Hlavní obsah

Nejlepší restaurace Istrie? Povečeřte na stejném místě jako Sophia Loren a ochutnejte lanýže

Foto: Getty images

Foto: Getty images

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte spojenou dovolenou v Chorvatsku s paštikou a řízkem v chlebu a Slovinko zas jen jako tranzitní zemi, kde vystoupíte maximálně na benzince, abyste koupili dálniční známku, zpozorněte. Tyto dva státy totiž nabízí mnohem víc, než se na první pohled zdá… Milujete-li kvalitní jídlo a víno, hezké prostředí i přátelskou atmosféru, pak rozhodně čtěte dál!

Článek

Poloostrov Istrii naleznete u Jaderského moře a zajímavostí je, že se o něj dělí Chorvatsko, Slovinsko a Itálie. Italština je zde dokonce úředním jazykem stejně jako chorvatština. Cílem naší první zastávky je slovinská Portorož, která se nachází na pomezí Itálie a Chorvatska (při dobré viditelnosti jsou doslova nadohled). Toto krásné přímořské letovisko bylo hojně vyhledávané už za Rakouska-Uherska z jednoho prostého důvodu - místní hotel Palace byl nejluxusnější v celém Jadranu, navíc přímo napojený na místní vyhlášené lázně. Hotel rád navštěvoval i František Ferdinand d´Este.

Restaurace Sophia v Portoroži

Hotel Palace byl otevřen veřejnosti v roce 1910 a po chátrání a nákladné rekonstrukci (za zhruba 70 milionů eur) se znovu pyšní nejen původním luxusem, ale také skvostem, na který jen tak někde nenarazíte. Restaurací Sophia, jež je pojmenována po herečce Sophii Loren, ta se zde údajně scházela s milencem. Je umístěna v prostorách, kde bývala původně recepce, a právě svou honosností a dochovanými původními zdobenými sloupy a dřevěným obložením s krbem vás vtáhne do minulosti.

„Dnes je jídlo hodně o zážitku. Není nic, co bych nevařil rád. Někdy musí jít ego stranou, třeba když mám představu o tom, jak má jídlo vypadat, ale host nějakou z ingrediencí nejí nebo na ni má alergii,“ vysvětluje šéfkuchař hotelu Palace Tomáš Chilý. „Menu sestavujeme již s ohledem na hosty, používáme co nejméně lepku a laktózy, ale máslo je a bude vždy hlavním nositelem chuti.“

Dnes je jídlo hodně o zážitku. Není nic, co bych nevařil rád.
Šéfkuchař hotelu Palace Tomáš Chilý

Restaurace se navíc pyšní oceněním Michelin recommended restaurant (restaurace doporučená Michelinským průvodcem). „Je to ocenění celého týmu, prestiž. Člověk na to musí být hrdý,“ říká šéfkuchař, který vařil v mnoha exkluzivních restauracích na Slovensku, a dokonce i v Číně. A co byste měli na jeho doporučení rozhodně ochutnat? Krémovou polévku z mušlí, rajčat, smetany a místního výborného olivového oleje (razor clam soup), sépii a jako dezert pak ten s názvem six shades of chocolate (šest odstínů čokolády).

Piran – místo, kde se zastavil čas

Ačkoli má slovinské pobřeží délku jen něco málo přes 40 km, právě Portorož se pyšní nejdelší písečnou pláží a promenádou, která vás zavede až do přístavního městečka Piran, jež je právem označováno za jedno z nejhezčích ve Slovinsku. Pohltí vás nejen procházkami v úzkých uličkách, kde je příjemný chládek, krásou kamenných domů, ale hlavně vlivem Itálie na zdejší architekturu.

Díky věži, jež městu dominuje a je kopií známé Zvonice svatého Marka, si budete připadat jako v Benátkách, jen bez davů turistů. Do města nesmí auta, nenajdete tu fastfoody a dýchne na vás až rodinná atmosféra. Z místních hradeb se nejlépe pozoruje západ slunce a z pláže nebo půjčené lodi můžete dokonce vidět i delfíny. Na náměstí je výborná kavárna. Určitě ochutnejte tradiční dezert ze sněhu, piškotu a pudinku zvaný kremšnita.

Díky věži, jež městu dominuje a je kopií známé Zvonice svatého Marka, si budete připadat jako v Benátkách, jen bez davů turistů.

Za lanýži do Chorvatska

Jen 40 minut cesty autem z Portorože - a jste v chorvatské Buji, kde sídlí další Michelinem oceněná restaurace Zigante - ráj všech milovníků lanýžů. Lanýže jsou vzácné a velmi chutné houby, které rostou pod zemí u kořenů listnatých stromů. Jde o ceněnou lahůdku. Kromě toho, že zde můžete ochutnat dobroty z místní kuchyně, jak jinak než s velkou dávkou aromatické houby, je tu i obchod se suvenýry.

Chipsy s příchutí lanýžů jsou něco, co večer u vína nebudete chtít přestat jíst! Zábavou pro všechny je pak hledání lanýžů za pomocí fenek Stelly a Loly, kdy vám zkušený psovod řekne vše o jejich výcviku. Věděli jste, že tito psi dostávají lanýže od štěněcího věku do jídla? Víc než chuť lanýžů je ale láká odměna v podobě jiného pamlsku, lanýže jim totiž moc nechutnají. Na rozdíl od prasat, která jsou na hledání lanýžů také hojně využívána, ale jejich chuť milují.

Nejlepší olivové oleje světa

A v Chorvatsku ještě zůstaneme. Ve vinařství Monte Rosso, které naleznete nedaleko města Savudrija, vyrábí pátý nejlepší olivový olej na světě a přichystají vám i olejovou degustaci. Spolu s chutným občerstvením a místním (také oceněným) vínem Malvasia je o exkluzivní zážitek postaráno. Kromě vinohradu mají na 65 hektarech půdy 14 000 olivovníků, 2 000 třešní, 600 fíků a 650 mandloní.

Chipsy s příchutí lanýžů jsou něco, co večer u vína nebudete chtít přestat jíst!

Sklizně tu probíhají výhradně ručně a sami se jí můžete zúčastnit. Odmění vás brunchem a produkty z toho, co sbíráte, a navíc budete mít rozhodně nezapomenutelný zážitek. Pro milovníky svobodného cestování nabízí k pronájmu i místa pro karavany s veškerým zázemím a výhledem na slovinskou Piran a Portorož, na kterou se tak podíváte zase z jiného úhlu.

Načítám