Hlavní obsah

Kam vyrazit za teplem? Sluncem zalitá španělská Andalusie láká i v zimě

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, kam utéct před nevlídným počasím? Pokud hledáte destinaci, která je blízko a i přes zimu je tam příjemně, je Andalusie na jihu Španělska skvělou volbou.

Článek

Chcete-li poznat jižní část Španělska blíž a pořádně si ji prohlédnout, je období naší zimy ideální dobou, kdy sem vyrazit. I v zimě tu totiž teploty málokdy spadnou pod 18–20 stupňů a rozhodně je tu co obdivovat.

V Andalusii se potkávají africké, maurské i evropské vlivy, což se odráží v architektuře, umění i skvělém jídle. Směs kultur, která je všudypřítomná, vytváří ojedinělou a velmi podmanivou atmosféru, jíž velmi rychle podlehnete.

Silvestr v Malaze

Stačí pouhé tři a půl hodiny letu a ocitnete se v úplně jiném světě. Daleko od mrazivých či blátivých plískanic, smogu, zimy a tmy. Do Malagy jsme přiletěli loni 29. prosince a počasí bylo téměř na tričko, maximálně mikinu. Pohoda. Slunce krásně hřeje a my se usmíváme, protože nám na stůl právě přistál talíř se smaženou rybou (pescaíto frito), o které se tvrdí, že ji právě tady umí nejlépe v celém Španělsku. Voní úžasně. A k tomu džbán jiskrně červeného vína, jak jinak. Jsme přece v zemi, kde svítí slunce 300 dnů v roce a i díky zdejší hojně vápenité půdě se tu rodí to nejlepší víno na světě.

Večer jsou ulice krásně nazdobené, světélka, kam jen oko dohlédne, a projít se po zdejší mořské promenádě vám zvedne náladu. Ale to nejlepší máte ještě před sebou, když se vydáte po našich stopách.

Balkon Evropy

Naší další zastávkou bylo malebné historické městečko Nerja vzdálené od Malagy asi 40 kilometrů směrem na sever. Je vyhlášené romantickými plážemi i promenádou podél moře, poklidnými křivolakými uličkami a vyhlídkou zvanou Balcón de Europa. Kvůli ní se sem sjíždějí turisté z celého světa.

Přímo pod ní objevíte jednu z nejhezčích španělských pláží Playa de Calahonda vetknutou mezi skály. A pokud se ptáte, ano i 1. ledna se tu pár lidí koupalo. Vzduch měl sice zhruba nějakých 19 stupňů, ale díky slunci se zdálo tepleji. A moře bylo mnohem méně studené, než bych čekala.

Cestou do paláce z pohádek tisíce a jedné noci

Hlavním lákadlem Granady je jedna z největších a nejkrásnějších evropských památek – Alhambra. Unikátní komplex paláců, pevností a nádherných zahrad působí, jako by právě vystoupil z pohádek tisíce a jedné noci. A když se tu procházíte, hledáte princeznu Šeherezádu za každým rohem či fontánou.

Vystavěli ho maurští králové před 600 lety a stal se jednou z nejnavštěvovanějších památek Španělska. Což je i důvod, proč je třeba si lístky rezervovat předem, na místě bývají většinou vyprodané. Ale pokud neuspějete, nesmutněte, můžete vyrazit na protější kopec, kde se rozkládá původní historické jádro Granady. Je velmi půvabné a rozhodně stojí za prohlídku. Cestou po klikaté silnici navíc narazíte na vyhlídku, ze které máte celou Granadu jako na dlani.

Další krásná místa Andalusie

Iznájar - Cestou sem budete míjet azurová jezera uprostřed cihlově zbarvených hor a okrově žluté krajiny. Tahle malá vesnička ve vnitrozemí není až tak známá, ale nadchne vás. Pro Andalusii tak typické modré květináče se odráží od sněhobílých zdí domků. A ten výhled do kraje…

Córdoba - V jejích křivolakých uličkách se údajně procházel i sám Don Quijote de la Mancha. Příchod do města střeží starověký římský most Puente Viejo. Nevynechejte návštěvu Velké mešity (arabsky La Mezquita), rozlohou největší v Evropě. Uvnitř objevíte 900 sloupů z onyxu, jaspisu, mramoru a žuly i jasné připomínky toho, že byla v roce 1236 přestavěna na křesťanskou katedrálu.

Ronda - je proslulá nejen historickými památkami a nádhernou okolní přírodou, ale především díky svému umístění na dvou skalních masivech oddělených hlubokou roklí a spojených ikonickým kamenným mostem Puente Nuevo.

Sevilla - Kromě býčí arény La Maestranza, nejstarší v celém Španělsku, se tu můžete projít podél řeky a vystoupat na Torre del Oro (Zlatá věž), vojenskou strážnici postavenou za nadvlády Maurů v první třetině 13. století. Je odtud krásný výhled na město i řeku. Za vystání obvyklé fronty ke vstupu stojí královský palác Alcázar, který kdysi býval maurskou pevností. A vynechat nemůžete nejznámější sevillské náměstí Plaza de España, které patří k nejfotografovanějším místům ve Španělsku.

Foto: Sopotnicki, Shutterstock.com

Podmanivá atmosféra andaluských městeček je neopakovatelnáFoto: Sopotnicki, Shutterstock.com

Co ochutnat ve Španělsku?

Základem andaluské kuchyně je maso, zelenina, olivový olej, česnek, mandle, hroznové víno, brambory, ryby a dezertní sladká vína. Typickým pokrmem, zejména k obědu, jsou studené polévky. Nejen gazpacho nebo ajoblanco s bílým pečeným česnekem, ale i  vydatná salmorejo s lososem, tuňákem, rajčaty, paprikami a bílým chřestem.

Související témata:
Andalusie
Sevilla
Granada

Načítám