Hlavní obsah
3,3
(97)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Francouzský dezert rum baba vám na první ochutnání připomene punčák, ale na druhé už bude o něco sofistikovanější – místo piškotu vás totiž čeká hutnější kynuté těsto, které vydrží krásně vláčné i několik dnů.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 kousků
Těsto
  • 4 g sušeného droždí
  • 40 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 160 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 40 g másla
  • 1 špetka soli
Sirup
  • 80 g třtinového cukru
  • 100 ml vody
  • 60 ml rumu
K podávání
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 hrst čerstvého ovoce
Na vymazání
  • 1 hrudka másla
Článek

Postup

01.

Droždí a cukr rozmíchejte v teplém mléce a nechte 10 minut vzejít. Mezitím smíchejte mouku, sůl a vejce, přidejte mléko s droždím a nakonec i rozpuštěné máslo. Asi 5 minut hněťte, až vznikne hladké těsto.

02.

Formičky na muffiny (tradičně se používají vyšší hladké formy, hodí se proto i klasický kovový plech na muffiny) vymažte máslem a rozdělte do něj těsto, sahat by mělo zhruba do poloviny.

03.

Přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte v teple 1 až 1,5 hodiny vykynout. Pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, nechte chvilku vychladnout ve formičkách a vyklopte.

04.

Mezitím si svařte vodu s cukrem, přidejte rum a v ještě horkém sirupu vychladlé koláčky máčejte, dokud se ho většina nevsákne. Podávejte jen tak nebo se šlehačkou a čerstvým ovocem. V chladu koláčky vydrží kolem 3 dnů.

Tip

Někdy se do těsta přidávají i rozinky (za nás ideálně opět v rumu) nebo jiné sušené ovoce či citrusová kůra.

Baví vás francouzské recepty? Uvařte si lahodnou cibulačku, coq au vin neboli kohout na víně nebo ratatouille.

Reklama

Související témata:

Načítám