Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pro fanoušky filmu, pivaře i milovníky historických slavností

Foto: Best smile studio, Shutterstock.com

Foto: Best smile studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší událost, která startuje i naše tradiční páteční tipy na víkend, je mezinárodní filmový festival ve Varech – začíná už dnes. Na své si tak zkraje prázdnin přijdou především filmoví nadšenci, ochuzené nebudou ale ani děti, příznivci pivního moku nebo milovníci lilií. Kam vyrazit?

Článek

Ve škole dnes na děti čeká už jen vysvědčení a prázdniny mohou odstartovat plnou parou vpřed. Je tady první prázdninový víkend! Máme tipy pro každého: pro filmové fandy, milovníky nádherných květin i pro aktivní děti, které se chtějí naučit něco nového zábavnou formou.

Filmový festival ve Varech

Začátek prázdnin se nese ve znamení 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Startuje dnes, nová znělka uvede Johnnyho Deppa v hlavní roli a návštěvníci se jako každý rok mají na co těšit. Kromě filmových lahůdek mohou spatřit také české i zahraniční hosty na červeném koberci nebo třeba v kině či v kavárně ve městě. A letošní největší hvězdy? Russell Crowe je už ve Varech a okouzluje místní, čeká se také Ewan McGregor, švédská oscarová herečka Alicia Vikander a Robin Wright. Festival potrvá do 8. července.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Stejně jako loni i letos bude karlovarský festival plný českých i zahraničních hvězd a nadšených filmových fandůFoto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Výstava lilií v moravském klášteře

Patříte k milovníkům vznešených lilií a aranžování květin? Od zítra do 7. července můžete navštívit tradiční výstavu překrásných květů, které představí nejlepší šlechtitelé. Akce se uskuteční v prostorách benediktinského kláštera v Rajhradě v Jihomoravském kraji. Každý den od 9 do 17 hod. se tu můžete pokochat pohledem na rozmanité odrůdy lilií. A když už budete v benediktinském opatství v Rajhradě, prohlédněte si také opatský chrám, který byl postaven podle návrhu slavného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. A možná vás zaujmou i pozoruhodné expozice ve zdejším památníku moravského písemnictví.

Foto: happykamill, Shutterstock.com

Na výstavě uvidíte nejkrásnější lilie mnoha odrůdFoto: happykamill, Shutterstock.com

Zábavný den pro děti i dobrý skutek

Prázdniny startují hlavně dětem – a mohou je zahájit hned zítra, v sobotu 1. července, na pražském Vypichu, kde se koná pestrý KidFest. Na malé návštěvníky, ale i na jejich rodiče čeká spousta zábavy, úžasná vystoupení dětí, klaunů a animátorů, různé kreativní dílničky a také tombola. Během dobročinného festivalu budete mít možnost zakoupit dětské oblečení na bazárku za drobný příspěvek. Veškerý výtěžek půjde na účet charitativní organizace, která pomáhá dětem z dětských domovů.

Foto: Sergey Novikov, Shutterstock.com

Na KidFestu se zabaví především menší děti, ale ani rodiče se rozhodně nudit nebudouFoto: Sergey Novikov, Shutterstock.com

Pivní svátek pod Kunětickou horou

Patříte mezi milovníky piva a malých pivovarů? Neváhejte a zamiřte v sobotu 1. července do Perníkové chaloupky pod Kunětickou horu, kde se koná festival Přelet pivních píp. Svůj sladový nápoj zde představí dvanáct pivovarů včetně Krkonošského Medvěda z Vrchlabí, jihlavského Horáce, U Vojtěchů z Pardubic či Švihova z Lokte. O jídlo se postará gril i food truck a děti zabavíte v Muzeu perníku nebo krátkým výšlapem na krásný hrad Kunětická hora zvaný Kuňka, který je známý také jako sídlo pohádkového Rumburaka.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Na jednodenní akci ochutnáte piva z různých minipivovarů a můžete se vydat i na krátký výlet na blízký hrad a rozhlédnout se po krajiněFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Historický víkend na rozhledně

Hory, krásné výhledy po okolí, tanec a šerm. To vše nabídne historický víkend u krásné rozhledny Štěpánka u Kořenova v Jizerských horách. Akce letos proběhne už podesáté a návštěvníci se mají nač těšit! Chybět nebudou dobová vystoupení, šermířské turnaje, tance s živou stylovou hudbou či historické ležení s ukázkou zbraní a zbroje. Dále je připravená lukostřelba, hod sekerou či ražba mincí. Čekají na vás akční soutěže a skvěle se zabaví děti i dospělí. Vstupné je dobrovolné a začíná se v sobotu i v neděli v 10 hodin. Během tohoto víkendu se nedaleko konají také Hejnické slavnosti, kde na návštěvníky čeká hudební program, řemeslný jarmark, prodejní stánky i pouť. Z Kořenova je to jen půlhodinka autem.

Foto: sermiri.cz

Akce plná šermu a dobových soubojů se bude odehrávat po celý víkend u rozhledny Štěpánka v JizerkáchFoto: sermiri.cz

Máte rádi rozhledny?

Pokud je Česká republika v něčem opravdová velmoc, jsou to rozhledny. V naší krajině jich je rozeseto na pět set a řadí se k nejoblíbenějším turistickým cílům. Jsou nízké i vysoké, kamenné i skleněné a historické i moderní.

Načítám