Hlavní obsah

Jižní Tyrolsko: Ideální lyžování pro rodiny s dětmi

Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed horských masivů alpských Dolomit se rozkládá nejsevernější region Itálie. Jižní Tyrolsko vyniká symbiózou alpského a středomořského životního stylu a pro zimní sporty nabízí perfektní podmínky. Pokud jedete s rodinou, skvělou volbou bude oblast Seiser Alm, v níž si to svoje najde každý.

Článek

Sluncem zalité široké sjezdovky, moderně zařízená střediska, stylová odpočívadla s prvotřídním občerstvením přímo na sjezdovkách a dechberoucí výhledy na Dolomity. Jižní Tyrolsko si právem získává v posledních letech stále větší a větší pozornost.

Tři sta slunných dní v roce

Je to přesně deset let, co Dolomity, italská část Alp ležící v Jižním Tyrolsku, byly zapsány na seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Výhledy na bílá skaliska tyčící se do nebes jsou ale pro většinu lyžařů až druhým důvodem, proč na samý sever Itálie za svým oblíbeným sportem zamíří. Tím prvním je bezkonkurenční počasí. Tři sta slunných dní v roce a zároveň garance sněhu jsou přeci zárukou povedené zimní dovolené.

Foto: Seiser Alm Marketing/Harald Wisthaler

V oblasti Seiser Alm se nachází nejvýše položená náhorní plošina v Evropě. I přesto je tu tolik sjezdovek, že nebudete vědět, kterou si vybratFoto: Seiser Alm Marketing/Harald Wisthaler

Zimní radovánky pro požitkáře

Ačkoli v alpských Dolomitech rozhodně najdou to svoje i sportovní lyžaři, střediska Jižního Tyrolska jsou stejně především rájem pro požitkáře. Krom moderních středisek, skvěle upravených sjezdovek a celkově komfortního zázemí, je zde především široká nabídka aktivit pro méně aktivní lyžaře. Přímo na sjezdovkách potkáte množství kaváren, barů a restaurací, které nabízejí vynikající italská vína, těstoviny, pizzy, dezerty a další oblíbené lokální pokrmy. Během volných odpoledne pak můžete zajít do wellness a spa, kterých tu také najdete jako hub po dešti.

Foto: Seiser Alm Marketing/Harald Wisthaler

I když vás slunné počasí bude na sjezdovkách držet do odpoledních hodin, dopřejte si relax. V oblasti je mnoho wellnes a spa zařízeníFoto: Seiser Alm Marketing/Harald Wisthaler

Italský ráj běžkařů

Jedete-li na zimní dovolenou v páru, nebo menší skupince dospělých, můžete si vybrat specifickou lyžařskou oblast dle svých potřeb. V sousední Lomardii najdete party střediska plná barů, u Innsbrucku si zase přijdou na své lyžaři vyžadující náročné sjezdovky. Pokud však jedete s dětmi, asi budete koukat po místech, která nabízejí co nejvíce možností vyžití, a to nejen co se týče lyžování.

Seiser Alm je skvělým střediskem zejména pro začátečníky a děti, kteří se teprve učí. Neznamená to ale, že by si tu na své nepřišli i rodiče začínajících lyžníků, a to bez ohledu na to, zda jsou nároční sjezdaři či klidní požitkáři.  Široké mírné svahy zalité sluncem, sáňkařské dráhy, běžecké areály, lyžařské školy pro nejmenší, ale i prudší kopce s fantastickými výhledy.

Také je řeč o celých 175 kilometrech sjezdovek a 80 lanovkách, které můžete s jediným skipasem využít. Krom toho tu ve výšce 1800-2200 m. n. m. leží na osmdesát kilometrů běžkařských stop, což ze Seiser Alm dělá Meccu tohoto zimního sportu.

Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

Sjezdovky jsou velice příznivé i pro děti, které se zde naučí lyžovat Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

Výhodou je i nespočetná nabídka ubytování přímo na sjezdovkách, která uspokojí jak náročné, tak ty, co hledají hlavně výhodné varianty. Plusem je nepochybně také to, že díky nadmořské výšce je Seiser Alm jednou z oblastí s největší jistotou sněhu v Jižním Tyrolsku. Tradičně se zde lyžuje od začátku prosince až skoro do konce dubna.

Cesta do Jižního Tyrolska

Většina rodin z Česka přijíždí do Jižního Tyrolska autem. Z Prahy do Bolzana počítejte s cestou kolem sedmi hodin. Asi nejčastěji projížděným alpským sedlem je Brennerský průsmyk. Pokud dáte přednost letecké dopravě, nejbližší letiště poskytne Innsbruck na severu nebo Verona na jihu. Z České republiky se můžete do Jižního Tyrolska vydat také vlakem. Počítejte s cestou kolem devíti hodin.

Článek vznikl ve spolupráci s Jižním Tyrolskem.

Reklama

Načítám