Hlavní obsah

Český dinosaurus, Otroci nebo Tutanchamonova maska. Která světová muzea stojí za návštěvu?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jsou to místa plná umění, historie, za staletí nasbíraných vědomostí, ale i zábavy. Alespoň čas od času vyrazit do muzea k životu jednoduše patří. Dnes slavíme Mezinárodní den muzeí, proto přinášíme přehled těch nejzajímavějších. Některá jsou i docela blízko.

Článek

Mezinárodní den muzeí, který připadá na dnešek, připomíná jejich význam pro rozvoj společnosti. Po celém světě jsou součástí oslav nejrůznější jednodenní či delší akce. V ČR to je již tradiční Festival muzejních nocí, který letos odstartuje již tento pátek 20. května a potrvá až do 11. června. V rámci festivalu se stovky míst po celé republice otevřou návštěvníkům i v noci a kromě expozic a výstav leckde nabízí i nejrůznější doprovodný a kulturní program.

A tohle jsou významná světová muzea, která rozhodně stojí za návštěvu, třeba jako jeden z výletů během prázdninové dovolené.

Pražské Národní muzeum

Začneme hezky doma v České republice. Najdete zde samozřejmě nespočet zajímavých muzeí, ale pokud bychom měli zmínit jedno, tak je to samozřejmě Národní muzeum v Praze. Datum 18. 5. je i tím, kdy byla budova muzea na Václavském náměstí v roce 1891 slavnostně zpřístupněna. V letech 2015 až 2018 prošla generální rekonstrukcí, která patří k těm největším v historii Česka a která se opravdu povedla.

Nejde ale jen o budovu a její úchvatný exteriér či interiér. K vidění tam jsou opravdu nádherné expozice, například Okna do pravěku, kde vás upoutá model jediného českého dinosaura Burianosaura augustai. Ano, opravdu existoval, kosti tohoto dinosaura byly objeveny roku 2003 u Kutné Hory. Menší dinosaurus žil asi před 95 miliony let a jeho jméno má uctít památku ilustrátora Zdeňka Buriana a paleontologa Josefa Augusty. Tvor je znázorněn ve chvíli své smrti, kdy jeho tělo trhají na kusy žraloci. Zaujmout může i expozice Zázraky evoluce, která láká legendárním modelem plejtváka myšoka dlouhého 22,5 metru.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Už jen samotná budova Národního muzea v Praze bere dech, natož pak její interiér a expoziceFoto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Pařížský Louvre

Jestli se ocitnete v Paříži, byl by hřích nenavštívit Louvre. Horší prohřešek by už snad jen byl nevylézt na světovou pamětihodnost Eiffelovu věž. Louvre je totiž tradičně jednou z nejnavštěvovanějších a nejslavnějších obrazáren na světě a rozhodně za to nevděčí jen Moně Lise od Leonarda da Vinciho, jež tam je k vidění za neprůstřelným sklem.

Muzeum je plné dalších významných uměleckých děl, do kolen vás dostane například Michelangelův sál, kde jsou k vidění renesanční a převážně italské sochy, třeba známé Michelangelovo sousoší Otroci. Populární je také socha Venuše z Mélu. A co se týče honosnosti, nejvíc uchvacují nejspíš komnaty Napoleona III., protože za jeho doby se leskem, zlatem, zrcadly, gobelíny a vůbec opulentností nešetřilo.

Foto: Profimedia.cz

Největším lákadlem Louvru je samozřejmě originál Mony LisyFoto: Profimedia.cz

Londýnské muzeum voskových figurín

Zvenku to není nijak úchvatná budova, prostě takový celkem obyčejný dům se zelenou kupolovitou střechou. Když ale vejdete dovnitř, ocitnete se na velkém večírku s těmi největšími hvězdami světového showbyznysu, sportu, politiky, vědy. Slavné muzeum voskových figurín Madame Tussaud patří k největším londýnským atrakcím a výhoda je, že se tady pobaví velcí i malí.

Figuríny jsou skutečně dokonalé, od originálu k nerozpoznání, a tak se klidně pak můžete chlubit, že jste na návštěvě britské metropole potkali samotnou královnu Alžbětu, hned několik bývalých amerických prezidentů, slavné fotbalisty nebo třeba Lady Gaga.

Foto: Profimedia.cz

Je libo foto třeba s exprezidentem USA Donaldem Trumpem? V Londýně žádný problémFoto: Profimedia.cz

Egyptské muzeum v Káhiře

Do Egypta lidé jezdí za sluníčkem, krásným mořem, potápěním a pyramidami. Ale pokud už budete v Káhiře, nevynechejte tamní muzeum, které uchovává staroegyptské památky. Je obrovské a jeho sbírky, které mapují život ve starověkém Egyptějsou opravdu rozsáhlé. K vidění jsou starověké obrovské sochy, sarkofágy, mumie, ale i drobné šperky a artefakty té doby. K nejslavnějším výstavním kouskům patří slavná Tutanchamonova maska.

Foto: Profimedia.cz

V káhirském muzeu jsou vidění hrobky faraónů, mumie a všemožné artefakt této éryFoto: Profimedia.cz

Národní přírodovědné muzeum ve Washingtonu

Pravda, Spojené státy nejsou úplně blízko, ale pokud plánujete návštěvu Ameriky, nejspíš nevynecháte hlavní město. A když už budete ve Washingtonu, udělejte si čas na tamní Národní přírodovědné muzeum. Hlavní budova má rozlohu asi 140 tisíc metrů čtverečních, výstavní plocha z toho čítá něco přes 30 tisíc metrů čtverečních a je nejnavštěvovanějším přírodním muzeem na světě. Aby ne, pro návštěvníky je připraveno přes 126 milionů artefaktů – nejrůznějších druhů rostlin, zvířat, fosilií, meteoritů, lidských ostatků a podobně. Navštívit tam můžete třeba i hmyzí ZOO, kde je velkou atrakcí krmení tarantulí.

Foto: Profimedia.cz

Washington se chlubí jedním z největších přírodovědných muzeí na světěFoto: Profimedia.cz

Vatikánská muzea

Kdo vyrazí do italské metropole, nejspíš navštíví i papežský stát Vatikán. A kdo už jednou vstoupí do Vatikánu, neměl by vynechat prohlídku tamních muzeí. Jde o obrovský komplex galerií, které propojují několikakilometrové chodby. Projít vše najednou nemáte šanci, takže se vyplatí si předem vytipovat, co doopravdy chcete spatřit na vlastní oči a cíleně podle mapy, kterou u vstupu vyfasujete, se vydat na neuvěřitelnou cestu za historií a uměním. Určitě ale nevynechejte legendární Sixtinskou kapli (vede jí jedna z hlavních prohlídkových tras), protože nic podobného jen tak neuvidíte.

V kapli, kterou v letech 1477 až 1483 nechal postavit papež Sixtus IV., se dodnes koná konkláve, tedy volba nového papeže. A jakkoli zvenku vypadá kaple nenápadně a nijak extra zajímavě, vnitřek vás dostane. Kapli dlouhou přes 40 metrů a vysokou asi 20 metrů zdobí nespočet nádherných fresek a ty na stropě jsou od právě Michelangela.

Foto: Profimedia.cz

Sixtinská kaple právem láká miliony turistů z celého světaFoto: Profimedia.cz

Na muzea vás moc neužije? Nevadí, odstartovala už i sezona pro ty, co milují aktivní poznávání historie. Jak dobře znáte české hrady a zámky?

Reklama

Načítám