Hlavní obsah

Tipy na víkend: Masopustní rej, stovky kvetoucích kamélií i cesta vláčkem po unikátní železnici

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden utekl jako voda a před námi je první víkend nejkratšího měsíce v roce. Využijte poměrně příznivých teplot a vyrazte na výlet do přírody nebo za sportovními aktivitami. Anebo se vydáte za maškarami do masopustního průvodu?

Článek

Víkend sice neslibuje slunečné počasí, ale pršet by také nemělo. A to je ideální příležitost vyrazit do přírody za odpočinkem a poznáním. Představu o nejlépe stráveném víkendu má sice každý jinou, ale možná vás zaujmou a inspirují právě naše tipy. Čemu dáte přednost vy?

Výlet unikátní zubačkou

Jestli jste v minulosti odkládali jízdu unikátní zubačkou z Tanvaldu do Harrachova, protože jste se nechtěli tlačit mezi ostatními nadšenými výletníky, nyní máte příležitost. Historické motoráčky totiž vyjedou letos častěji. Celá trasa je dlouhá 12 km, část mezi Tanvaldem a Kořenovem byla prohlášena kulturní památkou: měří téměř 7 kilometrů, překonává zde výškový rozdíl 235 metrů, a je to tedy nejstrmější trať u nás.

V době jízd historických motoráčků bude také otevřeno zajímavé Muzeum ozubnicové dráhy v Kořenově, kde budou probíhat komentované prohlídky. Vlak odjíždí z Tanvaldu od soboty každý víkend dvakrát denně – v 10:41 a ve 13:41.

Foto: Petr Zbranek, Shutterstock.com

Výlet historickým motoráčkem po unikátní trase nadchne malé i velkéFoto: Petr Zbranek, Shutterstock.com

Zimní prohlídky hradu Křivoklát

Od této soboty si po měsíční pauze lze znovu prohlédnout slavný hrad Křivoklát. Je to náš historický skvost a patří mezi nejstarobylejší a nejvýznamnější hrady českých knížat a králů. Zimní prohlídka je vhodná také pro děti – není moc dlouhá a návštěvníkům předvede nejstarší jádro hradu. Projdete druhé nádvoří, Stříbrnici s expozicí o Manském domě, vězení, hladomornu, kapli, Rytířský sál s expozicí Bible Václava IV., Královský sál a hradní konírnu. Otevřeno je v sobotu a neděli od 11 do 15 hodin.

Foto: Sarka Slukova 22, Mapy.cz

Hradní počátky spadají do 12. století. Křivoklát se postupně rozšiřoval až do dnešní podobyFoto: Sarka Slukova 22, Mapy.cz

Bruslení na pražském Výstavišti

Bruslení posiluje oběhový i pohybový systém, okysličuje tělo – a především je to velká zimní zábava! Přemýšlíte, že byste vyrazili na brusle? Potom vyzkoušejte led v kryté Malé sportovní hale na Výstavišti v Praze. Veřejné bruslení se tu koná až do konce března každou sobotu a neděli od 15:15 do 17:15 hod. Nemáte na čem bruslit? Nevadí. Je zde i půjčovna bruslí pro děti i dospělé, děti si mohou půjčit i ochrannou helmu. Máte to do Prahy daleko? Najděte si veřejné kluziště blízko domu.

Foto: navystavisti.cz

Pořádně zabruslit si můžete třeba na pražském Výstavišti. Brusle vám půjčí na místěFoto: navystavisti.cz

Masopustní průvod na Moravě

Chcete se přidat do masopustního průvodu? Potom si nenechte ujít sobotní masopust v Novém Městě na Moravě. Je to jediný den v roce, kdy potkáte na ulici najednou medvěda, bábu s nůší, Turka i koně. Sraz je ve 14:00 na náměstí za kostelem svaté Kunhuty, odkud se průvod vydá za doprovodu dechovky do kulturního domu.

Tam je pro děti připravený karneval, speciální pohoštění, soutěže, zábavné hry a dílničky. A ke slovu se dostane i tanec. Stačí už jen sehnat kostým a užít si masopustní veselí na západě Moravy. A určitě ochutnáte nějaké masopustní dobroty: třeba smažené myši nebo boží milosti.

Foto: Milos Neuman/kd.nmnm.cz

S maskou nebo bez masky… Přidejte se k masopustnímu průvodu, třeba právě v Novém Městě na MoravěFoto: Milos Neuman/kd.nmnm.cz

Rozkvetlé kamélie

Znáte kamélie? První únorovou sobotu začíná ve sklenících Květné zahrady v Kroměříži výstava nádherných kamélií. Tyto vznešené keře patří k největším lákadlům kroměřížských zahrad už od druhé poloviny 19. století. Jejich zdejší sbírka tehdy zahrnovala jen několik desítek vzrostlých exemplářů, zato dnes tu najdete stovky červeně, růžově i bíle kvetoucích keřů. Expozice trvá do 25. února, otevřeno je každý den. Kamélie se pěstují ve sklenících a u nás pravidelně rozkvétají v zimě. Dříve patřily mezi nejoblíbenější výzdobu zimních zahrad.

Jedinečnou sbírku kamélií mají v zámku v Rájci nad Svitavou. Skleníky se návštěvníkům otevřou od 14. do 29. února, počátkem března (1. až 10.) budou rozkvetlé kamélie k vidění také v interiéru zámku jako aranžmá.

Foto: Archiv Národního památkového ústavu

Rozkvetlé kamélie patří mezi velké zimní atrakce pro milovníky květinFoto: Archiv Národního památkového ústavu

Načítám