Hlavní obsah

Výlety po Česku podle oblíbených knížek: Vyrazte za kocourem Mikešem či Žítkovskými bohyněmi

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Zámek RatibořiceFoto: kaprik, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se vám hned, jakmile se ponoříte do nějaké knížky, rozevírá před očima kulisa příběhu? Některé jsou jen dílem fikce a spisovatelovy fantazie, jiné ale odráží kraj jeho dětství nebo místa, která měl rád. Nechte se do nich pozvat prostřednictvím slavných literárních děl.

Článek

Nemáte právě chuť tlačit se během výletu na místech zpopularizovaných díky fotkám na sociálních sítích nebo platit nemalé peníze za rodinnou vstupenku na zámek? Krásně přece může být i na procházce podél řeky, pod vzrostlými stromy nebo voňavou rozkvetlou loukou. Poetičnost místům dají slova oblíbených českých spisovatelů, kteří atmosféru těchto míst navždy promítli do svého literárního díla. Kam se vydat?

Za Babičkou na Staré bělidlo

Česká Skalice, Ratibořice a Chvalkovice, to je kraj, ve kterém vyrůstala česká spisovatelka Božena Němcová. Dětství tu trávila i s milovanou babičkou, které věnovala své nejznámější dílo. I když je kniha přikrášlená a dost zidealizovaná, postavy i reálie, ve kterých prožívají své životní osudy, jsou skutečné. I dnes můžete v Babiččině údolí na Náchodsku najít roubenou chaloupku, splav, u něhož vysedávala bláznivá Viktorka, i ratibořický zámek, sídlo kněžny Zaháňské.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

V České Skalici si můžete projít i muzeum věnované Boženě Němcové. V jeho areálu je zachována i škola, do které malá Barunka chodilaFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

S Otou Pavlem k Berounce

Táhne-li vás to k vodě, nechte se pozvat do kraje spisovatele Oty Pavla. I když jeho domovinou byl Buštěhrad na Kladensku, kde můžete dodnes navštívit jeho muzeum a spatřit domek jeho rodiny, za krajinou z jeho knih se budete muset vydat k Berounce na Křivoklátsko. Jen kousek od Roztok najdete v Luhu u Branova Pamětní síň Oty Pavla, kde si prohlédnete fotografie ze spisovatelova života i poetické snímky řeky Berounky, kterou tolik miloval. Nechte se poté přívozem převézt na druhý břeh a projděte se po stezce podél řeky s příjemným zastavením v Hostinci u Rozvědčíka, o které autor psal ve své knize Jak jsem potkal ryby.

Foto: pedrito1054, Shutterstock.com

Kraj Oty Pavla můžete poznat i z lodi, nedaleko pamětní síně čekají na vodáky hned dva kempyFoto: pedrito1054, Shutterstock.com

S Klostermannem na Šumavu

Uchvacují-li vás temné lesy Šumavy i rozhledy z jejích vrcholů, zkuste se vydat po stopách Karla Klostermanna, největšího šumavského spisovatele. V jeho knihách ožívá scenérie města Kašperské Hory, Javorníku či Srní, popisoval nejen drsnou krajinu, ale i tíživý život obyvatel hor. I když se Šumava od jeho dob dost změnila, některá místa z jeho knih vypadají stejně dodnes. Na stránky románu Ze světa lesních samot proniknete na šumavském Březníku, v bývalé hájovně je dnes restaurace a Expozice Karla Klostermanna. Se spisovatelem se můžete projít i po Naučné stezce Karla Klostermanna, která začíná na parkovišti u informačního střediska Národního parku Šumava v Rokytné a končí u autobusové zastávky v Srní.

Foto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Z Prášil se můžete vydat po stopách zaniklé sklářské obce Hůrka, kterou dnes připomíná pouze hřbitovní kaple, dříve tu byl na hřbitově pochován i otec spisovatele Karla KlostermannaFoto: Roman Kybus, Shutterstock.com

Do Karpat za Žítkovskými bohyněmi

V magických horách Bílých Karpat nedaleko Luhačovic se žilo těžce a místní ženy musely umět kouzlit v kuchyni, při péči o dobytek i v krušných zkouškách, kdy jejich blízké skolila vážná choroba. Naučily se k tomu využívat darů přírody a jejich bylinkářské umění jim zajistilo nejen věhlas široko daleko, ale i pronásledování ze strany církevních hodnostářů či lékařů. Poctu jim naopak složila spisovatelka Kateřina Tučková tím, že jejich osudy připomněla ve své knize Žítkovské bohyně. Příběh jedné z bohyní se pojí se zdejší obcí Žítková.

Foto: Radko Voleman, Shutterstock.com

Na Žítkové se odehrává i příběh knihy Želary nebo děj knihy Gabra a Málinka v čarovné zemiFoto: Radko Voleman, Shutterstock.com

Za Mikešem do Hrusic

Kraj z obrázků a pohádek Josefa Lady se nachází nedaleko středočeských Říčan v obci Hrusice. Tady zažíval svá dobrodružství nejen Kocour Mikeš, ale i Bubáci a Hastrmani. Na rodný domek malíře a spisovatele upomíná pamětní deska, v letní vile Ladovy rodiny byl vybudován Památník Josefa Lady, kde jsou vystaveny artefakty z jeho života a připomínka jeho díla. Nachází se zde i expozice o díle jeho dcery Aleny Ladové, též malířky.

Foto: Profimedia.cz

Hrusicemi prochází dvě naučné stezky, které dílo Josefa Lady připomínají. Dvoukilometrová procházka nese název Pohádkové Hrusice, dvacetikilometrová Mikešova cesta vás dovede až do ŘíčanFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám