Hlavní obsah

Česko je velmocí rozhleden. Udělejte si výlet za novými přírůstky

Foto: dalimilovarozhledna.cz

Foto: dalimilovarozhledna.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít okolní krajinu jako na dlani, ale také se pokochat konstrukčně i vizuálně zajímavou výškovou stavbou? Nejen proto jsou rozhledny častým cílem českých výletníků. Nové vznikají každý rok a často jde o díla, která stojí za to vidět.

Článek

S nadsázkou by se dalo říct, že stavění rozhleden je český národní sport. Po naší malé zemi jich máme rozesetých na pět set a není to náhoda. Tato vášeň má podle všeho kořeny v 19. století, kdy Češi soutěžili s německy hovořícími sousedy v tom, kdo postaví rozhleden více. Zůstalo nám to dodnes, proto každý rok pár kousků přibude. Kam se vyplatí vyrazit?

Kobylí vrch na Břeclavsku

Rozhlednu Kobylí vrch najdete nad vinicemi nedaleko známé vinařské obce Kobylí v Jihomoravském kraji. Vzhledem k tomu, že řeč je o jižní Moravě, místní rozhledna nedrží prim, co se nadmořské výšky týká. Homole, jak místní říkají Kobylímu vrchu, sice představuje nejvyšší bod široko daleko, přesto s nadmořskou výškou něco přes 330 metrů například na severu Čech konkurovat nemůže. Přesto je stavba z roku 2018 jednou z nejvyhledávanějších nových rozhledem. Zaujme ocelovou konstrukcí ve tvaru kruhové lampy. Z ptačího pohledu jde o nedokončený kruh, který symbolizuje životní cyklus přírody.

Foto: rozhledna-kobyli.cz

Kobylská stezka sice neleží v dechberoucí výšce, procházka nad vinicemi je přesto zážitek.Foto: rozhledna-kobyli.cz

Doubravka XIV. v Praze

Přírodní park Klánovice-Čihadla je s rozlohou skoro tisíc hektarů bezkonkurenčně největším parkem v našem hlavním městě. Park je super na kolo i procházku, krásných míst tu najdete spousty a atrakcí požehnaně. Mezi ty poměrně nové patří rozhledna Doubravka XIV. z roku 2018. Stojí na kopci Horka, na dohled od Černého Mostu. Mimo jiné právě panelovou džungli si můžete z rozhledny velmi dobře prohlédnout. Jde o trochu jiný zážitek než z klasických zelených scenérií, ale vězte, i taková vyhlídka má něco do sebe. Doubravka je navíc i konstrukčně velmi zajímavá, má tvar trojbokého jehlanu, který tvoří ohýbané akátové dřevo.

Foto: Tomáš Slavík/Mapy.cz

Také Praha má pár rozhleden. Z Doubravky si prohlédnete Černý Most.Foto: Tomáš Slavík/Mapy.cz

Dalimilova rozhledna na Olomoucku

Ze všech výškových staveb, které máme v tomto článku, se po vizuální stránce asi nejvíce vymyká Dalimilova rozhledna. Byť se otevřela teprve v roce 2021, jde o věrnou repliku historické rozhledny Kaiser-Wilhelm-Turm, která v letech 1899—1973 stávala na moravském Kralickém Sněžníku. Abyste si prohlédli připomínku někdejšího symbolu Olomoucka, musíte zavítat na jižní okraj Rychlebských hor. Konkrétně na vrch Větrov, jehož nadmořská výška přesahuje 900 metrů. Z kamenné vyhlídkové věže uvidíte masiv Kralického Sněžníku, Rychlebské hory, Hrubý Jeseník i přiléhající Staré město pod Sněžníkem.

Foto: dalimilovarozhledna.cz

Dalimilova rozhledna vznikla jako replika stavby, která stávala na Kralickém Sněžníku.Foto: dalimilovarozhledna.cz

Háječek u Zábřehu na Moravě

Rozhledny jsou v tuzemsku natolik populární, že dokonce existuje respektovaná soutěž Rozhledna roku. A co víc, také Klub přátel rozhleden, který právě tuto soutěž vede. Vítězem loňského roku, a tím pádem i jednou z našich nejnovějších vyhlídek, je rozhledna Háječek. Vrch Háječek, kde se stejnojmenná stavba nachází, se tyčí mezi obcemi Svébohov a Zborov, kousek od Zábřehu na Moravě. Když vystoupáte po třicetimetrové konstrukci ve tvaru hyperbolického paraboloidu postavené v nadmořské výšce přes 600 metrů, jako na dlani uvidíte nejen Zábřeh, ale také Šumperk nebo část Jeseníků a Orlických hor.

Foto: nadhledna.cz

Nadhledna Háječek se loni stala Rozhlednou roku.Foto: nadhledna.cz

Korunka v Černolicích u Prahy

Máme tady ještě jednoho povedeného benjamínka. V roce 2022 se návštěvníkům otevřela také rozhledna Korunka, která má tvar rotačního hyperboloidu s nakloněnou osou. Právě díky tomuto konstrukčnímu řešení opticky působí, jako by padala. Vrchní díl stavby pak připomíná korunu, z čeho plyne také její název. Rozhledna Korunka se nachází v Černolicích u Prahy, a když vystoupáte jejích 118 schodů, pokocháte se výhledem třeba i na horu, na níž stanul praotec Čech. Kromě hory Říp jsou hezky vidět Brdy, Černošice, určitě si všimnete i vysílače Cukrák a v dáli můžete obdivovat také stověžatou Prahu.

Foto: Mapy.cz

Korunka dostala svůj název podle vrchního dílu, který tvarem připomíná korunu.Foto: Mapy.cz

Načítám