Hlavní obsah

Církevní památky nejen pro věřící. Která místa navštívit

Foto: Egeris, Shutterstock.com

Foto: Egeris, Shutterstock.com

Reklama

Hrady a zámky už se vám omrzely a hledáte tip na zajímavý výlet? Zkuste některou z církevních staveb. Vynikají nejen unikátní architekturou a atmosférou, ale často i tím, jak jsou zasazeny do okolní krajiny. Kam se vydat?

Článek

Kostely a kláštery dávno nelákají k návštěvě jen věřící. Impozantní architektura, jedinečná hra světel a stínů, magická atmosféra samotné stavby i okolí, to vše dělá z kostelů a klášterů skvělá místa k výletu. Která stojí opravdu za to?

Klášter v Plasích

Tuzemská církevní architektura se pojí s celou řadou jmen, mezi staviteli ale vyniká Jan Blažej Santini-Aichel a Kilián Ignác Dientzenhofer. Na Plzeňsku najdete stavbu, která snoubí um obou umělců. Klášter v Plasích založil roku 1144 kníže Vladislav II., v první polovině 18. století zde Santini vystavěl monumentální konvent, ve kterém vybudoval i architektonicky zajímavá samonosná schodiště. Po jeho smrti dílo dokončil právě Dientzenhofer. Klášter stojí na bažinaté půdě a je vystavěný na tisícovkách dubových kůlů.

Otevřeno úterý až neděle 10 až 16, od října jen víkendy, vstupné 130 Kč, děti 70 Kč.

Foto: Borisb17, Shutterstock.com

První cisterciácky klášter v Česku zve i k návštěvě Hodinové věže Foto: Borisb17, Shutterstock.com

Kostnice Křtiny

Uprostřed Moravského krasu leží další impozantní Santiniho dílo. Poutní kostel Jména Panny Marie působí monumentálně, zaujme i zdejší funkční zvonkohra a tajuplná kostnice. Kostel je mnohými odborníky označován za nejkrásnější barokní stavbu v České republice a v kostnici najdete unikátní lebky pomalované černou kresbou, jejíž význam není zcela jasný.

Otevřeno denně 7 až 19, od října 7 až 17:30, bez vstupného, zvonkohra hraje ve středu a v sobotu v 18:06 a v neděli ve 12:06, kostnice je otevřena 1. a 3. sobotu v měsíci 15 až 16 hodin.

Foto: Dziajda, Shutterstock.com

Klášteru Křtiny se zaslouženě přezdívá Perla MoravyFoto: Dziajda, Shutterstock.com

Rosa coeli

Klášter, jehož název lze přeložit jako nebeská růže, slibuje vnímavým osobám mimořádný spirituální zážitek. Podobně jako Panenský Týnec nedaleko Prahy je toto místo spojeno s mimořádnou pozitivní energií a údajně i ozdravnými účinky na organismus. Zřícenina nejstaršího ženského kláštera na Moravě je ale i uchvacující přehlídkou gotické architektury. Najdete ho v Dolních Kounicích nedaleko Moravského Krumlova.

Otevřeno pátek, sobota, neděle a státní svátky 10 až 18 hodin, vstupné 80 Kč, snížené 60 Kč.

Foto: Egeris, Shutterstock.com

V klášteře můžete pocítit výjimečně pozitivní energii, tedy krom místa, kde je ve zdi zazděná jedna z hříšných jeptišek, která se navzdory slibu vdala a nežila v čistotěFoto: Egeris, Shutterstock.com

Velehrad

Nenajdete známější poutní místo, než je Velehrad nedaleko Uherského Hradiště. Navštívil ho i papež Jan Pavel II., každoročně se zde v červenci konají cyrilometodějské oslavy. Lákadlem je zejména bazilika minor Nanebevzetí Panny Marie a podzemní katakomby. Zabavíte se i v okolí, s rodinou zamiřte do archeologického skanzenu Modrá, projít se podvodním tunelem pak můžete v nedalekém vodním světě v Živé vodě.

Prohlídky pouze mimo čas konání bohoslužeb, prohlídka baziliky 80 Kč, děti 60 Kč, expozice v podzemí 90 Kč, děti 70 Kč.

Foto: Lukas Uchytil, Shutterstock.com

Původně pozdně románská stavba z počátku 13. století byla zničena během válek i požárů a později získala barokní podobuFoto: Lukas Uchytil, Shutterstock.com

Hostýn

Velehrad patří na Moravě k nejnavštěvovanějším, nezadá si však se stejně impozantním Hostýnem. Zaujme již jeho okolí, zejména Jurkovičova křížová cesta a kamenná rozhledna Hostýn. Samotná bazilika Nanebevzetí Panny Marie upoutá zvenku i zevnitř, obzvláště si vychutnejte pohled na hvězdný klenutý strop. Mimochodem, Svatý Hostýn je nejnavštěvovanějším poutním místem a zároveň nejvýše položenou sakrální stavbou na Moravě.

Otevřeno denně od 6:45 do 19:15, bez vstupného.

Foto: kaprik, Shutterstock.com

221 schodů stoupajících k bazilice bylo postaveno z milodarů, jména mecenášů bývala do kamene dokonce vyryta. Dnes po nich najdete jen sotva patrné stopyFoto: kaprik, Shutterstock.com

Poutní místo Homole

Pověstné schody do nebe hledejte nedaleko Kostelce nad Orlicí. Nevedou sice až do nebe, ale na vrch Homole, na kterém stojí poutním kostel Panny Marie Bolestné. Samotný kostelík zaujme hlavně tím, že má průčelí otočené k severu. Lákadlem je ale především schodiště Scala sancta, které k němu vede. 153 kamenných stupňů a 16 odpočívadel se rovná Velkému růženci, správný poutník měl schodiště zdolat po kolenou, na každém schodu se modlit Zdrávas Maria a na odpočívadle Otčenáš.

Otevřeno v době konání mše, vstup zdarma.

Foto: jiri.sulcek, Shutterstock.com

Dělníci, kteří schodiště budovali, za namáhavou práci prokleli hraběnku Terezii, která si jeho stavbu vyžádala. Její duch musí po nocích za trest schody zdolávat na černém koniFoto: jiri.sulcek, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám