Hlavní obsah

Lyžovačka na Slovensku. Středisko Jasná vás překvapí super terény i službami

Foto: GoodMan_Ekim, Shutterstock.com

Foto: GoodMan_Ekim, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní prázdniny se kvapem blíží a možná už řešíte, kam s dětmi na lyžovačku. Rakousko či Itálie, to je klasika, která rozhodně nikdy nezklame. Ale co Slovensko, které vás nejspíš velmi mile překvapí? Tamní největší lyžařský areál Jasná má totiž vše, co k super zimní dovolené potřebujete.

Článek

Na začátek pár čísel a faktů. Lyžařské středisko Jasná v Nízkých Tatrách bývá označováno za královnu slovenských lyžařských středisek. Jejím vrcholem je hora Chopok, která sahá až do výšky 2024 metrů. Středisko nabízí přes 50 kilometrů sjezdovek všech úrovní – 17 je modrých, 13 červených a pět černých. Na vrcholky hor se dopravíte pomocí šesti kabinových lanovek, osmi sedačkových lanovek a šesti vleků.

Za mě je Slovensko další z velmi milých cestovatelských, v tomto případě lyžařských překvapení. S rodinou jsem tam byla asi čtyřikrát a pokaždé jsme odjížděli nadšení. A hned vysvětlím, čím si Jasná naše srdce získala!

Nízké Tatry: kde se ubytovat

Nabídka je opravdu široká a záleží jen na vašich představách a finančních možnostech. V hotelech přímo u sjezdovek samozřejmě zažijete pohodlí a luxus, který očekáváte, ale za poskytnuté služby také zaplatíte odpovídající cenu.

Můj tip jsou apartmány, chaty či sruby všech velikostí (pro rodinu i větší partu přátel) kdekoli v Demänovské dolině podél hlavní silnice, která vede až do Jasné. Nabízí rodinné pohodlí a útulnost, soukromí, a to vše za poměrně příznivé ceny. Jediné, o co se zajímejte, je vzdálenost zastávky skibusu od ubytování. Jinak tam jejich síť funguje skvěle - jezdí v podstatě celý den, v ranních a odpoledních hodinách, kdy se nejvíc lidí potřebuje dostat do či z Jasné, s poměrně malými intervaly, a jsou zadarmo. My je využívali denně a s velkou spokojeností.

Sjezdovka Biela púť a Chopok

Je jasné, že na 50 kilometrech sjezdovek si tu svoji určitě najdete. Modré a červené sjede každý, kdo to na lyžích jakž takž umí, ale můj tip je pro úplné začátečníky a pak pro velmi dobré lyžaře.

Ti první, za mě hlavně rodiče, jejichž ratolest se na lyže či prkno staví poprvé, ocení modrou sjezdovku Biela púť. Opravdu velmi mírný a tak akorát dlouhý kopec je dostatečně široký, takže netrnete, kdy se vaše ne příliš koordinované dítko srazí s jiným. Když jsem tam učila lyžovat mladšího syna, ocenila jsem na Biele púti ještě dvě další věci – sedačkovou lanovku, na níž si odpočinul on i já, a příjemný Crystal bar, kde mě sklenka prosecca vždy dodala potřebný optimismus a jemu zase pomohl hrnek horké čokolády.

Pro ty, jimž jsou lyže jako druhé nohy, je tu Chopok. Počítejte s tím, že tam bývá o hodně větší zima a především větrno než v nižších polohách. Ale pokud je jasno, výhledy stojí za to. Dolů vede černá sjezdovka, na které už nějaké ty lyžařské zkušenosti potřebujete, protože právě kvůli zimě a větru bývá u vrcholu často boulovatý terén s ledovými plotnami. Ale nebojte, jde o pár metrů, pak už vás čeká jen super sjezd dolů!

Foto: Marek Hájkovský / jasna.sk

JasnáFoto: Marek Hájkovský / jasna.sk

Na jídlo do Habarky nebo Rotundy

Síť nejrůznějších ski barů, restaurací a stánků s občerstvením je v celém středisku opravdu hustá. V podstatě na každé sjezdovce je minimálně jedna občerstvovací stanice, ale spíš víc. Vzhledem k tomu, že jsme tam byli několikrát, asi není bar či hospoda, kterou bychom na vlastní chuťové buňky nevyzkoušeli.

Vyloženě zklamaní nebudete asi nikde, vesměs jde o horskou klasiku (řízky, hamburgery, teplé polévky, kuřecí nugety apod.), ale moje doporučení (kromě již zmíněného Crystal baru, který je super na nějakou tu skleničku, kávu či horkou čokoládu) je následující:

  • Restaurace Rotunda – Restaurace na samém vrcholu Chopoku má kulatý tvar a je po celém svém obvodu prosklená. Pravda, bývá tam hodně narváno, alespoň jednou to však vyzkoušejte. Ty výhledy totiž nic nepřekoná, a když si k nim dáte třeba tradiční slovenské halušky, které tam fakt umí, budete doslova jako v nebi.
  • Restaurace Habarka – Příjemná moderní samoobslužná restaurace přímo na sjezdovce nabízí nejen lyžařskou klasiku v podobě čehokoli smaženého, ale třeba i skvělá žebra.

Pořiďte si GoPass

A na závěr jedna ryze praktická rada – rozhodně se zaregistrujte přes web nebo přes mobilní aplikaci a zařiďte si GoPass travel kartu. Sama nepatřím k milovníkům věrnostních kartiček a sbírání všemožných bodů, ale tohle se fakt vyplatí.

Jejím prostřednictvím totiž máte možnost koupit skipasy s výraznou slevou (u pokladny s GoPassem zaplatíte za jednodenní dospělácký skipas o 10 eur méně, a když si ho s GoPassem koupíte online, ušetříte až 30 eur).

Navíc za všechno, co ve středisku utratíte (za skipasy, za jakékoli jídlo, pití či služby) sbíráte body, za něž pak získáváte další a další slevy. A nejde o slevy bezvýznamné – my si takhle třeba našetřili na jeden den lyžování pro dospělého zadarmo, kamarádka zase třeba na celodenní půjčení lyží.

Navíc GoPass neplatí jen v Jasné, ale v blízkých vodních parcích Tatralandia a Bešeňová. A i kdybyste už nikdy do Jasné nevyrazili, GoPass se vám neztratí – tenhle věrnostní program platí i v řadě dalších horských střediscích na Slovensku, ale i u nás (Ještěd, MonínecŠpindlerův Mlýn), v Polsku a v Rakousku.

Načítám