Hlavní obsah

Lyžování v Itálii. Val di Fiemme / Obereggen plný slunce, dokonalých sjezdovek a italských dobrot

Foto: michelangeloop, Shutterstock.com

Foto: michelangeloop, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podstatě stoprocentní jistota sněhu, dokonale upravených nádherných sjezdovek a s největší pravděpodobností nádherné slunečné počasí. Kde tyhle snové podmínky pro lyžaře najdete? V jednom z nejoblíbenějších italských lyžařských středisek Val di Fiemme / Obereggen.

Článek

V naší rodině lyžování milujeme. Proto se se syny každoročně snažíme o jarních prázdninách vyjet někam, kde si vážně užijeme. Jistota sněhu je základ, ale zatímco muži mého života pasou po dlouhých, dostatečně širokých a prudkých sjezdovkách (navíc jich musí být hodně, aby to nebyla nuda), kde by mohli porovnávat své sportovní dovednosti, já toužím i po krásném počasí, blankytném nebi a sluníčku, které si vychutnám s kávou v ruce a pohledem na horské vrcholky. To vše najdete v italském středisku Val di Fiemme / Obereggen.

Val di Fiemme / Obereggen v číslech

Val di Fiemme je široké údolí na jihozápadě Dolomit mezi městy Cavalese a Predazzo. Pro představu, z Prahy je to do obou měst něco málo přes 700 km. V rámci jednoho velkého skipasu Dolomity Superski získáte přístup celkem do dvanácti středisek. Ale upřímně, na týden opravdu super lyžovačky si vystačíte i se skipasem pouze pro oblast Val di Fiemme / Obereggen. Ten platí pro osm skiareálů, z nichž ty nej jsou Alpe Cermis, Latemar, Alpe Lusia a Passo Rolle. V Obereggenu pak můžete zažít i noční lyžování či sáňkování, po lyžovačce se pak zrelaxujete v bazénu v Cavalese – vstupy jsou většinou součástí skipasů.

Tahle základní oblast nabízí přes 116 km sjezdovek (asi 42 km modrých, 57 km červených a 17 km černých). Na vrcholky vás vyveze 7 kabinek, 28 sedačkových lanovek či 8 vleků. Na své si tam přijdou opravdu všichni – super zdatní lyžaři, ti, kteří dávají přednost střední obtížnosti, i ti nejmenší, co se na lyže teprve staví a potřebují opravdu mírné svahy.

Ubytování hledejte blízko skiareálu

Co se týče ubytování, vybrat si můžete z nespočtu hotelů a apartmánů všech velikostí. Jde jen o to, co vy sami preferujete a jakou cenu jste ochotni zaplatit. Je celkem jedno, u jakého areálu se ubytujete, doporučuju si jen ohlídat, abyste to měli blízko k hlavní nástupní kabince daného střediska. Tam totiž většinou mají zastávku i skibusy, jestli tedy nehodláte jezdit vlastním autem. Jednotlivé areály nejsou propojeny tak, abyste se mezi nimi mohli pohybovat na lyžích. Skibusy tu ale jezdí na čas, zadarmo (pro majitele skipasů) a pohodlně vás dovezou, kam potřebujete.

Jídlo? Poctivá Itálie i na sjezdovce

Pokud se ubytujete v apartmánu, můžete si vařit sami, kdo má po celodenním lyžování ještě energii, je fajn si vyrazit někam do restaurace. I přímo na svazích jich najdete v nabídce nespočet, od těch lepších až po bufety. Někde vám nabídnou klasiku v podobě hranolek a řízků, ale kdo by nechtěl vyzkoušet pravou italskou kuchyni, na kterou jsou místní právem hrdí. Ochutnejte jejich skvělé nešizené těstoviny všeho druhu nebo poctivou a vynikající pizzu. Tady opravdu nemusíte strávit týden jen na obligátním smaženém, jak to bývá jinde zvykem.

Na počasí je tu spoleh

Ve většině lyžařsky oblíbených destinacích, jako je Rakousko nebo Slovensko, bohužel platí, že jediné, co si tam nekoupíte, je počasí. Nejspíš jste už zažili zimní dovolené v Alpách, kdy ani jedinkrát nevysvitlo sluníčko, zato husté mlhy, nepříjemné bodavé sněžení či déšť byly na denním pořádku. I v mé oblíbené Jasné na Slovensku nikdy nevíte, jak bude. A lyžování v Čechách? Tam se modlíte, aby byl vůbec sníh.

Jedním z největších benefitů lyžování v Itálii je, že tady je na počasí spoleh. Po několika pobytech, v různých střediscích a místech, můžu konstatovat, že nebe vždycky vypadalo jako z katalogu – blankytná obloha bez mráčku, maximálně mírně polojasno, příjemné sluníčko, a když už pršelo nebo sněžilo, tak jen v noci.

300 slunečních dní v roce

Co říkají meteorologické statistiky? V lednu a únoru se konkrétně ve Val di Fiemme pohybují teploty v průměru mezi minus sedmi až nulou, v březnu mezi minus třemi až plus pěti stupni Celsia a v dubnu už rtuť klesá pod nulu jen výjimečně. Dnů bez jakýchkoli srážek (dešťových i sněhových) je tam v těchto čtyřech měsících opravdu dost. Jinak celkově je v Dolomitech během roku až 300 slunečných dní.

O sníh se bát nemusíte, na svazích je ho vždy dostatek. Maximálně v dubnu počítejte s tím, že některé nižší sjezdovky už mohou být rozbředlé, možná i zavřené, ale vzhledem k tomu, kolik sjezdových tratí tam je, je to vlastně jedno.

Načítám