Hlavní obsah

Fantastické výlety za super fotkou? 5 kouzelných míst v Čechách a na Moravě

Foto: Martin Pelant / Mapy.cz

Foto: Martin Pelant / Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografie možná nedělá zážitek z výletu, ale pěkný snímek z krásného místa udělá radost nejen instagramovým nadšencům. Sezona výšlapů, vyjížděk a túr je na startu, proto máme několik tipů na výlety po Česku do extrémně fotogenických míst.

Článek

Když si doma prohlížíte fotky z výletů, možná si říkáte: „Ale naživo to bylo hezčí.“ Často to platí o jeskyních a hlubokých lesích, ale třeba i o městech, jejichž celkovou atmosféru objektivem zkrátka nezachytíte. Ovšem existují místa, která jsou pro fotku jako stvořená, a nemusíte být nijak závratně dobrý fotograf, abyste si odtud odvezli krásný snímek.

Moravské Toskánsko

Když je řeč o vůbec nejfotogeničtějším území u nás, často panuje shoda na zvlněné krajině poblíž moravského Kyjova – už roky se sem sjíždějí fotografové snad z celého světa! Lány zdánlivě nekonečných polí a barevných ploch, které se jako by dotýkají nebe, patří skutečně mezi extrémně přitažlivé lokality. Podobné fotky můžete pořídit jen na málo místech, mimo jiné v regionu Palouse ve Spojených státech amerických nebo v italském Toskánsku. Právě díky podobnosti s touto obdivovanou krajinou si tato část jižní Moravy vysloužila přízvisko Moravské Toskánsko.

Foto: moravsketoskansko.cz

Do Moravského Toskánska se sjíždějí fotografové z celého světa.Foto: moravsketoskansko.cz

Vodní elektrárna Dlouhé stráně

O starověkých sedmi divech světa každý minimálně slyšel a mnozí je zvládnou i vyjmenovat. Víte ale, že existuje i sedm divů Česka? Češi si je vybrali v anketě v roce 2005 a jedním z nich (získala druhé místo hned po Karlově mostě) se stala přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně. Jde o největší vodní energetické dílo u nás a také o jednu z největších přečerpávacích vodních elektráren na světě. Pohled na rozsáhlou vodní hladinu, která neskutečným způsobem zapadá do zvlněných scenerií Jeseníků, je skutečně dechberoucí.

Foto: Lukas Uchytil, Shutterstock.com

Dlouhé stráně patří mezi jeden ze sedmi divů Česka.Foto: Lukas Uchytil, Shutterstock.com

Vyhlídka Máj

Naprosto ikonickou fotografii naší nejdelší řeky pořídíte z vyhlídky Máj. Jeden z nejkrásnějších pohledů na meandr Vltavy budete mít ze skalní vyhlídky, která se nachází asi kilometr od obce Teletín nad zaniklými Svatojánskými proudy. Dojdete sem po poměrně nenáročné žluté stezce vedoucí přímo z obce. Pokud vám tato vyhlídka ve tvaru podkovy už učarovala a rádi byste objevili podobnou přírodní krásu, pak se vydejte k Solenické podkově. Tento neméně romantický výhled na meandr Vltavy najdete mezi přehradami Kamýk a Orlík u obce Solenice.

Foto: Martin Pelant / Mapy.cz

Na vyhlídce Máj se vám z té krásy možná až zatočí hlava. Pořídit tady ošklivou fotku snad ani není možné…Foto: Martin Pelant / Mapy.cz

Levandulová farma Starovičky

Vyfotíte-li se právě tady, málokdo by jen tak poznal, že ve skutečnosti nejste v pověstné francouzské Provence, ale na jižní Moravě. V malé obci, která leží jen na dohled od Hustopečí nebo Lednicko-valtického areálu, se nachází super voňavá levandulová farma Starovičky. Na 90 tisíc keříků levandule lékařské tvoří dlouhý pruh pole, které si můžete nejen projít a stokrát vyfotit, ale do ošatky si také nastříhat bylinku pro vlastní potřebu. Zakladatelé farmy, kteří s tímto pěstitelským projektem začali v roce 2014, si zakládají na šetrnosti k přírodě, proto pěstují přirozeně, tedy zcela bez chemického ošetření. Videonávod: Jak vyrobit levandulové paličky do prádla

Foto: levandulovafarma.cz

I na jižní Moravě si můžete pořídit fotku jako z Provence – a možná i hezčí!Foto: levandulovafarma.cz

Lom U Mariánského mlýna

Kdo míří na výlet do Mikulova, má v hlavě nejspíš pálavské vinice, Svatý kopeček a desítky sklípků s ochutnávkami. Na fotografii se ale spíš než vaše parta opouštějící sklípek po dlouhé noci bude vyjímat průzračně čistá voda zatopeného vápencového lomu. Součástí Chráněné krajinné oblasti Pálava je lom U Mariánského mlýna, často nazývaný Na Janičově vrchu, který i díky okolní krajině vypadá na fotkách jako perla jihoevropských destinací. Lom si můžete nejen vyfotit, ale také se v něm vykoupat, byť je lepší přijít dříve, neboť kapacita je sto lidí.

Foto: Jan Adamec / Mapy.cz

Jedná se o vápencový lom, a proto tu najdete průzračně čistou vodu.Foto: Jan Adamec / Mapy.cz

Udělejte si výlet do jižních Čech. Máme tipy na místa, kde se vyhnete davům. A jestli rádi sdílíte snímky všeho druhu, jistě se vám budou hodit tipy, jak fotit jídlo mobilem.

Načítám