Hlavní obsah

Cestování po Česku: Tipy na nejhezčí podzimní výlety. Vltavská podkova, údolí s vodopádem i bučiny

Foto: Michal Kostka, Shutterstock.com

Foto: Michal Kostka, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim rozhodně není období, kdy by se plány na jednodenní výlety měly dát k ledu. Naopak! Podzimní atmosféra může výpravě do přírody nabídnout zcela jiný rozměr. Máme několik tipů, kde si užijete fantastickou pestrobarevnou procházku.

Článek

I když jako hlavní výletní sezonu mnoho lidí vnímá červen, červenec a srpen, právě podzimní měsíce mohou často poskytnout vůbec nejkrásnější přírodní scenerie. Vždyť kdy jindy to hraje tolika barvami jako právě teď! Kam se vydat za zážitkem, dobrodružstvím nebo romantickou procházkou?

Průhonický park

Fantastickou procházku hrající podzimními barvami si užijete v těsné blízkosti Prahy. Park v obci Průhonice, který korunuje zámek známý mimo jiné z pohádky S čerty nejsou žerty (1985), je pro svou rozmanitost a přírodní bohatství zcela právem na seznamu světového dědictví UNESCO. Členitým terénem vede na 25 kilometrů nejrůznějších stezek, které se točí kolem jezírek, říček, rozsáhlých luk, vysokých stromů, skalisek i vodopádů a je tu i krásná alpská zahrada. O romantiku je tady zkrátka opravdu postaráno.

Foto: Gabriela Uhrová/Mapy.cz

Průhonice se pyšní mnoha vzácnými cizokrajnými dřevinami i pohledným zámkemFoto: Gabriela Uhrová/Mapy.cz

Terčino údolí

Pár kilometrů od Nových Hradů v Jihočeském kraji se kolem řeky Stropnice vine romantické Tereziino, ale častěji Terčino údolí. Přírodní park, který se pyšní mnoha okrasnými cizokrajnými dřevinami, založil v 18. století hrabě Buquoy na přání své manželky Terezie. Kromě umělého vodopádu, kterým se můžete kochat z roztomilého dřevěného můstku, patří mezi dominanty třeba pětisetletý dub nebo empírový lázeňský domek. Hlavní okružní stezka v Terčině údolí čítá asi pět kilometrů a není problém ji zdolat třeba s kočárkem.

Foto: npu.cz

I s dětmi nebo kočárkem si můžete dát pětikilometrovou procházku Terčiným údolímFoto: npu.cz

Voděradské bučiny

Nejkrásnější je na podzim. Tak se často hovoří o přírodní rezervaci Voděradské bučiny, která představuje jeden z nejrozsáhlejších komplexů bukového lesa u nás. Rezervace leží u Jevanského potoka mezi obcemi Vyžlovka, Jevany, Louňovice, Struhařov a Černé Voděrady. Bučinami vede naučná stezka, která má na svých přibližně jedenácti kilometrech devět zastávek s informačními tabulemi. Rezervaci protínají i další turistické stezky a zároveň se zde nachází mnoho lesních cest a pěšin, možností toulat se mezi barevným listím je tu opravdu dost. Nedaleko jsou Ladovy Hrusice, kde je památník známého malíře.

Foto: Michal Kostka, Shutterstock.com

Voděradské bučiny leží u krásného Jevanského rybníkaFoto: Michal Kostka, Shutterstock.com

Solenická podkova

Nemůže být řeč o oranžovějících se přírodních sceneriích a panoramatech, kdyby chyběl tip na parádní přírodní vyhlídku. Proslulá Solenická podkova se nachází mezi přehradami Kamýk a Orlík. Řeka Vltava zde vytváří jeden ze svých nejzajímavějších meandrů a tvarem připomíná podkovu. Nejhezčí pohled na tento unikát, který se pomalu začne ladit do barev podzimu, je ze skály Na Vraném a nabízí úchvatný pohled z výšky zhruba 150 metrů. Výšlap na místo není nijak náročný a vede polní cestou z obce Zduchovice.

Foto: Ondrej Bucek, Shutterstock.com

Solenická podkova je jeden z nejhezčích vltavských meandrů a vyhlídka opravdu stojí za toFoto: Ondrej Bucek, Shutterstock.com

Načítám