Hlavní obsah

Nej výlety po Praze a okolí: Dechberoucí vyhlídky, vzácné rostliny, kaňony i naleziště trilobitů

Foto: Zdenek Matyas Photography, Shutterstock.com

Foto: Zdenek Matyas Photography, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská metropole nabízí mnoho volnočasového vyžití. Kultura, zábava, restaurace a další civilizační výdobytky ale nejsou všechno. Někdy zkrátka máte chuť strávit čas v přírodě. Máme několik tipů, kam vyrazit v Praze a kolem ní na procházku.

Článek

I největší milovník života ve velkoměstě chce sem tam na procházku do přírody. Vždyť půlhodinka denně strávená v zelené přírodě je jedním z nejlepších antidepresiv. V Praze i v okolí je mnoho míst, kam vyrazit na túru nebo procházku. Za následující tipy se vám můžeme zaručit.

Průhonický park

Zámecký park v obci Průhonice ležící hned za hranicemi Prahy je zcela právem na seznamu světového dědictví UNESCO. Místo, kde se mimo jiné natáčely scény z pohádky S čerty nejsou žerty (1985), je na víkendovou romantickou procházku naprosto ideální. Obzvlášť na jaře, kdy se probouzí příroda, zde uvidíte mnoho zajímavých druhů kvetoucích rostlin. Kochat se můžete také cizokrajnými dřevinami. Členitým údolím vede na 25 kilometrů různých stezek a cestou potkáte říčky, vodopády, skaliska anebo si odpočinete na některé ze zelených luk. Doporučujeme piknikový koš s sebou.

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

V Průhonickém parku se natáčely některé scény pohádky S čerty nejsou žertyFoto: Richard Semik, Shutterstock.com

Posázavská stezka

Řeka Sázava není jenom samozřejmostí v hledáčku vodáků, ale její zelené okolí poskytuje parádní podmínky na pěší túry. Naučná Posázavská stezka prochází údolím řeky a také po vrchu Medník. Pokud budete vyrážet z Prahy, nejlepší je nasednout na vlak a dojet do Petrova u Sázavy, kde výpravu začnete (dělá to asi 25 kilometrů). Na desetikilometrové trase vedoucí do Kamenného Přívozu, ze kterého se opět dostanete vlakem zpět do hlavního města, potkáte několik parádních vyhlídek. Stezka střídavě klesá a stoupá a místy vede po skále, proto z ní největší požitek budou mít už lehce zdatnější turisté.

Foto: Jody., Shutterstock.com

Malebné sázavské údolí najdete ve středočeském krajiFoto: Jody., Shutterstock.com

Přírodní park Klánovice-Čihadla

Na území hlavního města je mnoho parků a zelených hájů. Ovšem tím úplně největším je přírodní park Klánovice-Čihadla, který se rozkládá na skoro tisícovce hektarů a přes několik městských částí: Horní a Dolní Počernice, Běchovice, Klánovice a také přes Újezd nad Lesy. Park je super jak na kolo, tak na procházku. Můžete jít třeba naučnou stezkou s 21 zastávkami. Ve východní části se nacházejí zejména stromy, v západní zase voda. Oblíbeným bodem je Velký počernický rybník, přírodní rezervace V Pískovně a také Klánovický les nebo Xaverovský háj.

Foto: Profimedia.cz

Východní straně parku dominují různě velké vodní plochyFoto: Profimedia.cz

Tetínské vyhlídky

Nad obcí Tetín, která se nachází mezi Berounem a Karlštejnem, se vypínají skály, které výletníkům nabízí úchvatný výhled na řeku Berounku a okolní malebnou krajinu. Můžete vybírat ze dvou turistických tras, kratší má asi kilometr a seznamuje s historií a zajímavostí obce, která byla údajně sídlem jedné z dcer knížete Kroka, Tety. Zvolit můžete také druhou vyhlídkovou trasu dlouhou asi 2,5 kilometru, která vede kolem kostelů svaté Ludmily a Kateřiny, a dovede návštěvníky až na vrch Damil, který je jednak místem významných nalezišť trilobitů a dalších zkamenělin, jednak nabízí krásný pohled na krajinu.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Tady někde bydlela Teta, dcera knížete Kroka a sestra kněžny LibušeFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Prokopské údolí

Skončíme opět v hlavním městě. Prokopské údolí patří mezi nejkrásnější přírodní lokality v Praze, také je od roku 1978 chráněným územím. Přírodní rezervaci tvoří erozí vzniklý kaňon, který je dnes protkaný jezírky, skalními výběžky, lomy a klidnými zákoutími, ty jsou jako dělané k odpočinku v přírodě. Oblíbenou trasou je naučná stezka. Začíná v Butovicích a vede údolím Dalejského potoka. Pokud míříte za romantikou, nesmíte minout skalní jezírko pod vápencovou skálou, u kterého se mimo jiné točila scéna z filmu Pelíšky (1999), v níž měli četníci zastavit muže s brašnou. Rozkaz zněl jasně: nesmí projet za žádnou cenu.

Foto: DavidF Prague, Shutterstock.com

Přírodní rezervaci najdete v Praze 5Foto: DavidF Prague, Shutterstock.com

Reklama

Načítám