Hlavní obsah

Navštivte nejúžasnější muzea Evropy a užijte si dějiny lidstva na jednom místě

Foto: Detyukov Sergey, Shutterstock.com

Foto: Detyukov Sergey, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte rádi dějiny a umění, jako Evropané máte štěstí. Přirozeně jsou na starém kontinentě k vidění jedny z největších pokladů v historii lidstva. Vydat se za nimi můžete do některého z vyhlášených evropských muzeí.

Článek

Oblíbené eurovíkendy nemusí být jen cestou za památkami, jídlem a kulturou dané destinace. Mohou vás zanést i do hluboké historie a nechat vás projít několika tisíci lety lidských dějin. Jestli patříte mezi ty, kteří si výlet vždycky rádi zpestří návštěvou kvalitních muzeí a galerií, pak nesmíte vynechat následující.

Britské muzeum

Pokud jsou pro vás návštěvy muzeí a galerií vyloženě vášní, pak silně doporučujeme udělat si cestu do Londýna. Kromě toho, že jsou vzhledem k britské koloniální historii zdejší sbírky tuze bohaté na exponáty z celého světa, jistě si užijete i to, že do velké části těchto předních institucí se dostanete zadarmo.

Vstupné neplatíte ani v Britském muzeu, které se nachází v populární čtvrti Camden Town. Od svého založení roku 1753 muzeum nasbíralo na sedm milionů předmětů ze všech kontinentů. Jeho sbírky tak v zásadě dokumentují historii lidstva od samých počátků až do současnosti. K vidění jsou skutečně neuvěřitelné věci jako egyptské mumie, socha Moai z Velikonočních ostrovů nebo Rosettská deska, díky níž se povedlo rozluštit egyptské hieroglyfy.

Foto: Piotr Wawrzyniuk, Shutterstock.com

Na Britském muzeu je sympatické i to, že je do něj vstup zdarmaFoto: Piotr Wawrzyniuk, Shutterstock.com

Louvre

Kdybyste měli znát jen jedno muzeum na světě, je to tento pařížský klenot. Louvre, dříve sídlo králů, otevřel poprvé své muzejní dveře návštěvníkům v roce 1793 a dnes na neskutečných 72 tisících metrech čtverečních vystavuje na 35 tisíc exponátů.

Najdete zde oddělení egyptských, řeckých i římských starožitností, nechybí mistrovská díla středověku, renesance ani moderní doby. Právě tady spatříte nejslavnější obraz světa – Monu Lisu od Leonarda da Vinciho. Možná vás ale ještě víc než tato rozměrově malá malba uchvátí Michelangelův sál, Apollonova galerie nebo komnaty Napoleona III.

Foto: Zhukova Valentyna, Shutterstock.com

Před starým Louvrem stojí Pyramida Louver z roku 1989Foto: Zhukova Valentyna, Shutterstock.com

Galerie Uffizi

Když se milovník umění ocitne v toskánské Florencii, připadá si jako v nebi. Otisk velkých italských mistrů je zde dodnes patrný, a proto mnohdy jen postačí potloukat se místními uličkami. Světoznámých památek je zde nesčetně a pouliční umělce potkáváte na každém kroku.

Že je Florencie dobrou volbou, potvrzují i statistiky UNESCO. Podle nich se 60 procent světově uznávaných výtvarných děl nachází v Itálii a z toho přibližně polovina právě ve Florencii. Galleria degli Uffizi je bez všech pochyb tou nejvýznamnější. Botticelli, Raffael, Tizian, Leonardo da Vinci, Caravaggio – ti všichni tady mají svá díla. V hlavní sezoně ale doporučujeme objednat lístky předem, protože fronta na vstup bývá opravdu hodně dlouhá.

Foto: Detyukov Sergey, Shutterstock.com

Nejvíc památek na světě najdete v italské FlorenciiFoto: Detyukov Sergey, Shutterstock.com

Muzeum Akropolis

Ze všech výše uvedených je Muzeum Akropolis nejmladší, respektive aspoň co se současné podoby týká. První muzeum, které se zaměřilo na archeologické nálezy athénské Akropole, kulturního centra starověkého Řecka, bylo založeno už roku 1874. V průběhu let se ale zjistilo, že původní budova na množství nálezů nestačí.

Roku 2009 tak Athény otevřely nové muzeum, skoro desetkrát větší než to původní. Samotná budova je úchvatná, symbolicky má stejné rozměry jako slavný akropolský chrám Parthenon. Hned u vstupu každý návštěvník projde nad archeologickým nalezištěm a čekají ho tři patra neskutečně cenných nálezů. Nejoblíbenější je třetí patro, které je věnované parthenonským mramorům.

Foto: margery hagie , Shutterstock.com

Muzeum Akropolis je mladé, pochází z tohoto tisíciletíFoto: margery hagie , Shutterstock.com

Načítám