Hlavní obsah

Paříž za 3 dny: Po stopách Emily in Paris, tisíců památek i nejkrásnějších vyhlídek

Foto: Catarina Belova, Shutterstock.com

Foto: Catarina Belova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město módy, umění, světel, lásky, dobrých sýrů a lahodných makronek. To je Paříž. Najdete tu na dva tisíce památek a muzeí, neustále potkáváte filmaře a nevíte, co dřív ochutnat a vidět. Zaměřit se na svět umění na levém břehu Seiny, nebo na ruch velkoměsta na pravém?

Článek

Město nad Seinou buď milujete, nebo vás nechává chladnými. Dlouho jsem patřila do druhé skupiny – a to jsem se tu kdysi romanticky zasnoubila. Francouzská metropole mě napoprvé neoslovila, ale dala jsem jí druhou šanci. Díky nedávné dámské jízdě jsem se na město začala dívat nadšenýma očima mé dospívající dcery a konečně jsem objevila jeho kouzlo. Co rozhodně vidět, když v Paříži strávíte prodloužený víkend, a kudy jít, když jste fanynka seriálu Emily in Paris?

Tři dny v Paříži

Dvě věci byly jasné okamžitě: Chceme vidět Monu Lisu a Paříž z výšky! Vstupenky na Eiffelovu věž (výstup po schodech do 2. patra) a do muzea Louvre jsem tedy koupila předem. A co ještě by vám nemělo uniknout?

Den 1: na levém břehu Seiny

Výhled z Eiffelovy věže, návštěva Invalidovny, odpočinek v Lucemburských zahradách, procházka k Panthéonu a kontrola, jak probíhá obnova vyhořelé katedrály Notre-Dame.

  • Eiffelova věž neboli ocelová dáma byla postavena v roce 1889 při příležitosti světové výstavy, je vysoká 330 metrů a je to dominanta města. Do jednotlivých pater lze jet výtahem nebo se vydat po schodech.
  • Invalidovna je gigantický špitál a útulek pro válečné veterány a v 17. století ji nechal vybudovat král Slunce. Je tu pohřben Napoleon, je zde muzeum armády a najdete tu například i památník Charlese de Gaulla.
Foto: Velishchuk Yevhen, Shutterstock.com

Komplex Invalidovny nabízí muzeum armády, velkolepou barokní kapli i moderní péči o válečné veterányFoto: Velishchuk Yevhen, Shutterstock.com

Den 2: na pravém břehu Seiny

Hodiny a hodiny v muzeu Louvre, kochání Královským palácem, procházka po bulváru Champs-Élysées a výhled na Paříž z historického obchodního domu.

  • Louvre je jedno z nejslavnějších světových muzeí, do něhož vejdete ikonickou prosklenou pyramidou. Není tu jen Mona Lisa, ale je tu dalších 35 000 úchvatných uměleckých děl z různých období i koutů světa.
  • Galeries Lafayette je slavný obchodní dům a zdarma tu dostanete jednu úžasnou věc: top výhled na Paříž. Stačí vyjet na terasu 7. patra.

Den 3: loudavý

Pomalou chůzí na Montmartre, prohlídka baziliky Sacré-Cœur, návštěva Moulin Rouge a noční Paříž…

  • Sacré-Cœur, tedy sněhobílá bazilika Nejsvětějšího srdce Ježíšova, se nachází na vrcholku Montmartru. Pro někoho je to symbol Paříže, pro jiného kýč a „dílo cukráře“. Nicméně tady stojí a láká turisty už déle než sto let.
Foto: Sergey Dzyuba, Shutterstock.com

Stavební sloh, v němž byl kostel v poslední třetině 19. století vystavěn, je směs románského a byzantského styluFoto: Sergey Dzyuba, Shutterstock.com

Po stopách Emily in Paris

Přiznávám, že nejsem velká fanynka seriálu o mladé Američance Emily, která přijede do Paříže ukázat Francouzům, jak na sociální sítě a marketing. Ale moje dcera ano a její nadšení bylo nakažlivé.

Proto jsme do našich plánů zařadily i návštěvu domu na Place de l’Estrapade, kde Emily bydlela, restaurace Terra Nera s červenou fasádou, kde vařil její „víc než kamarád“ Gabriel, pekařství La Boulangerie Moderne, kde ochutnala svůj první pain au chocolat. Stavily jsme se u kanceláří, kde sídlila firma Savoir (na Place de Valois), a zašly jsme do zahrad Jardin du Palais-Royal, kde poznala kamarádku Mindy.

Prošly jsme se i nádhernou uličkou Rue de l’Abreuvoir na Montmartru, kam Emily umístila postel v rámci marketingové kampaně a kde najdete i La Maison Rose, ikonickou růžovou restauraci, a po mostě Alexandra III., který je ikonou Paříže a Emily zde natáčela reklamu na parfém.

Foto: Noppasin Wongchum, Shutterstock.com

Most, který se jmenuje po ruském carovi Alexandrovi III., je považován za nejkrásnější v PařížiFoto: Noppasin Wongchum, Shutterstock.com

Pro Francouze krása není povrchní

Dovedu si představit, že někdo přijede do Paříže, odhodí promyšlený itinerář a mapu, kde má zaškrtnuté památky a muzea, a rozhodne se procházet bez konkrétního cíle, pít kávu či víno s výhledem na ulici a kochat se. Čím?

Naprosto mě okouzlily šik a nedbale elegantní Francouzky, květinová výzdoba francouzských restaurací i dokonalost francouzských dezertů. Pro Francouze je zkrátka důležité, aby všechno vypadalo hezky. Znamená to snad, že jsou povrchní? To neumím říct, ale rozhodně mi dopřáli množství estetických zážitků.

Pařížské upravené parky a zahrady lákají díky množství zelených židliček ke krátkému či delšímu posezení, pikniku a odpočinku. Jednotlivci si čtou, páry si šeptají do ouška, rodiny s dětmi mají pohodu, skupiny kamarádů diskutují. I během krátkého pobytu jsem si uvědomila, jak Francouzi umějí žít.

Foto: Zhukova Valentyna, Shutterstock.com

Louvre je slavné umělecké muzeumFoto: Zhukova Valentyna, Shutterstock.com

Načítám