Hlavní obsah

Smažené „myši“

Hodnocení:
(282)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Smažené sladkosti patří k masopustu – koblížky, vdolky, boží milosti – můžete si vybírat. Já jsem letos zvolila tradiční valašský recept na smažené myši, někdo jim říká i myší ocásky. Mají roztodivné tvary a často z nich opravdu čouhá kousek těsta, který ocásek připomíná. Pracovně jsem je nazvala „líné koblihy“, protože nevyžadují příliš péče a nemusí kynout. A jsou výborné!

Ingredience pro:
20 kusů
Budete potřebovat:
  • 50 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na dokončení:
  • 600 ml oleje
  • 5 lžic cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice
Článek

Postup

Krok 1: V míse utřete povolené máslo s cukrem, přidejte vejce, špetku soli a mléko a dobře promíchejte.

Krok 2: Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte těsto. Těsto má být polotuhé, podobné, jako na halušky, aby se dobře nabíralo lžící.

Krok 3: V hlubším kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje na střední stupeň. Množství oleje dolaďte podle velikosti kastrolu, kousky těsta v něm musejí plavat.

Krok 4: Velkou lžící nabírejte kousky těsta a nechte je opatrně sklouznout do rozpáleného oleje. Myši zvolna smažte dozlatova, v polovině smažení je obraťte. Teplotu oleje regulujte podle svého sporáku: když budou myši zlátnout příliš rychle, uberte. Zlatohnědou barvu by těsto mělo získat zhruba po čtyřech minutách smažení (dvě minuty z každé strany).

Krok 5: Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s mletou skořicí a ihned podávejte.

Výborně také chutnají smažené tvarohové šišky nebo si uvařte další bezmasou dobrotu v podobě kynutých knedlíků, ale jinak jako slovenské buchty na páře.

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 2. 2021

Reklama

Sdílejte článek