venku a užívat si poklidný příchod tmy? Vychutnejte si ho na místech, kde vás naprosto uhrane pozvolna zapadající slunko.

Článek

Pozorovat během dovolené slunce zapadající nad hladinou moře je okouzlující, stejně úchvatnou podívanou můžete ale zažít i v tuzemsku. Za jedinečným zážitkem zamiřte na vrcholky hor a skal, k vodním plochám či na rozhledny, ale romantiku vám nabídne třeba i zpustlý hrádek nebo park uprostřed velkoměsta.

Šumava z Pustého hrádku

Česko je plné historických dominant a byla by škoda je do této romantické podívané nezakomponovat. Na Šumavě za dechberoucím západem slunce zamiřte do Kašperských Hor. Vydejte se směrem k hradu Kašperk, vaším cílem ale bude zřícenina Pustý hrádek, která je od hradu vzdálená asi čtyři sta metrů. Od ní se otevírá nádherný výhled nejen na samotný hrad, ale i na panorama šumavských vrcholků.

Foto: Jiří Jelínek / Mapy.cz

Hrad Kašperk patří k nejtajemnějším místům u nás. Nedaleko leží Pustý hrádek, odkud máte Šumavu jako na dlani a můžete spatřit Pancíř, Jezerní horu i rozhlednu PoledníkFoto: Jiří Jelínek / Mapy.cz

České Švýcarsko z Vilemíniny stěny

Široký výhled na dramatickou krajinu Českého Švýcarska se vám otevře z kamenné plošiny Vilemínina stěna. Dohlédnout můžete na dřevěný altánek tyčící se na nedaleké Mariině vyhlídce, další zdobí vrchol Rudolfova kamene, rozhodně je neopomeňte navštívit. Pokud si Vilemíninu stěnu necháte na samotný závěr výletu, kde si vychutnáte zapadající slunce, nemusíte mít obavy, že by vás v lesích a kopcích zastihla úplná tma: na parkoviště v Jetřichovicích jsou to z vyhlídky jen necelé dva kilometry.

Foto: Pavla Holomcikova / Mapy.cz

Z Vilemíniny stěny si užijete výhled na jetřichovické skalní město nebo Růžovský vrch a také na malebný dřevěný altán na Mariině vyhlídce (na snímku)Foto: Pavla Holomcikova / Mapy.cz

Zapadající slunce z vyhlídky Bednář

Výhled na meandry Vltavy je lákavý sám o sobě, spojit ho se západem slunce je pak ještě lepší podívaná. Parádních vyhlídek nad tokem řeky je hned několik, protože se ale nacházejí slabou hodinu jízdy od Prahy, počítejte se zvýšeným zájmem turistů. Zkuste proto minout vyhlášenou vyhlídku Máj a pokochejte se pohledem na poslední meandr před slapskou přehradou z vyhlídky Bednář, kam se dostanete po asi dvoukilometrové trase z nedalekého Teletína.

Foto: Ondra Sednicka / Mapy.cz

Cesta na Bednář není dlouhá, ale vede trochu náročnějším terénem a poslední úsek musíte sejít mimo značenou turistickou trasu. Na samotnou vyhlídku vás čeká strmý sestupFoto: Ondra Sednicka / Mapy.cz

Krása od Panské skály

Nechce se vám za západem slunce šplhat do kopců? Nemusíte. Podívanou si užijete například i na Panské skále nedaleko Kamenického Šenova. Z parkoviště je to jen pár kroků, nechybí tu ani občerstvení. Skále se někdy přezdívá také Varhany – zdejší čedičové sloupce je tvarem připomínají. Pokud vám přijdou povědomé, mohli jste je vidět jako přírodní kulisu v pohádce Pyšná princezna.

Foto: Luminol / Mapy.cz

Pokochejte se odrazem skalního masivu i zapadajícího slunka ve zdejším jezírkuFoto: Luminol / Mapy.cz

Moravské vinice z unikátní rozhledny

I když není jižní Morava kdovíjak kopcovitá, rozhleden a vyhlídek tu najdete bezpočet. Umožní vám pokochat se krajinou a nekonečnými lány vinic. V obci Kobylí najdete rozhlednový unikát, snadno přístupný i s kočárkem nebo na vozíčku. Ze spirálové rozhledny Stezka nad vinohrady dohlédnete na Pálavu a při troše štěstí i na rakouské Alpy, v podvečer si tu můžete užít pohled na slunce zapadající nad dozrávajícím vínem.

Foto: Tomáš Budař / Mapy.cz

Ze Stezky nad vinohrady se otevírá panoramatický výhled do všech světových stran, díky rovinatému okolí dohlédnete opravdu dalekoFoto: Tomáš Budař / Mapy.cz

Praha ze Žižkova

I v hlavním městě najdete řadu míst, ze kterých si západ slunce náležitě vychutnáte. Pokud pro vás výhled z Petřína, Letné, Vítkova nebo Vyšehradu už nenabízí nic nového, vydejte se na žižkovský Vrch svatého Kříže zvaný též Parukářka. Otevírá se z něj krásný výhled na Žižkov i pražské dominanty, včetně televizní věže. Pokud i vám připomíná vesmírnou raketu, nechte pod ní ve své fantazii díky zapadajícímu slunci konečně zažehnout motory.

Foto: Jarda Nedoma / Mapy.cz

V parku Parukářka najdete občerstvení, psí hřiště, grilovací místa i několik hřišť pro děti. A nádherný výhled na zapadající slunce…Foto: Jarda Nedoma / Mapy.cz

Odkud rádi pozorujete západ slunce vy? | Kam jít grilovat ve městě?

Načítám