Hlavní obsah

Nové rozhledny, které stojí za výlet: skleněný skvost na Opavsku i výhledy na Prahu a keltské opidum

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Reklama

Pokud je Česká republika v něčem opravdová velmoc, jsou to rozhledny. V krajině jich je rozseto už na pět set a řadí se k nejoblíbenějším turistickým cílům. A stále přibývají nové.

Článek

Tradice rozhleden má u nás více než dvousetletou historii. K prvním se překvapivě nemuselo stoupat nijak vysoko, na svých panstvích si je pro potěchu stavěla šlechta. Jednou z nejstarších dochovaných staveb tohoto typu je minaret v parku zámku Lednice, dokončený v roce 1804.

V drsných horských podmínkách pak první kamenná věž vyrostla v jižních Čechách – Josefova věž na Kleti vznikla v roce 1825 zásluhou knížete Josefa II. ze Schwarzenbergu. Z minulosti se ale přesuňme do současnosti, kdy vzniká i deset nových staveb za rok. Které zdobí naši krajinu nejčerstvěji?

Chalupská Štěpánka

Dnes vznikají většinou rozhledny kovové nebo dřevěné, najdou se ale i výjimky. Bytelná stavba z kamenů a cihel vyrostla u Zemětic v Plzeňském kraji. Čtrnáctimetrová Chalupská Štěpánka podle návrhu architekta Petra Šneberka se vloni se dočkala posledních úprav a kolaudace. Dohlédnete z ní na vrcholky Šumavy i Českého lesa. Vedle rozhledny najdete parkoviště i dětské hřiště. Otevřeno je denně po dohodě.

Foto: vezstepanka.cz

Pokud vám u rozhleden vadí únavné stoupání do kopce, tady se bát nemusíte, Chalupská Štěpánka stojí jen na mírném vršku v nadmořské výšce 413 metrůFoto: vezstepanka.cz

Halaška

Nad Budišovem nad Budišovkou na Opavsku se od loňského června tyčí 30metrová rozhledna Halaška, zvaná též Kopřivná – podle kopce, na kterém byla vystavěna. Kovová konstrukce podle návrhu architekta Lumíra Moučky je zakončena skleněnou střechou, aby se z ní otevíral pohled nejen do okolí, ale i do nebe. Tento detail je pocta významnému místnímu rodákovi – František Ignác Kassián Halaška (1780–1847) byl kněz, fyzik, astronom a rektor Univerzity Karlovy. Můžete se tu pokochat pohledem na Jeseníky i Beskydy. Vstup na rozhlednu je volný.

Foto: femont.cz

Halaška by se měla stát součástí nové česko-polské sítě vyhlídek, brzy v okolí vyrostou další rozhlednyFoto: femont.cz

Závist

Volně přístupná rozhledna Závist zve k procházce i obyvatele hlavního města. Dílo architektonického ateliéru Martina Rajniše, který vytvořil i rozhlednu Doubravka na pražském Černém Mostě, vyrostlo na žluté turistické trase mezi Zbraslaví a Dolními Břežany. A to opravdu rychle, stavět se začalo loni v září a hotovo bylo v prosinci. Slavnostní otevření bude v sobotu 19. března od 15 hodin. 32 metrů vysoká dřevěná stavba nabízí pohled na hlavní město a především na zbytky největšího keltského opida na našem území – vede tudy i naučná stezka.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

32 metrů vysoká rozhledna se tyčí vysoko nad korunami stromů a je dobře vidět ze širokého okolíFoto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Dalimilova rozhledna

Na vrchu Větrov nad Starým Městem na Šumpersku stojí od loňského července 33 metrů vysoká Dalimilova rozhledna. Návrh architektonického ateliéru Jiřího Tomečka vzdává hold rozhledně na nedalekém Králickém Sněžníku, která zanikla v 70. letech minulého století. Nabízí výhledy nejen na Králický Sněžník, ale i na Rychlebské hory a Hrubý Jeseník. V zimě je uzavřena, se stoupajícími jarními teplotami by se ale brzy měla turistům otevřít, platí se vstupné.

Foto: Profimedia.cz

Věrná replika zmizelé rozhledny z Králického Sněžníku je dostupná i s kočárkem, výlet si naplánujte po zpevněné vestě z Velkého VrbnaFoto: Profimedia.cz

Světlý vrch

Albrechtice v Jizerských horách si k 350. výročí svého založení nechaly vybudovat 21 metrů vysokou dřevěnou rozhlednu, která od loňského ledna nabízí rozhled na vrcholky Krkonoš i Jizerek. Celoročně volně přístupná rozhledna Světlý vrch upoutá vyhlídkovou plošinou ve tvaru ptačího hnízda, ke které vystoupáte po 105 schodech.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna nabízí kruhový rozhled od Olivetské hory v Jizerských horách přes vrcholky Krkonoš, Tanvaldský Špičák, Černou Studnici a Javorník zpět k JizerkámFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám