Hlavní obsah

Souboj japonské a středomořské kuchyně: Která je zdravější?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původ mají v hluboké historii, jsou tradiční, opěvují je fajnšmekři po celém světě a především jsou obě vnímány jako velmi zdravé. Japonská a středomořská kuchyně jsou v posledních letech z hlediska přínosu pro zdraví stále častěji porovnávány. Která je na tom lépe?

Článek

Tradiční středomořská kuchyně byla v roce 2014 zapsána na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Tentýž rok zde získala místo i jedna pro nás mnohem více exotická strava – japonská. Ačkoli se pokrmy těchto dvou kuchyní v mnohém liší, od té doby jsou stále častěji srovnávány.

Pojí je nejen hluboká tradice, ale zejména přisuzovaná zdravotní prospěšnost. Statistiky ukazují, že ten, kdo se stravuje více středomořsky, se dožívá v průměru 79 let, kdo je na japonské stravě, je průměr dokonce 85 let! Je tedy druhá uvedená favoritem? Pojďme si říct, čím je která kuchyně typická.

Čím je typická středomořská kuchyně

  • Zelenina - Velký podíl čerstvé i tepelně upravené zeleniny, může tvořit až polovinu jídelníčku.
  • Zdravé tuky - Důraz na velké zastoupení prospěšných tuků, zejména ve formě olivového oleje, ryb, semínek nebo ořechů.
  • Ryby a libové maso - Drůbeží, jehněčí, skopové, zvěřina mají zpravidla přednost tučnými.
  • Méně soli více koření - Více pracuje s bylinkami jako třeba bazalka, oregano nebo tymián.
Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Středomořská kuchyně se vyznačuje minimální konzumací červeného masa, hlavně vepřového a hovězího, preferují se ryby a zeleninaFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Čím je typická japonská kuchyně

  • Rýže i nudle - Důležité zdroje sacharidů, z rýže je tvořen i nejslavnější pokrm – sushi. Kromě různých nudlí, jsou tu zastoupené i brambory.
  • Sója - Druhým základním kamenem je sója a sójové boby, které tvoří základ různých omáček, olejů, nápojů nebo velmi populárního tofu.
  • Ryby a mořské plody - Tradice rybářství je v Japonsku dodnes patrná. Nezřídka se dary moře konzumují i syrové.
  • Mořské řasy a zelenina - Typické jsou mimo jiné pórek, bílá ředkev, fazolky, vodnice, křen nebo houby shiitake.
  • Dochucovadla - Zázvor, wasabi, sójová omáčka nebo miso pasta nechybí snad v žádné japonské domácnosti.
Foto: UV70, Shutterstock.com

Doménou japonské kuchyně je rýže a čerstvé ryby, často v minimální tepelné úpravě. Nebojí se však potraviny obalovat a smažit v různých těstíčkách Foto: UV70, Shutterstock.com

1. kolo – prevence proti zánětu

Mezi oběma kuchyněmi jsou opravdu výrazné podobnosti. „Ryby, ovoce, luštěniny a zelenina působí blahodárně proti zánětům,“ uvádí Marco Silano z operativní jednotky pro výživu a zdraví při Nejvyšším ústavu pro zdraví. „Přítomnost vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vysokého množství antioxidantů chrání organismus před zánětlivými procesy a buněčným stárnutím,“ doplňuje Silvia Migliaccio, tajemnice Italské společnosti pro vědeckou výživu.

Uvedené látky podle ní hrají také významnou roli v prevenci diabetu 2. typu, metabolických chronických chorob či autoimunitních onemocnění spojených s pohybem, jako je obávaná artritida. V tomto případě hodnotíme nerozhodně.

2. kolo – mozková mrtvice a Parkinson

Odborníci z italských vědeckých pracovišť se také zabývali snížením rizika některých obávaných nemocí. Riziko mozkové mrtvice středomořská strava redukuje o 25 procent, japonská o 22 procent. V případě Parkinsona je riziko u středomořské o 46 procent nižší, u japonské o 50 procent. I v tomto případě dopadla tradiční japonská a středomořská kuchyně podobně.

3. kolo – vliv na snížení rizik rakoviny

V případě rakoviny je u středomořské stravy riziko vzniku o 35 procent nižší, u japonské o 27 procent. Ovšem japonská kuchyně obsahuje minimum estrogenů, čímž si vědci vysvětlují nízký výskyt nejčastějšího mužského nádorového onemocnění – rakoviny prostaty. Když k tomu připočteme vyšší průměrný věk dožití, tady budou skórovat Japonci.

4. kolo – trávení

Jak japonská, tak středomořská strava jsou založené na velkém množství vlákniny, která funguje jako kartáč střev. Už jenom z toho důvodu jsou na tom obě kuchyně z hlediska trávení velmi dobře. Výhodou japonské kuchyně je navíc vysoký podíl fermentovaných potravin, které jsou zdrojem prospěšných bakterií, jež osídlují střeva, a tím i posilují imunitu. O fous vyhrávají Japonci.

Jak to dopadlo?

Vzhledem k tomu, že středomořská kuchyně zase vyniká v dietnější přípravě jídel a na rozdíl od japonské nemá v oblibě například smažení a výrazné dochucování, necháváme to nerozhodně. Titul zdravá kuchyně si zkrátka zaslouží obě!

Rada na závěr

Tradiční kuchyně Japonska a Středomoří nás mohou v mnohém inspirovat. Zejména kladným vztahem k rostlinným složkám potravy, zdravým tukům, ale také důrazem, který kladou na kvalitní čerstvé a v neposlední řadě lokální potraviny. Poslední zmíněné je velmi důležité – ačkoli si můžete s chutí dát tofu, sushi nebo mořské plody, držte se spíše potravin typických v našich krajích.

Rádi zkoušíte pokrmy cizích národů, nebo nedáte dopustit na českou kuchyni?

Reklama

Načítám