Hlavní obsah
2,9
(310)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Příští středa je popeleční a to tradičně znamená konec zábavy a nevázaného hodování. Po ní přichází půst. O víkendu ale ještě stihnete usmažit tyhle fantastické boží milosti podle starobylého receptu.

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
Na těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce bílého vína
  • 100 g zakysané smetany
Na dokončení:
  • 600 ml oleje
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 kousek mleté vanilky
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Prosejte hladkou mouku a lžíci cukru, přidejte špetku soli a promíchejte. Máslo nakrájejte na menší kostky a zapracujte do mouky – můžete to udělat přímo na válu pomocí nože, ale robot vám práci usnadní (jak vybrat kvalitního robota). Když je máslo v mouce rozmělněné na malé kousky, přidejte postupně žloutky, bílé víno a zakysanou smetanu a nechte robot pracovat, až se vytvoří kompaktní, hladké a spíše měkčí těsto.

02.

Těsto uválejte na tenkou placku, v duchu si ji rozdělte svisle na třetiny a směrem ke středu z obou stran zahněte – vznikne vám obdélník se třemi vrstvami těsta. Pootočte ho o devadesát stupňů a stejným způsobem přeložte – vznikne čtverec s devíti vrstvami. Rozválejte ho a postup zopakujte ještě dvakrát. Zabalte těsto do fólie a nechte v chladu odpočinout alespoň hodinu.

03.

Odpočinuté těsto rozválejte na tenkou placku. Rádýlkem vykrajujte čtverce nebo obdélníčky tak na dvě sousta a do každého udělejte nožem zářez (nebo dva). Obdélníčky můžete i zakroutit – převlečte jeden konec přes zářez – fotka vám napoví. Snažte se těsto příliš nepodsypávat moukou, při smažení se bude zbytečně připalovat.

04.

V hrnci rozpalte na střední teplotu vysokou vrstvu oleje (nebo i sádla). Boží milosti postupně po menších dávkách smažte do ideální barvy, trvá to krátce. Hotové vylovte, na papírových utěrkách nechte okapat přebytečný tuk a ještě horké je obalujte v moučkovém cukru. Moučkový cukr můžete smíchat s vanilkovým, pravou vanilkou nebo i s trochou mleté skořice.

Pamatujete si z dětství boží milosti? Nebo jiné jídlo „od babičky“? 

Reklama

Související témata:

Načítám