Hlavní obsah

Cestování po Česku: Nejkrásnější skanzeny v Čechách i na Moravě. Tady se nudit nebudete!

Foto: polabskemuzeum.cz

Foto: polabskemuzeum.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako kdybyste se ocitli desítky let zpátky v minulosti. Uprostřed běžných dní obyčejných zdejších lidí. Takový pocit máte z opravdu pěkných skanzenů, respektive národopisných muzeí. Máme tipy na ta, která stojí za návštěvu.

Článek

Muzea ve volné přírodě, která přibližují lidovou kulturu, řemesla, architekturu, ale i zvyky a tradice, mají své kouzlo pro návštěvníky snad všech věkových kategorií. Byť skanzeny leží pod širým nebem, jejich sezona povětšinou nekončí ani v chladnějších měsících, dokonce naopak řada z nich se již chystá na podzimní a vánoční akce. Tyhle skanzeny za návštěvu opravdu stojí.

Valašské muzeum v přírodě

Poznat drsný i radostný život na Valašsku na přelomu 19. a 20. století můžete v jednom z nejrozsáhlejších a také nejkrásnějších skanzenů u nás. Při výletu do Beskyd je Valašské muzeum v přírodě takřka povinnou zastávkou. Na jednom místě máte vedle sebe hned tři prohlídkové okruhy – Dřevěné městečko, které je vlastně přenesené dřívější historické centrum, Valašská dědina, která připomíná reálné někdejší vesnice na úbočích Beskyd, a třetím okruhem u starého náhonu je pak také Mlýnská dolina představující rozmanité technické stavby. Během října a listopadu se připravuje několik tematických akcí, například výstava úrody z polí, zahrad a sadů nebo vánoční dílny pro veřejnost.

Foto: nmvp.cz

Skanzen se průběžně rozrůstáFoto: nmvp.cz

Polabské národopisné muzeum

Skanzen v Přerově nad Labem vznikl na konci 19. století jako čtvrtý v Evropě a vůbec první v České republice. V sousedství zdejšího renesančního zámečku leží muzeum v přírodě sestávající z více než třicítky dobových objektů. Součástí expozice, která původně vznikla z iniciativy mořeplavce a etnografa z rodu Habsburků, arcivévody Ludvíka Salvátora Toskánského, je dnes skoro čtyřicet dobových objektů. Roku 1895 to byla pouze upravená bývalá kovárna a rychta, z nich vznikla „staročeská chalupa“ vybavená národopisnými předměty. Dnes je zde k vidění i stará venkovská škola, několik špýcharů, kaplička a chalupy s autenticky zařízenými interiéry. Od 17. listopadu do konce prosince se návštěvníci mohou tradičně těšit na oblíbenou akci Vánoce v muzeu.

Foto: polabskemuzeum.cz

V interiérech chalup najdete pro lepší představu života v nich také figurínyFoto: polabskemuzeum.cz

Skanzen Strážnice

Každodenní život a bydlení obyvatelstva horských oblastí Slovácka na konci 19. století přibližuje Skanzen Strážnice, respektive Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy. V úrodné části Pomoraví bývala značná část hospodaření rolníků založená na pěstování vinné révy. Expozici tak tvoří ukázka malebných vinohradnických staveb a jejich zařízení. Řemeslné dílny a půvabné chaloupky s doškovými střechami doplňuje také vinohrad, kde se prezentují způsoby pěstování vína od těch nejstarších po současné metody. Poslední listopadový víkend se návštěvníci mohou těšit na akci Radujme se, veselme se, kde se kromě ukázky lidových svátečních tradic dostane i na ochutnávku mladých vín a zabijačkových specialit.

Foto: skanzenstraznice.cz

Seznam akcí v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy najdete i v mobilní aplikaci Skanzen StrážniceFoto: skanzenstraznice.cz

Muzeum v přírodě Zubrnice

Na severu Čech se nachází jen jediný skanzen, který představuje život, kulturu, bydlení, tradice a zvyky původních obyvatel, a to Muzeum v přírodě Zubrnice. V kopcovité krajině této malé obce v českém středohoří stojí historická vesnice představující život obyvatel bývalých Sudet a následnou proměnu této oblasti. Mezi největší unikáty patří krom podlouhlých dobových stavení také teplovzdušná sušárna na ovoce, vodní mlýn, stará škola nebo vesnický obchůdek. Do konce roku jsou zde v plánu akce jako Podzim na vesnici, Vánoce v Zubrnicích nebo Advent a Vánoce.

Foto: nmvp.cz

V obci Zubrnice se nachází jeden z nejmladších skanzenů u násFoto: nmvp.cz

Hornický skanzen důl Mayrau

Jako kdyby horníci skončili službu teprve před pár hodinami. Takový pocit mívají často návštěvníci technického Hornického skanzenu Mayrau, který se nachází v obci Vinařice u Kladna na místě bývalého stejnojmenného dolu. Jáma Mayrau se začala hloubit roku 1874 a do konečných 527 metrů ji Pražská železářská společnost vyhloubila roku 1877. Těžba uhlí zde probíhala na dvě stovky let a jako skanzen je historický areál zpřístupněný od roku 1994. Expozice je záměrně stylizovaná takzvaně do posledního pracovního dne, přičemž zážitek umocňuje i skutečnost, že průvodci jsou zpravidla bývalí důlní pracovníci.

Foto: strednicechy.cz

Areál je díky ojedinělé atmosféře častým cílem filmařů z České republiky i zahraničíFoto: strednicechy.cz

Načítám