Hlavní obsah

Výlovy rybníků po celé ČR i Praha rozzářená jedinečnými instalacemi: Kam vyrazit za zábavou

Foto: botanicka.cz

Foto: botanicka.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babí léto, jak má být. Tak by se dalo shrnout počasí, které nás bude provázet následujících pár dní. Jak si ho užít naplno? Máme pár tipů.

Článek

Už jste se nemohli dočkat, až se barvy podzimu rozsvítí díky sluníčku a teploty budou příjemné na výlety, procházky nebo cestu za kulturou? V těchto dnech si podle všeho můžete takového počasí užít celkem vrchovatě, tak proč sedět doma a dívat se na něj jen přes okno! Pojďte s námi na některou ze zajímavých akcí.

Noci rozzáří Signal festival

Chcete vidět památky a některé kouty Prahy doslova v jiném světle? Pak nepromeškejte již desátý ročník oblíbeného Signal festivalu, který se koná od 13. do 16. října. Program i podrobnosti o trasách, instalacích a doprovodném programu najdete na stránkách festivalu. Většina akcí je k vidění zdarma, vstupné se platí na akce v rámci Signal plus.

Foto: Signal festival

Interaktivní světelný mrak bude k vidění u kostela sv. LudmilyFoto: Signal festival

Když s dětmi ven, tak chytře

Dostat děti od počítače nebo televize do přírody, to je někdy umění. Pokud jim ovšem vymyslíte opravdu zajímavý program, půjde to (třeba příště) snáze. Inspirací by vám mohla být kniha S dětmi v přírodě, která nabídne nejen nevšední zážitky, jako je noční lov v divočině, ale naučí vaše dítka i spoustu cenných dovedností – například najít v přírodě sever nebo rozeznat ptáky podle hlasu.

Foto: Nakladatelství Grada

Kniha S dětmi v přírodě přináší hry a dovednosti pro mladé dobrodruhy. Autorem je Richard Irvine, vydala ji Grada a v jejím e-shopu vyjde na 339 KčFoto: Nakladatelství Grada

Výlovy rybníků

Výlov rybníků k podzimu patří a atmosféra, která při něm panuje, je zcela unikátní. Proto jsou oblíbeným cílem výletů těch, kteří mají rádi přírodu, ale třeba i rybí speciality, které se často na výlovech dají ochutnat. Pár výlovů se koná i v následujících dnech, tak můžete vyrazit třeba k Hradeckému rybníku u Tovačova, kde bude výlov probíhat 15. a 16. října.

Od 17. do 21. října budete moci sledovat rybáře při výlovu rybníka Velký Tisý u Lomnice nad Lužnicí, kousek od Třeboně. Pokud bydlíte blízko Kroměříže, můžete zajet v sobotu 15.10. na výlov Dlouhého rybníka ve Zborovicích. Do 16. října zas probíhá výlov Šumvaldského rybníka v Šumvaldě u Uničova, kde můžete ochutnat i rybí speciality nebo si živé ryby i zakoupit.

Foto: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia

Pokud vás baví atmosféra spojená s výlovem rybníků, pak máte skvělou příležitost na některý z nich vyrazitFoto: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia

Proč se vzteká nebo mlátí bráchu?

Jste rodič malého dítěte, nebo by se vám hodily odborné rady o výchově při práci? Pak můžete využít Mezinárodní online konferenci, kterou od 17. do 21. října 2022 pořádá projekt Růst společně. Zaměřuje se hlavně na děti do tří let věku a vystoupí na ní dvacet tuzemských i světových expertů, kteří se s vámi podělí o svoje znalosti a mnohaleté zkušenosti. Dostanete odpovědi na to, jak se vyrovnat s tím, když se dítě vzteká, když nosí dlouho plenky nebo jak zvládnout rivalitu sourozenců a spoustu dalšího.

Víc informací najdete na webu Růst společně.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Konference je určena pro rodiče, učitele, průvodce, či vychovatele dětí, kteří uvítají praktické radyFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Dýně v hlavní roli

Do konce října můžete jet na Dýňovou farmu v Bykoši, kde kromě kromě dýní všech tvarů a velikostí můžete ochutnat i pokrmy z nich nebo si vyzkoušet najít cestu z bludiště v kukuřičném poli.

Dýňová aranžmá vás okouzlí i v trojské botanické zahradě v Praze. Najdete je v Horní zahradě a letošní inspirací pro jejich tvorbu byla keltská kultura a svátek Samhain, předchůdce Halloweenu.

Foto: botanicka.cz

Dýně je symbolem podzimu a oblíbenou surovinou. Pojí se s nimi i spousta zajímavých výletůFoto: botanicka.cz

Festival Prague Sounds

Festival Prague Sounds, dříve známý jako Struny podzimu, přinese i letos skutečně pestrou nálož hudebních zážitků. Od 23. října do 24. listopadu zavítají do Prahy charismatická zpěvačka Laura Mvula, neoklasický klávesový mág Nils Frahm, jazzové all-star kvarteto Redman, Mehldau, McBride, Blade, bubeník Makaya McCraven, průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble nebo jubilující legenda Jiří Stivín.

Festival zahájí 23. října ve Velkém sálu Lucerny americký ansámbl Snarky Puppy, kapely, jež úspěšně uniká žánrovým škatulkám a která přijíždí s čerstvou Grammy za album Live at the Royal Albert Hall. Vstupenky a podrobný program jsou k dispozici na webu festivalu.

Foto: Prague Sounds

Stejně jako podzim může být barevná i hudba, o tom vás přesvědčí bohatý program festivalu Prague SoundsFoto: Prague Sounds

Reklama

Načítám