Hlavní obsah

5 tipů na zimní výlet. Kde vás to bude bavit? U kocoura Mikeše i na výpravě za starými trampy

Foto: Radekjanosov, Mapy.cz

Foto: Radekjanosov, Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v zimě se dá podnikat spousta skvělých výletů. Jaká úžasná místa rozhodně stojí za prozkoumání? Pořádně se oblékněte, přibalte rukavice a termosku s horkým čajem a hurá ven. Vyrážíme!

Článek

Vypravte se na výšlap a poznejte zajímavé kouty naší vlasti, které mají i uprostřed ledna co nabídnout. Bude to zábava, uděláte něco pro zdraví a na své si přijde úplně každý. Je jen na vás, zda dáte přednost malebným vesničkám, zimním horám, vyhlídkám nad řekou, tajemným hradům nebo romantickým rybníkům uprostřed lesů.

1. Putování za kocourem Mikešem

Užijte si kouzlo ladovské zimy a vydejte se do středočeských Hrusic. Věřte, že i když zrovna nebudete mít štěstí na zasněženou krajinu jako z pohlednic slavného malíře Josefa Lady, procházka zdejším okolím stojí za to. V malebné vesničce si prohlédnete místa, kde umělec vyrůstal a kde žili hrdinové jeho příběhů - třeba o kocourovi Mikešovi, bubácích a hastrmanech nebo o chytré kmotře lišce.

Hrusicemi vede naučná stezka Pohádkové Hrusice a nadšenci, kteří si chtějí dát do těla trochu víc, se odtud mohou pustit po značené Mikešově cestě třeba do Mnichovic nebo Říčan. Na trase vás budou provázet tabule s obrázky a úryvky z oblíbené knížky o mluvícím kocourkovi, kterého zbožňují generace čtenářů. Stezka je dlouhá dvacet kilometrů a děti se cestou mohou zapojit do poznávací hry.

2. Posázavskou stezkou po stopách trampů

Poznejte místa, kde vznikla tradice trampingu. Milovníci romantických představ o Divokém západu zde zakládali první osady a jejich pozůstatky lze obdivovat i dnes. Na Posázavskou stezku se můžete vydat z jakéhokoli směru, procházku můžete začít buď v Pikovicích, nebo v Kamenném Přívoze. Uchvátí vás nespoutaná příroda, skalnaté stezky a výhledy na řeku Sázavu kroutící se peřejemi přímo pod vámi.

Cestou skalnatým říčním kaňonem s rozesetými chatkami se pokocháte hned ze tří vyhlídek (Klimentova, Raisova a Žampach), které budete cestou míjet. Na vyhlídce Žampach vám vezme dech pohled na jeden z nejkrásnějších kamenných železničních viaduktů u nás, který je zároveň druhý nejvyšší v Evropě. Pokud se rozhodnete trasu projít celou, čeká vás zhruba deset kilometrů.

3. Rybník Olšina a jeho mokřady

Jezdíte na Lipno a myslíte si, že tam už všechno znáte a nic vás nemůže překvapit? Nedaleko obcí Horní Planá a Hůrka, stranou od hlavních turistických lákadel, se schovává kouzelný rybník Olšina, jeden z nejvýše položených rybníků u nás. Zdejší naučná stezka vás provede mokřady, rašeliništi a přilehlými biotopy – převážná část vede po dřevěných povalových chodnících. Auto můžete nechat na parkovišti u restaurace a vydat se po trase s mnoha interaktivními prvky, které budou bavit hlavně děti.

Zkusíte si třeba, jak dobře znáte stopy zvířat nebo jak se bydlí v ptačím hnízdě. Možná vás bude zajímat, že místa, kterými procházíte, byla donedávna nepřístupná, jelikož rybník byl součástí vojenského prostoru. Na hrázi rybníka stojí památkově chráněná budova rybářské bašty, kde najdete expozici rybářství a myslivosti.

4. Za pokladem na Potštejn

V podhůří Orlických hor, ve vesničce Potštejn, se tyčí monumentální zřícenina kdysi rozlehlého gotického hradu. V rozvalinách je podle starých legend zakopaný poklad z dob středověku, který dosud nikdo nenašel. Potštejnský hrad je opředen mnoha mýty, dodnes ho prý chrání tajemné síly. Jde o jeden z mála českých hradů, které byly dobyty. Dobyl ho v roce 1339 král Jan Lucemburský spolu se svým synem Karlem a ten ho později – už jako císař Karel IV. – odkoupil a zahájil jeho přestavbu.

K hradu dojdete z potštejnské návsi během půlhodinky. Když budete mít chuť na delší výlet, vyšlápněte si odsud ke zřícenině hradu Velešov, jsou to zhruba tři kilometry panenskou přírodou. Cesta je perfektně značená a vhodná i pro malé děti a rodiče s kočárky.

5. Na Ještěd ze dvou stran

Objevte malebnou krajinu ještědských hřebenů v Jizerských horách a vyšlápněte si na Ještěd. Na výběr máte víc tras a záleží jen na vás, která pro vás bude nejlepší. První možnost, již volí většina výletníků, je z Horního Hanychova od dolní stanice lanovky. Po modré turistické značce půjdete vzhůru kolem sáňkařské dráhy, pak přejdete silnici a budete pokračovat lesem na rozcestí Na Výpřeži. Odtud pak vystoupáte souběžně s červeně značenou cestou až k vrcholu.

Ještěd ale můžete pěšky zdolat i z druhé strany. Cesta začíná na náměstí v obci Osečná a vede po červené značce kolem Jenišovského mlýna k prameni řeky Ploučnice, podél skalisek a lesem Holá, ve kterém podle pověstí straší. Míjet budete skalisko Červený kámen a dojdete do sedla Na Výpřeži. Až na poslední strmý úsek pod vrcholem jde o pohodovou trasu, která je dlouhá zhruba deset kilometrů.

Načítám