Hlavní obsah

Proč a kam jet do Polska? Nabídne Pompeje, Saharu i strašidelný les

Foto: Tomasz Warszewski, Shutterstock.com

Foto: Tomasz Warszewski, Shutterstock.com

Polsko není jen zemí, kam byste měli vyrazit za levnými nákupy nebo na tržiště. Rozhodně se vyplatí si ho naplánovat jako destinaci, která vás okouzlí, překvapí a nadchne. Má totiž spoustu míst, kde se vám bude líbit!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Můžete sednout do auta a za pár hodin být na dovolené – pokud si jako cíl dáte Polsko. A věřte, že nebudete litovat, protože umí být opravdu plné překvapení. Ostatně v posledních několika letech se stalo vyhledávanou oblastí, kde Češi tráví prázdniny u moře, což by před časem také čekal málokdo. Polsko ale nabízí i místa netradiční, až tajemná, lákavá svou historií i moderním uměním.

Do Polska na dovolenou i jednodenní výlet

Jak už jsme řekli, do Polska cestuje v poslední době stále víc Čechů – a jsou to výlety nejen těsně za hranice autem, ale i letecky. „Je to vidět na severních, vzdálenějších cílových letištích. Například do Gdaňsku loni letělo skoro třikrát více Čechů než v roce 2022,“ říká Eliška Řezníček Dočkalová, viceprezidentka pro zákaznickou zkušenost společnosti Kiwi. Pokud byste o letu do Gdaňsku, Krakova nebo Poznaně uvažovali, seženete letenku kolem 1500 Kč a za zhruba hodinu jste tam.

Také podle Michala Vebera, výkonného ředitele Asociace cestovních kanceláří ČR, je Polsko místem, kam míří ti, kteří rádi objevují nové destinace. „Je to země, jež byla dlouhá léta neprávem opomíjená a teď se vrací,“ uvedl. No a kam zamířit?

Krzywy Las (Křivý les)

Pohádkový, strašidelný nebo tajemný? To se musíte rozhodnout sami, až navštívíte místo v Západopomořanském vojvodství, necelou hodinu jízdy od Štětína. Důvodem, proč patří mezi jedno z nejnavštěvovanějších míst, jsou tvary kmenů všech borovic v něm, které jsou pokřivené do písmene C. Nikdo zatím nepřišel na to, proč to tak je. Zvláštní les zajímá ezoteriky, příznivce tajemných sil, ale i ty, kteří věří na UFO a mimozemský zásah.

Gniezno (Hnězdno)

Jestli milujete historii, pak byste neměli přehlédnout jeden ze skrytých polských klenotů, kterým je město Gniezno. Najdete ho ve středozápadní části Polska, v oblasti jezer a má překrásnou katedrálu, ve které byli korunováni polští králové. Tato stavba připomíná slavnou pařížskou památku Notre-Dame. Hlavní turistickou atrakcí jsou Gniezdenské dveře (Drzwi Gniezenske), jedno z nejvýznamnějších děl románského umění v Polsku.

Polské Pompeje

V Polsku je i jedno z největších a nejznámějších archeologických nalezišť v Evropě. Biskupinské muzeum najdete na ploše 38 hektarů a představuje pozůstatky lužického sídliště z 8. století. Říká se mu „polské Pompeje“, protože osadu kdysi zaplavila náhle se zvednutá hladina jezera a zavalila ji voda a bahno, pod kterým zůstalo vše skryto a zakonzervováno přibližně 2 700 let.

Evropská Sahara a Helská kosa

Lebská Sahara je naprostý unikát, který najdete ve Słowińském národním parku, v nejsevernějším kousku Polska. Kromě jezer, bažinatých oblastí a dalších krásných míst tu najdete i pohyblivé písečné duny, které jsou až čtyřicet metrů vysoké! Pokud jste vždy toužili po výpravě na Saharu, můžete si to tady natrénovat.

Pokud jste milovníci dun a romantiky, tak si najděte na mapě místo s názvem Helská kosa. Jde o 35 kilometrů dlouhý úzký písčitý poloostrov na samém severu Polska, ze všech stran je omýván Baltským mořem. Po obou stranách má krásné písčité a většinou liduprázdné pláže a duny. Na nejužším místě je široký pouze 120 metrů, v nejširším pak zhruba 3 km. Kosa vybíhá z městečka Wladyslawowo a končí u města Hel, po němž je pojmenovaná.

Koncentrační tábory

Častým cílem cest lidí z celého světa je koncentrační tábor Majdanek Osvětim-Březinka, do kterého si lidé jezdí připomenout hrůzy páchané fašisty. V Polsku to ale není jediný koncentrační tábor, kam návštěvníci směřují. Dalším je Majdanek v Lublinu. Je to tábor, který byl první osvobozen – sovětská vojska do něj dorazila 22. července 1944. Patří mezi nejzachovalejší a je jediným místem, kde je v mauzoleu uprostřed tábora stále popel obětí.

Umělecká Lodž

Lodž je jedno z největších polských měst, leží zhruba uprostřed země a v historii bylo spojováno s textilní výrobou. Dnes má pověst centra street artu, tedy velkoplošných nástěnných maleb. Od roku 2009, kdy tu začal projekt Galerie městských forem, přibývají stále nové a nové malby a umělci z celého světa z města vytvářejí galerii pod širým nebem.

Načítám