Hlavní obsah
3,2
(285)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Smažené sladkosti patří k masopustu – koblížky, vdolky, boží milosti – můžete si vybírat. Vyzkoušejte valašské myši. Mají roztodivné tvary a často z nich opravdu čouhá kousek těsta, který ocásek připomíná. „Líné koblihy“nevyžadují příliš péče a nemusí kynout.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Těsto
  • 50 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 600 ml oleje
  • 5 lžic cukru moučka
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

V míse utřete povolené máslo s cukrem, přidejte vejce, špetku soli, mléko a dobře promíchejte.

02.

Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte těsto. Těsto má být polotuhé, podobné, jako na halušky, aby se dobře nabíralo lžící.

03.

V hlubším kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje na střední stupeň. Množství oleje dolaďte podle velikosti kastrolu, kousky těsta v něm musejí plavat.

04.

Velkou lžící nabírejte kousky těsta a nechte je opatrně sklouznout do rozpáleného oleje. Myši zvolna smažte dozlatova, v polovině smažení je obraťte. Teplotu oleje regulujte podle svého sporáku: když budou myši zlátnout příliš rychle, uberte. Zlatohnědou barvu by těsto mělo získat zhruba po čtyřech minutách smažení (dvě minuty z každé strany).

05.

Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s mletou skořicí a ihned podávejte.

Výborně také chutnají smažené tvarohové šišky nebo si uvařte další bezmasou dobrotu v podobě kynutých knedlíků, ale jinak jako slovenské buchty na páře.

Reklama

Související témata:

Načítám