Hlavní obsah

Kam v Česku: Pokochejte se výhledy z nejhezčích rozhleden

Foto: Peteri, Shutterstock.com

Foto: Peteri, Shutterstock.com

Česko je zemí rozhleden – po české a moravské krajině jich je rozeseto již přes čtyři stovky. Mnohé jsou navíc volně přístupné. Pokocháte se z nich pohledem na krásně rozkvetlou zemi?

Článek

Staré kamenné, moderní kovové i dřevěné a zajímavé architektonické experimenty. Co rozhledna, to originál, a každý rok u nás přibývají nové. Kterými si oživíte jarní výlet?

Doubravka

V Praze můžete vystoupat nejen na Petřínskou rozhlednu. Mezi celoročně volně přístupné patří například kamenná rozhledna Cibulka v parku v Košířích. Moderním designem pak upoutá rovněž volně přístupná vyhlídková věž Doubravka. Jejích 23,5 metru se tyčí na kopci Horka (254 m) v lesoparku Čihadla nedaleko Černého Mostu. Oceněné dílo ateliéru architekta Martina Rajniše (75), který je i spoluautorem nové poštovny na Sněžce, bylo otevřeno v roce 2018 a nabídne vám pohled do širokého okolí.

Foto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Doubravku na podzim poškodil požár, už ale opět stojí v celé své kráseFoto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Špulka

Jak evokuje název, podoba této vyhlídky, kterou navrhla architektka Iveta Torkoniaková (51), připomíná špulku. Volně přístupná rozhledna Špulka se od roku 2014 tyčí nedaleko středočeského Benešova a za jasného počasí můžete dohlédnout na Sněžku i na vrcholky Šumavy. Není divu, věž stojí na kopci Březák (533 m) a je vysoká 48 metrů. Zabavíte se již cestou k ní, na trase z parkoviště ve Lbosíně je kilometr dlouhá naučná Ptačí stezka, v okolí rozhledny pak například zmenšená kopie Stonehenge, lanová prolézačka nebo obří Člověče, nezlob se. Rozhledna bude otevřena až po ukončení nouzového stavu.

Foto: Jan Pasler, Shutterstock.com

Rozhledny nemusejí být jen ocelové, tuhle zdobí i smrkové a modřínové dřevoFoto: Jan Pasler, Shutterstock.com

Drahoušek

Nedaleko Sedlčan ve středních Čechách najdete ideální tip na romantickou májovou schůzku. Kam jinam vzít svého drahouška než na rozhlednu Drahoušek (47 m), která od roku 2004 stojí na stejnojmenném kopci s nadmořskou výškou 504 metrů. Letos sice také otevře až po ukončení nouzového stavu, ale pak si ji rozhodně nenechte ujít. Otevřeno má vždy o víkendu a o svátcích a platí se malé vstupné. Čeká vás sice pořádný výšlap v podobě 168 schodů, ale když budete mít štěstí, můžete spatřit špičku Ještědu, rozhlednu na Milešovce, a dokonce i šumavský Boubín.

Foto: DaCek, Shutterstock.com

Na rozhlednu můžete vystoupat z nedalekých Křečovic, kde se natáčela slavná komedie Vesničko má středisková (1985)Foto: DaCek, Shutterstock.com

Rozhledna Krásenský vrch

Milujete staré kamenné rozhledny? Tahle kráska v Karlovarském kraji se vám bude líbit – překvapí vás svým nezvyklým zatočeným designem. Rozhledna Krásenský vrch stojí na kopci v nadmořské výšce 777 metrů nedaleko obce Krásno. Výlet můžete spojit s procházkou podél historického vodního kanálu Dlouhá stoka. 25 metrů vysoká, volně přístupná rozhledna se stavěla ve 30. letech minulého století, aby v době hospodářské krize dala práci několika desítkám nezaměstnaných, a říkalo se jí Hitlerka na počest říšského vůdce. Jméno se změnilo, ale vyhlídka vydržela do dnešních dní a patří mezi vůbec ty nejkrásnější, které v Česku máme.

Foto: Peteri, Shutterstock.com

Vzorem krásenské rozhledny byl proslulý minaret al-Malwejía Velké mešity v iráckém městě Samarra, který byl postaven v 9. stoletíFoto: Peteri, Shutterstock.com

Rozhledna Na Sedle

Na šumavské Sedlo (902 m) v Plzeňském kraji stoupali již před tisíci lety staří Keltové – hora má totiž mimořádnou energii. Po keltském opevnění tu sice už stopy nenajdete, v roce 2009 tu zato vyrostla 28 metrů vysoká dřevěná rozhledna Na Sedle. Zatím nejmladší šumavská rozhledna je dílem Pavla Ullmanna (56), který je známý svou spoluprací s pražskou zoo. Vyhlídka je přístupná celoročně a zdarma, obdivovat z ní můžete nejen panorama Šumavy, ale také nedalekou rozhlednu Svatobor nebo strašidelný hrad Kašperk.

Foto: regionplzen.cz

Stříška rozhledny má připomínat broušený diamantFoto: regionplzen.cz

Růženka

Futuristická vyhlídka Růženka, která vypadá jako vesmírná loď, vyrostla nedaleko obce Růžová v Českosaském Švýcarsku v Ústeckém kraji. Ač je vysoká jen šest metrů, obdivovat z ní můžete německou stolovou horu Lilienstein (415 m), Pravčickou bránu či historickou rozhlednu Děčínský Sněžník. Volně přístupná betonová stavba stojí na Pastevním vrchu (402 m) od roku 2018, autoři ze studia Mjölk (jejich dílem je i volně přístupná rozhledna Heřmanice) počítají s tím, že během několika let obroste mechem a rostlinami, úplně zezelená a splyne s okolní krajinou.

Foto: Iva Vagnerova, Shutterstock.com

V minulosti na Pastevním vrchu stával větrný mlýn či výletní restaurace, dnes je tu originální RůženkaFoto: Iva Vagnerova, Shutterstock.com

Rozálka čili Tyršova rozhledna

Nad Žamberkem v Pardubickém kraji se od roku 1932 tyčí na vrchu Rozálka (470 m) vyhlídková věž připomínající husitskou hlásku. Místní jí říkají Rozálka po nedaleké kapli sv. Rozálie, ale oficiální název je Tyršova rozhledna. Tvarem se podobala táborské Hýlačce, která se Žamberským tolik líbila, že si nechali postavit svou kopii. Na původní Hýlačku je to tak milá připomínka, neboť tato rozhledna v roce 2012 vyhořela a na jejím místě stojí v Táboře nová moderní vyhlídka. Rozhledna Rozálka zahájí provoz v sobotu 16. května, otevřeno mívá jen o víkendech, počítejte s drobným vstupným. Z vyhlídkového ochozu dvacetimetrové rozhledny lze dohlédnout na vrcholky Orlických hor, Suchý vrch nebo Králický Sněžník.

Foto: zamberk.cz

Rozhledna má hned dvě vyhlídkové plošiny, první ve výšce 16 metrů a druhou těsně pod vrcholemFoto: zamberk.cz

Stezka nad vinohrady

Vyhlídky nejsou nepřístupné ani handicapovaným. Vozíčkáři i rodiče s kočárkem se pohodlně dostanou například na spirálovou Stezku nad vinohrady, kterou najdete nedaleko jihomoravské obce Kobylí ve výšce 334 metrů na kopci Kobylí vrch. Volně přístupná vyhlídková stavba je dílem brněnského ateliéru Keeo4design, tvarem připomíná zatočený most a byla otevřená jako příspěvek k oslavám 100 let republiky. Je vysoká 7,5 metru a nabízí lákavý pohled do místních vinic a na zvlněnou krajinu Pálavy, na horizontu spatříte i vrcholky rakouských Alp.

Foto: kobyli.cz

Atypický kruhovitý tvar vyhlídky má představovat životní cyklus přírody Foto: kobyli.cz

Chcete si život zpestřit nevšedním výletem? Vyrazte na čtyři nejtajemnější a nejzáhadnější hrady a zámky v Česku. Kdy jednotlivá místa otevřou, najdete na jejich internetových stránkách.

Reklama