Hlavní obsah

Budapešť: Zářící perla na Dunaji plná památek, dobrého jídla i silných zážitků

Foto: givaga, Shutterstock.com

Foto: givaga, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť pokládám za jedno ze svých velkých cestovatelských překvapení. Napoprvé jsem čekala divoké, trochu jižansky špinavé město plné zmatku. Ale přivítala mě nádherná, moderní, upravená metropole plná úžasných míst, skvělého jídla a neskutečně milých a anglicky hovořících lidí. Budapešť je opravdu perla na Dunaji!

Článek

Z Prahy je to do Budapešti něco málo přes 500 km, autem tam jste pohodlně asi za 5,5 hodinky. Ale i když se vám cesta třeba kvůli nějaké zácpě protáhne, litovat nebudete. Svým návštěvníkům toho tahle perla na Dunaji nabízí opravdu hodně – příjemný maďarský temperament, většinou o dost hezčí počasí než u nás, historii ladně se snoubící se vším, co patří k moderní metropoli, dobroty, z nichž vám půjde hlava kolem, a ještě mnohem víc.

Po svých, metrem nebo na kole

Když vyrážíme do nějaké metropole, naším nejvytíženějším „dopravním prostředkem“ jsou naše vlastní nohy. Každopádně v Budapešti dobře funguje i metro, které nestojí moc a rychle vás doveze, kam potřebujete. Nakonec jsme neodolali ani městským sdíleným kolům. Nebojte, Budapešť je placatá, ušlape to každý. Navíc jsou zde na cyklisty zvyklí a řidiči vám dávají přednost i tam, kde by nemuseli.

A skvělé je i to, že to může být zadarmo. Stáhli jsme si aplikaci a dodrželi jsme pravidlo, že když si na jednom místě kolo půjčíte a v určeném časovém limitu ho na jiném místě zase vrátíte (byť si obratem vezmete jiné), a nestálo to opravdu nic. Jen zálohu, kterou nám asi po dvou týdnech vrátili na účet.

  • A můj osobní tip? Investujte do večerní plavby lodí po Dunaji, protože asi není nic krásnějšího než osvětlená Budapešť.

Kam zajít v Budapešti

Budapešť je jako Praha – historických míst a památek je tam nespočet a je nemožné je všechny projít během jednoho víkendu. A toto jsou tipy, co v této metropoli neminout:

  • Budova parlamentu: Nejimpozantnější budapešťská stavba. Interiér je stejně pompézní jako exteriér a v Kupolovém sále si můžete prohlédnout maďarské korunovační klenoty a insignie. Lístek pro dospělého stojí online 22,9 eura, pro děti a studenty 12,9 eura, k dispozici je i český výklad (audio sluchátka).
  • Rybářská bašta: Působivá stavba na pravém břehu Dunaje na Hradním vrchu. Není nijak starobylá (je z let 1895–1902), neví se ani, proč se jí říká bašta, protože k obraně města nikdy nesloužila, ale rozhodně je krásná a nabízí úžasné výhledy.
  • Budínský hrad: Monumentální hrad na Hradním vrchu, středověké sídlo králů, dnes sídlo národní galerie, historického muzea a národní knihovny.
  • Vrch Gellért a Citadela: Velký kopec nad městem, na jeho vrcholu najdete rozsáhlou vojenskou Citadelu a nabízí úchvatné výhledy.
  • Bazilika svatého Štěpána: Jedna z nejvýznamnějších duchovních staveb Maďarska je pojmenovaná po prvním uherském králi.
  • Velká synagoga: Největší synagoga Evropy a čtvrtá největší synagoga světa, asi nejvýznamnější židovská památka v Maďarsku.

Budapešť: jeden velký památník holocaustu

Údaje o tom, kolik maďarských Židů během holocaustu zemřelo, se liší, a to kvůli změnám v maďarských hranicích před druhou světovou válkou. Každopádně se uvádí, že před zahájením deportací v březnu 1944 žilo v takzvaném Velkém Maďarsku 825 000 Židů a více než půl milionu jich vyhlazování nepřežilo. A v Budapešti najdete připomínku tohoto zvěrstva na mnoha místech. Téhle tragické kapitole historie se věnuje například Holocaust Memorial Center, památník s interaktivní expozicí.

Za mě je ale asi nejsilnější památník tvořený šedesáti páry litinových bot na břehu Dunaje blízko budovy parlamentu. Najdete mezi nimi boty mužské, dámské, ale i dětské. Jsou připomínkou všech Židů, kteří byli nahnáni na břeh řeky, kde je příslušníci maďarských fašistických milicí nemilosrdně popravovali. Jejich těla padala do řeky (nebo do ní lidé sami skákali) a na břehu po nich zůstávaly jen boty. Tohle místo je volně přístupné, neplatí se žádné vstupné, a přesto je neskutečně silné.

Jídlo a pití

Víno, klobásky, langoše, guláš, rybí polévka halászlé a samozřejmě paprika ve všech podobách. To jsou ve zkratce typické maďarské dobroty, které najdete i v Budapešti. Přiznávám, že tradiční polévku ze směsi ryb jsem vynechala, můj muž nikoli a tvrdil, že byla super. Co ale uchvátilo mě – to byl langoš. Zapomeňte na ten náš český, mastný, politý kečupem a zasypaný eidamem, ten budapešťský je úplně jiná liga. Dala jsem si ho u stánku na Markétině ostrově a byl naprosto dokonalý. Mastný tak akorát, zasypaný tunou čerstvé zeleniny, tradičními maďarskými klobáskami, skvělým sýrem a jemnou zakysanou smetanou. Co vám budu povídat, vystřelilo mě to do nebe!

A jestli budete mít čas, rozhodně vyrazte do Velké tržnice (Központi Vásárcsarnok). Je to nejen další architektonický skvost, ale hlavně místo, kde seženete všechno tradičně maďarské. My jsme si přivezli skvělé klobásky, koření, drcenou opravdu ostrou papriku třeba k masu a gigantický meloun, přičemž sladší a lepší jsem snad nikdy nejedla.

Termální lázně

Když se řekne Maďarsko, mnohé napadnou tradiční termální lázně. A platí to samozřejmě i pro Budapešť. Mezi nejznámější a historicky cenné patří lázně Széchenyi a Gellértovy lázně. Rovnou přiznávám, že jsme jejich návštěvu vynechali, protože počasí nám servírovalo víc než třicetistupňová vedra, a tak jsme opravdu neměli chuť vlézt do ještě teplejší vody.

Ale v chladnějším počasí to musí být skvělý zážitek. Nicméně se podle zkušenosti jiných připravte na množství lidí, fronty, často poměrně velký hluk. Berte to tak, že je to opravdu víc zážitek než relax a odpočinek.

Načítám