Hlavní obsah

Desatero pro lyžaře a snowboardisty: Kde zastavit, jak rychle jet, a kde (ne)tolerují alkohol

Foto: niktalena, Shutterstock.com

Foto: niktalena, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní prázdniny jsou v plném proudu a na hory míří tisíce lidí. Jenže sjezdovky se mohou během vteřiny změnit z místa zábavy v místo velké tragédie. Své o tom ví i rodina osmiletého chlapce, který na Slovensku před pár dny zemřel po srážce s lyžařem. Přitom mnohdy by k neštěstí nedošlo, kdyby lidé dodržovali základní pravidla chování na sjezdovkách. Znáte je vůbec?

Článek

O tom, že je potřeba dodržovat pravidla silničního provozu, pochybuje málokdo. Že i jako chodec (natož pak jako řidič nebo třeba cyklista) máte své povinnosti a regule, kterých se musíte držet, ví každý. Ale že i jízda na sjezdovce má přesně stanovená pravidla, každý neví. A i když je někdo zná, ne vždy je dodržuje, což může vést k tak tragickým událostem, jako když před pár dny přišel na Slovensku o život osmiletý klučina.

Přitom takzvané desatero FIS (zkratka pro Mezinárodní lyžařskou federaci) je mezinárodně platnou a závaznou normou, kterou by měl dodržovat každý lyžař či snowboardista. Než vyrazíte na hory, raději si je nastudujte, protože vracet se z dovolené zraněný nebo s pocitem, že vaše nezodpovědnost někoho připravila o život, nikdo nechce.

1. Ohled na ostatní lyžaře či snowboardisty

První pravidlo zní velmi obecně, ale je vlastně tím nejdůležitějším. Ta ostatní z něj jen vycházejí a doplňují ho. Zjednodušeně řečeno to znamená, že jakmile se ocitnete na sjezdovce, neměli byste nikoho ohrožovat a nikomu překážet.

V praxi to znamená prostě dávat pozor, mít neustále přehled o svém okolí, snažit se předvídat nejrůznější situace a předcházet případným nehodám. Je to jako na silnici, i tady musíte svou jízdu přizpůsobit podmínkám, které zrovna panují (počasí, viditelnost, zaplněnost sjezdovky, její úprava, terén…).

2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy

Základem je dodržování bezpečného odstupu. Na sjezdovce se na nikoho nelepte, nejezděte těsně za ním, dopřejte prostor sobě i ostatním. Dodržujte naprosto jednoduché pravidlo – jeďte tak rychle, abyste uměli zastavit na vzdálenost, na kterou vidíte. Z toho vyplývá, že například v mlze byste měli jet pomalu, protože musíte být schopni zastavit na velmi krátkou vzdálenost. Při slunečném počasí si můžete dovolit trochu víc dobrodružství, ale zase nezapomínejte třeba na horizonty – když někam nevidíte, nemůžete vědět, jestli tam zrovna třeba neleží dítě, které spadlo.

Foto: mRGB, Shutterstock.com

Jeďte jen tak rychle, abyste mohli zastavit v dohlédnutelné vzdálenostiFoto: mRGB, Shutterstock.com

Jak je to s alkoholem na sjezdovkách

  • ČR, Slovensko a Rakousko – U nás ani u sousedů není alkohol na sjezdovkách přímo zakázaný, ale ve chvíli, kdy dojde k nějaké nehodě a je u vás naměřen, rozhodně je to přitěžující okolnost. V Rakousku navíc občas lyžaře či snowboardisty kontrolují, a pokud mají hladinu alkoholu v krvi vysokou, mohou být ze sjezdovky vykázáni a může jim být zabaven skipas bez nároku na náhradu.
  • Itálie – V italských Alpách platí od letoška zákaz alkoholu na sjezdovkách. Pokud při namátkové kontrole překročíte 0,5 promile alkoholu v krvi, hrozí vám pokuta od 250 do 1000 eur. Když je to víc jak 0,8 promile, je to již klasifikováno jako trestný čin!
  • Francie – Ve Francii platí na sjezdovkách nulová tolerance alkoholu.

3. Volba jízdní stopy

Svoji jízdu a především stopu musíte volit a upravovat tak, abyste neohrožovali lyžaře a snowboardisty před sebou. Je to jednoduché, přednost má vždycky ten, kdo jede před vámi. Nikdy nesmíte jet tak, abyste ho jakkoli ohrozili, je na vás dopřát mu dostatek prostoru pro jeho jízdu a jakékoli manévry. On za sebe nevidí, dost možná o vás ani neví, a vy zas nedokážete číst jeho myšlenky, tudíž nevíte, zda nemá v plánu zastavit, udělat oblouček nebo jestli třeba čirou náhodou nespadne.

4. Předjíždění

Není žádné pravidlo, kterou stranou můžete jezdce předjíždět. Můžete zprava i zleva, jak se vám zlíbí. Ale vždy mějte na paměti, že nesmíte žádným způsobem pomalejšího lyžaře či snowboardistu omezit – takže jsme zase u dodržování bezpečných rozestupů a prostoru, který každý potřebuje pro svou jízdu. Zjednodušeně řečeno – na sjezdovce rozhodně neplatí právo silnějšího (rychlejšího), naopak čím jste zdatnější lyžař, tím víc ohledu byste měli brát na ty nezkušenější.

5. Vjíždění a rozjíždění

Tady jde o situace, kdy na sjezdovce zastavíte a po chvíli odpočinku se opět chcete rozjet. Nebo jde o místa, kde se kříží dvě sjezdovky, nebo o nejrůznější lesní spoje mezi tratěmi, kdy z lesa vjíždíte na sjezdovku.

Nabízelo by se tradiční silniční pravidlo přednosti zprava, ale to na horách neplatí (tedy v Itálii ho vcelku dodržují, ale obecně platné lyžařské pravidlo to není). Tady platí, že kdokoli se znovu rozjíždí nebo odněkud na trať přijíždí, musí zpomalit a rozhlédnout se. Vy jste ten, kdo nesmí nikomu vjet do cesty, a nesmíte spoléhat, že pozor dají ti za vámi. Ti jedou už v nějaké rychlosti a nemusí stihnout zareagovat včas.

Jak je to s povinností nosit lyžařskou helmu

  • ČR – Nošení helmy není povinné, jen doporučené.
  • Slovensko – Nošení lyžařské helmy je povinné pro děti do 15 let.
  • Rakousko – Nošení helmy je povinné ve všech spolkových zemích kromě Tyrolska a Vorarlberska pro děti do 15 let.
  • Itálie – Lyžařskou helmu musí povinně nosit všichni mladší 18 let, a to nejen při lyžování a snowboardování, ale i při sáňkování.
  • Francie – Nošení lyžařské helmy není obecně povinné, jen doporučené. Ale některé skiareály mají svá vnitřní závazná pravidla a její nošení nařizují, proto je nutné se řídit konkrétními pravidly daného ski areálu.

6. Zastavení

Zákaz zastavení na sjezdovkách samozřejmě neplatí, klidně si můžete odpočinout, utřít dítěti nudli, utáhnout si lyžáky, udělat si fotku. Rozhodně to ale nesmíte dělat na místech, kde budete překážet nebo nebudete vidět. Pravidlo zní, že pokud to je trochu možné, nezastavujeme v zúžených nebo nepřehledných místech, rozhodně ne pod horizontem nebo uprostřed sjezdovky. Ideální místa na zastavení jsou na okrajích sjezdovek a nad horizontem. To, kde spadnete, samozřejmě neovlivníte. Ale tady zase platí, že se zvednete a uklidíte na bezpečné místo co nejrychleji můžete.

7. Stoupání a sestup

Ať už jste skialpinista, nebo se vám třeba rozbila lyže, prostě kdykoli jste nuceni stoupat či sestupovat ze sjezdovky pěšky, smíte to dělat jen po jejím okraji. Vpravo nebo vlevo, to je jedno, ale vždy na kraji!

Foto: Song_about_summer, Shutterstock.com

Stoupat nebo šlapat dolů můžete jen po okrajích sjezdovky, vlevo i vpravoFoto: Song_about_summer, Shutterstock.com

8. Respektování značek

To snad ani není třeba vysvětlovat. Tak jako na silnici zastavíte na stopku, musíte na ni zastavit i na sjezdovce. Pokud je někam vjezd zakázaný, prostě tam nejezděte. Značky na sjezdovkách nejsou pro legraci, ale pro vaše bezpečí.

9. Chování při úrazech

Povinnost poskytnou první pomoc neplatí jen na silnicích, ale i na horách. A je jedno, zda jste přímým účastníkem nehody, nebo jste byl jen svědkem ošklivého pádu. Vaší povinností je poskytnout první pomoc, přivolat lékařskou službu a také označit místo nehody (například zkříženými lyžemi) a zabránit tomu, aby se zranili další jezdci.

10. Povinnost prokázat se

Ať už jste zraněný, účastník nehody, nebo jen svědek, jste-li o to požádán, máte povinnost se prokázat osobními doklady. Proto byste neměli na sjezdovku vyrážet bez občanky nebo pasu, kartičky pojištěnce a dokladu o pojištění (pokud jste v zahraničí).

Reklama

Načítám