Hlavní obsah

Cestování po Česku: Kam vyrazit při špatném počasí? Do muzea tvarůžků, sexu i nočníků

Foto: sexmachinesmuseum.com

Foto: sexmachinesmuseum.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vyrazit na výlet, ale předpověď počasí vám právě nepřeje? Zůstaňte ve městě a před plískanicí se schovejte do muzea. Všude vás totiž nečekají police plné zaprášených exponátů. Muzea dnes nabízí nápadité zpracování a interakci s návštěvníky.

Článek

V budovách muzeí na vás čeká nejen lekce z dějepisu, ale třeba i přehlídka kuriozit a připomínka toho, jak dříve lidé bydleli, jedli nebo jak šel kupředu technologický pokrok. V mnohých se zabaví i malé děti.

Sex Machines Museum v Praze

Muzeum erotických pomůcek najdete jen pár kroků od Staroměstského náměstí. Ve třech patrech na vás čekají stovky nejrůznějších hraček a vychytávek, které měly sloužit jedinému účelu, sexuálnímu potěšení. U některých se budete červenat, jiné vás spíše rozesmějí, rozhodně ale oceníte fantazii vynálezců. Součástí expozice je i kinosál, ve kterém promítají více než sto let staré erotické němé filmy.

Foto: sexmachinesmuseum.com

Muzeum sexuálních pomůcek je přístupné až od osmnácti letFoto: sexmachinesmuseum.com

Muzeum nočníků v Praze

Unikátní sbírka nočníků a toalet se vloni přestěhovala do nových prostor v pražských Modřanech. Rozhodně vás překvapí, kolik podob může mít tak obyčejná věc, jako je záchod. Exponátů tu mají téměř tři tisíce. Mezi nimi například toaletu, která se podívala do vesmíru, nočník pro samotného Napoleona nebo exponát zachráněný z potopeného Titanicu.

Foto: muzeumnocniku.cz

Poklady z půdy do muzea přinesly i některé známé osobnosti, například zpěvák Laďa Kerndl nebo hraběnka Mathilda NostitzováFoto: muzeumnocniku.cz

Kam v Praze ještě do muzea

  • Muzeum Karla Zemana - muzeum věhlasného filmového tvůrce i pohled do dějin filmových triků
  • Trabant muzeum - zavzpomínejte na největší vynález a zlatou éru Východního Německa
  • Muzeum Lega - největší sbírka legendárních kostiček na celém světě
  • Národní zemědělské muzeum - čeká vás poučení o přírodě, sbírka traktorů i pikniková loučka na vyhlídkové střeše
  • Náprstkovo muzeum - fascinující sbírka asijských, afrických a amerických kultur
  • Muzeum MHD - podívaná pro milovníky tramvají a autobusů
  • Retro muzeum - ve 4. patře obchodního domu Kotva se vrátíte do 70. a 80. let
Foto: muzeumkarlazemana.cz

Do Muzea Karla Zemana si nezapomeňte vzít dobře nabitý mobil nebo kameru, na chvíli se ve zdejších kulisách stanete filmovým tvůrcemFoto: muzeumkarlazemana.cz

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově

Možná jste netušili, že vltavíny vznikly při dopadu meteoritu na zem a k nalezení jsou jen na území Německa, Česka a Rakouska. U nás je jejich největší naleziště v jižních Čechách, nechybí tu tedy ani muzeum, které se těmto vesmírným šperkům věnuje. Rozhodně nečekejte nudnou geologickou expozici, ale interaktivní prohlídku, během které si můžete hodit meteoritem, prohlédnout si kráter nebo si zkusit vltavín vytěžit.

Foto: vltaviny.cz

Muzeum vltavínů vás vtáhne hrou světel, exponátům dodává patřičný punc luxusuFoto: vltaviny.cz

Jan Becher Muzeum v Karlových Varech

Muzeum oblíbeného bylinného nápoje se nachází v prostorách původní továrny, kde se známý karlovarský likér více než století vařil. Přivoníte k jednotlivým ingrediencím, můžete se pokochat historickými lahvemi, čeká vás ale i zážitek ve virtuální realitě a také nevirtuální degustace.

Foto: Profimedia.cz

Historickou budovu nechal postavit Jan Becher v roce 1867Foto: Profimedia.cz

Muzeum olomouckých tvarůžků v Lošticích

Svého muzea se dočkal i olomoucký tvarůžek, a to ve svém rodném městě, Lošticích. Kdysi bývalo muzeum přímo ve výrobně, bylo ale komplikovaně přístupné, a tak se přestěhovalo do nových prostor. Zde se dozvíte mnohé nejen z historie unikátní pochoutky, ale i o revoluci během přechodu z ruční výroby na strojní. Prohlédnete si historické formy na tvarování sýra a čeká tu na vás i kino.

Foto: tvaruzky.cz

V neděli 4. září je do Muzea tvarůžků vstup zdarma, prohlídku doplní ochutnávky, ukázky výroby a další program pro dospělé i dětské návštěvníkyFoto: tvaruzky.cz

Expozice Karla Kryla v Kroměříži

Města často budují muzea jako hold svým slavným rodákům. Nejinak je to i v Kroměříži, kde můžete navštívit Expozici Karla Kryla. Rozhodně nečekejte klasické muzejní prostory, spíše procházku nejslavnějšími Krylovými písničkami. Expozici tvoří několik místnůstek, které vám umožní poslechnout si některé z jeho písní v tematicky vytvořené scéně. Je to hodně emotivní, světla, kulisy a ozvučení vám umožní užít si slavné hity tak jako nikdy.

Foto: region-kromerizsko.cz

Stálá expozice se ukrývá v suterénu opraveného Starého pivovaruFoto: region-kromerizsko.cz

Letecké muzeum v Kunovicích

Chcete spatřit na vlastní oči stíhačku, vrtulník, letoun, který přivezl naše zlaté hokejisty z Nagana, bitevní nebo bezpilotní letoun? V Kunovickém leteckém muzeu můžete, do některých exponátů lze dokonce nasednout nebo si je osahat.

Foto: muzeum-kunovice.cz

S návštěvou kunovického muzea neotálejte, od listopadu do března mají zavřenoFoto: muzeum-kunovice.cz

Načítám