Hlavní obsah

Plánujete dovolenou v Chorvatsku? Navštivte magický Zadar. Okouzlí vás památky i mořské varhany

Foto: Lara_Uhryn - GettyImages.com

Foto: Lara_Uhryn - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektura v benátském stylu, pevnost Arsenal, antické fórum nebo malebný přístav Foša… To jsou jen ve zkratce hlavní taháky nádherného města, jehož centrem proběhnete ani ne za hodinku. Anebo tu zůstanete dlouhé hodiny a nebude se vám odsud chtít.

Článek

Pokud si tohle město chcete opravdu náležitě vychutnat, sedněte si tu jen tak na kávičku či něco dobrého a vnímejte zdejší genius loci. Je opravdu výjimečný. Zadar není jen historickým místem, je i univerzitním městem, takže mimo prázdniny se tu uličky plní kromě turistů stovkami studentů a na energii místa je to znát. Větší klid je na promenádě kolem moře, zakončené mořskými varhanami, kde stačí si jen sednout a poslouchat, jak mořské vlny hrají…

Hrdé město

Historie Zadaru se píše už 3000 let a často bývá označován za rebela mezi chorvatskými městy. Tuhle nálepku si vysloužil už ve středověku, kdy byl kvetoucím a bohatým městem, na které si dělala zálusk Benátská republika. Od 11. století se jej Benátčané snažili dobýt, což se jim v roce 1202 nakonec povedlo, ale ani 400 let okupace nepřimělo hrdé obyvatele města, aby benátskou nadvládu přijali. Jejich architekturu si ovšem vnutit nechali, takže se dnes při procházkách centrem města můžete obdivovat nádherným vesměs renesančním palácům, které v mnohém připomínají Benátky nebo Veronu. Panuje tu i podobně uvolněná atmosféra, nikdo nikam nespěchá a užívá si krásného dne. Stačí se téhle náladě jen podvolit.

Foto: NeonShot - GettyImages.com

Historické centrum Zadaru je ze tří stran obklopené mořemFoto: NeonShot - GettyImages.com

Procházka historií

Centrum je malé, a tak si tu projděte i vedlejší úzké uličky, mají své nepopsatelné kouzlo. Objevíte tu i předrománský patrový kostel sv. Donáta (Sveti Donat) z 9. století, který je symbolem Zadaru a patří mezi nejvýznamnější stavby raného středověku. Stojí v místech někdejšího římského fóra, které tu stále připomínají četné vykopávky, objevené až ve 20. století po bombardování za druhé světové války. Zajímavostí kostela je, že v patře se nachází matroneum, tedy prostor určený výhradně ženám. Pokud zatoužíte mít celé město jako na dlani, vystoupejte do zvonice katedrály sv. Anastázie, která je této křesťanské mučednici zasvěcená.

Foto: © RAZVAN CIUCA - GettyImages.com

Posedět a vypít si kávu můžete v Zadaru v sousedství památek starších jak 1000 letFoto: © RAZVAN CIUCA - GettyImages.com

Krásný pohled na moře

Srdcem města je Národní náměstí (Narodni trg), které obklopuje řada významných budov včetně nově restaurované městské strážnice (Gradska straža), renesanční veřejné budovy z 15. století. Hned vedle stojí  starochorvatský kostelík sv. Vavřince (Sveti Lovre), který dnes slouží jako kavárna, a zvonice. Jen pár minut chůze odtud se rozkládá impozantní městské opevnění ze 16. století, významný renesanční komplex z doby Benátské republiky, sloužící k ochraně proti Turkům. Dochovala se z něj především Pevninská brána (Kopnena vrata od italského stavitele M. Sammicheliho), Babí věž (Bablja kula), zbytky hradeb a pět studní, z nichž se čerpala voda v případě obležení města. Po schodech od nich vystoupejte o kousek výš až na hradby a pokochejte se krásným pohledem na malý přístav a moře.

Foto: ViliamM - GettyImages.com

Na největším náměstí v centru města si budete připadat jako v Benátkách. Není divu, Benátčané město přes 400 let okupovaliFoto: ViliamM - GettyImages.com

Mořské varhany a pozdrav slunci

Od hradeb se pak můžete promenádou podél moře vydat na druhou stranu města na Istrijské nábřeží, kde objevíte další zdejší chloubu Mořské varhany (Morske orgulje). Vidět moc nejsou, zato slyšet ano. Jde o soustavu píšťal zabudovaných do rozlehlých schodů, po nichž lze sejít až k moři. Zvuky varhan vznikají působením mořských vln a vychází z otvorů ve schodech. Jedná se o světový unikát, dílo chorvatského architekta Nikoly Bašića, instalované v roce 2005. A věřte, že je radost tu posedět a jen tak relaxovat. Další zdejší zajímavostí je tzv. Pozdrav slunci (Pozdrav Suncu) - velký kruh zapuštěný do kamenné dlažby, který se skládá z tvrzených skleněných desek a fotovoltaických solárních modulů. Po západu slunce všechny světelné prvky ožijí a začíná magická hra světel.

Načítám