Hlavní obsah

Varšava: Znovuzrozená metropole rychle mění tvář a nabízí víc, než čekáte. A skvěle se tam najíte!

Foto: Mitzo, Shutterstock.com

Foto: Mitzo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to pro vás není zrovna destinace snů, ale věřte, že ve Varšavě můžete strávit velmi pohodový víkend plný skvělých zážitků. A v mnohém vás tohle město plné paradoxů opravdu překvapí. Proč navštívit polskou metropoli?

Článek

Poznaň, Krakov, Toruň… Míst, která stojí v Polsku za návštěvu, je mnoho, a pokud jste tam nikdy nebyli, neváhejte. Překvapí vás krásnými historickými centry s poetickou atmosférou. Zato hlavní město našich nejbližších severních sousedů je trochu jiné, mnohem rozmáchlejší a velkorysejší, ale také modernější. A i ono má svým návštěvníkům co nabídnout.

Těžce zkoušené město

Metropole ležící na řece Visle to neměla v minulosti nikdy jednoduché. Zásadní ránu jí ale zasadila druhá světová válka, kdy ji německá armáda prakticky srovnala se zemí. Je až neuvěřitelné, že ve městě, které před válkou čítalo až 1,3 milionu obyvatel, jich v létě roku 1944 zbylo pouhých devět tisíc. A když sem vstoupila na konci války Rudá armáda, zůstala jich tu mezi troskami pouhá tisícovka!

Hrdí Poláci své město ale dokázali znovu postavit a přivést k životu, včetně místních památek. Dnes je Varšava zajímavé živoucí velkoměsto a pyšní se i ultramoderními mrakodrapy, které patří k nejvyšším v Evropě. Rostou tu tak rychle, že se některé tyčí i vedle „obyčejných“, skromných panelových domů z 60. či 70. let minulého století, a vzniká tak neotřelý kontrast. Tím však výčet varšavských paradoxů zdaleka nekončí.

Foto: itsmejust, Shutterstock.com

Řeka Visla rozděluje Varšavu na dvě částiFoto: itsmejust, Shutterstock.com

Královský hrad jako fénix z popela

Prohlídku města začněte přímo v centru na Hradním náměstí u Královského hradu. Zdá se jen dokonale opravený, ale ve skutečnosti je znovu postavený z trosek: ten původní vyhodili Němci za války do vzduchu. Pokud se rozhodnete pro prohlídku interiérů, těšit se můžete nejen na krásné místnosti v čele se skvěle rekonstruovaným královským trůnem, ale i na umělecké skvosty: jsou zde dva obrazy od Rembrandta a dále dílo Bernarda Bellotta.

Právě jeho obrazy posloužily jako předloha pro náročnou rekonstrukci hradu, která proběhla v 80. letech minulého století. S touto nejvyšší péčí bylo historické centrum rekonstruováno celé a Staré město se dostalo na seznam UNESCO.

Foto: Triff, Shutterstock.com

Atmosféra centra města je při západu slunce až pohádková. Na Hradním náměstí stojí barokní sloupový památník krále Zikmunda III., za jehož panování se stala Varšava hlavním městemFoto: Triff, Shutterstock.com

Vzhůru na Staromák

Přímo proti hradu začíná samotné historické centrum Varšavy. Není nijak rozlehlé a při procházce křivolakými uličkami vás asi ani nenapadne, že jde vlastně o repliku. Když si to ovšem uvědomíte, možná vás malinko zamrazí v zádech…

Vše je velmi autentické, barevné fasády působí roztomile a během chvilky dojdete na rozlehlé Staroměstské náměstí, které to naše pražské skutečně trochu připomíná. Své kouzlo má především v noci, kdy je krásné osvětlené.

Město, kde se dobře jí

Přímo na Staroměstském náměstí najdete i velmi půvabnou michelinskou restauraci, kde jsme kupodivu sehnali místo i bez rezervace a dali si vyhlášené polské pirohy (pierogi). Byly moc dobré, ale pokud chcete ušetřit, klidně si je dejte v jakékoliv jiné restauraci v centru.

Blízká Královská cesta pokračuje přes třídu Nový svět, což je výkladní skříň Varšavy: je plná obchodů, restaurací i pouličních umělců a žije to tu ve dne i v noci. Při procházce neminete Varšavskou univerzitu nebo prezidentský palác. Můžete se tu kdekoli zastavit na kávu či něco sladkého, nabídka je pestrá a mnohá bistra mají skutečně světový punc.

Co navštívit ve Varšavě

  • Za návštěvu stojí Národní muzeum plné egyptských, řeckých i římských artefaktů, je tu i rozsáhlá sbírka polského umění od 16. století či sbírka děl zahraničních evropských mistrů. V barokním zámku Ostrogski je k vidění největší kolekce předmětů spojených s Fryderykem Chopinem a v Muzeu varšavského povstání si připomeňte město tak, jak vypadalo ještě před zkázou.
  • Určitě se vydejte i do paláce Łazienki. Klasicistní palác uprostřed jezera sloužil jako letní královské sídlo a je obklopený velkolepým parkem, kam mnozí Varšavané míří na nedělní vycházky. Stejně tak je oblíbené i nábřeží Visly, kde najdete mnoho míst k občerstvení.
Foto: Mike Mareen, Shutterstock.com

Této části polské metropole se přezdívá polský Manhattan. Mnohé moderní mrakodrapy jsou vskutku impozantníFoto: Mike Mareen, Shutterstock.com

Co ochutnat ve Varšavě

Ve Varšavě se obecně dobře jí. Nouze tady není o nenápadné podniky s moderním designem i s nevšední nabídkou – v tomto město předběhlo mnohé sousední metropole včetně Prahy. Skvělým místem, kam zajít, je Nocny Market (Noční trh) situovaný hned u bývalé železniční stanice Warszawa Główna. V mnoha stáncích se tu nabízejí snad všechny kuchyně světa v super kvalitě a za rozumné ceny. Navíc je zdejší atmosféra víc než podmanivá.

Související témata:
Varšava

Načítám