Hlavní obsah

Na prodloužený víkend do sicilské Katánie: S kamarádkami na tři dny pod sopkou

Foto: Christopher Moswitzer, Shutterstock.com

Foto: Christopher Moswitzer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí den dovolené a můžete si užít nádherný prodloužený víkend na Sicílii, který vás nabije energií na dlouhé týdny. A nemusí ani zruinovat vaši peněženku.

Článek

V sicilské Katánii jste z Prahy letadlem zhruba za dvě hodinky a něco. Za tu dobu dojedete autem tak do Brna, ale tohle bude určitě větší dobrodružství. Plné super zážitků, skvělého jídla a prosecca. Bez něho by to zkrátka nebylo to pravé italské holčičí povyražení. Domluvily jsme se čtyři kamarádky a vyrazily na tři dny směr Sicílie.

Z Prahy létá do Katánie (italsky Catania), druhého největšího města na Sicílii, přímá linka, ceny letenek se v akci pohybují už od cca 1 600 Kč výš. Noc v apartmánu v centru města bez snídaně vychází zhruba na 1 000 Kč na osobu. Ceny v obchodech i restauracích jsou jen o malinko vyšší než u nás, na trzích je mnoho potravin i levnějších a v nesrovnatelné kvalitě.

Foto: NAPA, Shutterstock.com

Sopka Etna ční nad Katánií jako symbol, že příroda je mnohem mocnější než lidéFoto: NAPA, Shutterstock.com

Na konci 17. století město vážně poničilo silné zemětřesení, takže většina památek je barokních, jako je například katedrála sv. Agáty přímo v centru. Kousek od centra směrem k letišti objevíte krásnou pláž s bílým pískem (jezdí sem i autobus), koupat se dá také v lagunách utvořených lávovými kameny.

Mafie? Tu jsme nepotkaly

Hned po přistání dostáváme první lekci od taxikáře, který nás veze z letiště: „Hlavně tu neříkejte arancini, možná by vás ani neobsloužili, v Katánii se zásadně říká arancina. Na západě ostrova v Palermu a Trapani si ale objednejte raději arancino, ať se najíte i tam.“ Směje se, ale evidentně to myslí vážně. Samozřejmě mluví o zdejší nejvyhlášenější lahůdce, smažených rýžových koulích plněných masem, sýrem nebo zeleninou. Recept na ně vznikl jako z nouze cnost. V chudém kraji, jakým Sicílie odjakživa byla, museli lidé zapojit veškerou kreativitu a využít i zbylé potraviny tak, aby se celá rodina najedla, a ještě všem chutnalo. A arancini, jak zní běžný italský název téhle dobroty, jsou toho zářným příkladem, ty si tu rozhodně dejte.

Horší je to s dalším doporučením: „A určitě ochutnejte koňské maso, dostanete ho téměř v každé restauraci,“ zní další řidičova rada. Hmm, tak tou se asi řídit nebudeme. Naštěstí brzy přechází k popisu místních pamětihodností i dalším pokynům. „Tahle ulice odděluje bezpečnou část města od té, kam se, dámy, v noci raději samy nevydávejte,“ říká při projíždění jednou z křižovatek. Zdá se to zvláštní, je deset večer a ulice jsou prakticky vymetené, ale věříme mu. Jak se ale později přesvědčíme, centrum města je i v noci bezpečné a připomíná jakékoli jiné středozemní městečko, jen možná trochu ospalejší. Ale je před sezonou, tak to bude asi tím. Všude jsme během následujících dnů chodily pěšky i večer a bylo to úplně bez problémů.

Foto: mikefai, Shutterstock.com

Etna je nejvyšší činná sopka a jedna z nejmohutnějších v Evropě. Proto se zdá, že je hodně blízko, i když není. Od města ji dělí více jak 30 kilometrůFoto: mikefai, Shutterstock.com

Hurá na trh

Ráno se probouzíme do slunečného rána, z terasy ještě obdivujeme pohled na celé město a pak vyrážíme na snídani. Což je trošku problém, pokud tedy milujete slané snídaně. Italové a Siciliáni především milují sladké a vajíčka po ránu vážně nemusí. Naše skvělá bytná nám ale poradí nedaleký podnik, kde si prý pochutnal i Jamie Oliver, když tu byl, takže je rozhodnuto. Ostatně, je to jediné místo ve městě, kde dostanete anglickou snídani. Ale pro milovníky sladkého tu mají výběr, až oči i chutě přecházejí. Na dietu ovšem aspoň pro tuhle chvíli zapomeňte.

Foto: amnat30, Shutterstock.com

Rybí trh v Katánii patří k největším atrakcím města. Pro místí je ale běžnou nákupní zónouFoto: amnat30, Shutterstock.com

Další naše kroky vedou na vyhlášený rybí trh, který najdete v centru města v bezprostřední blízkosti náměstí Piazza del Duomo. Už jsem pár trhů v různých zemích navštívila, ale tohle je vážně něco. Úplný koncert zvuků, vůní, obrazů… Těžko se to popisuje, to se musí vidět.

Stejně jako zdejší pulty s ovocem a zeleninou, které najdete v blízkých uličkách. Tohle místním opravdu závidím, tolik skvělých čerstvých plodů, bylin, ořechů a dalších dobrot a za velmi příznivé ceny se pohromadě jen tak nevidí. A ty sýry a šunky! Přímo na ulici se tu prodávají i takové lahůdky jako pečené cibule, grilované mořské plody a další delikatesy. Tady by člověk vydržel týden a jen se díval.

Foto: Rudy Balasko, Shutterstock.com

Katedrála svaté Agáty je skvostem barokní architektury. Její fasáda je zdobená sochami a reliéfy a patří k nejkrásnějším stavbám v KatániiFoto: Rudy Balasko, Shutterstock.com

Procházka městem

Z trhu míříme na nedalekou hlavní třídu Catania Via Etnea, která vede přímo k Etně, jak jinak. Alespoň pohledem. Jedna z mála činných evropských sopek je opravdu téměř nadohled, i když ve skutečnosti je vzdálená víc než 30 kilometrů. Vypadá naprosto mírumilovně, a tak se v klidu vydáváme na vyhlídkou věž kostela Badia di Sant'Agata, odkud je dokonalý pohled na celé město, včetně nedalekého přístavu. I na Etnu, která svůj vrcholek schovává cudně v mracích. Tohle za těch 5 eur vstupného stálo.

Mít více času, jedeme přímo k ní, ale takhle své dva dny na ostrově trávíme potulováním městem, ochutnáváním zdejší skvělé gastronomie, pokukováním po obchodech a přemýšlením, kdy naposled jsme se cítily takhle úžasně a svobodně. Rozhodně sem musíme znovu. Tentokrát to bude nejspíš Palermo. Arancino, volají.

Foto: RAW-films, Shutterstock.com

Výhled z věže kostela Badia di Sant'Agata je skutečně impozantní a rozhodně stojí za to sem vystoupatFoto: RAW-films, Shutterstock.com

Rady na cestu

Výlet na Etnu si můžete naplánovat buď autobusem, nebo si půjčit auto. Záleží ale na počasí. Často se halí do mraků, a to pak nemá cenu sem jezdit, moc byste toho neviděli. Na vrchol jezdí lanovka nebo sem můžete vyšlapat i pod svých. Samotná jízda lanovkou není nic levného, jízdné pro jednoho vyjde v přepočtu na přibližně 1 150 Kč, pro dítě na 690 korun.

Související témata:
Katánie

Načítám