Hlavní obsah

Kam na víkend: Máme tipy do každého počasí!

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, kam o víkendu a rozhodujete se zejména podle počasí? Pak směle pokračujte dále ve čtení! Máme pro pár tipů vybraných přesně na míru tomu, zda bude pršet, nebo bude počasí ideální pro venkovní aktivity.

Článek

Zdá se, že se s námi o víkendu pomalu začne loučit krásné počasí, které spíše než babí léto v posledních dnech připomínalo teplý vrchol prázdnin. Má se ochladit až o deset stupňů, což ale znamená, že v sobotu bude celkem příjemných 18 °C. Nicméně na většině území se mají objevovat přeháňky, což už tak pozitivní není. Ty by ale měly v neděli odeznívat a vyskytovat se ojediněle, na zbytku území by pak mělo být polojasno až oblačno.

Za krásami první republiky

Jeden by musel být slepý a hluchý, aby mu uniklo, že letos slavíme sto let od založení Československé republiky. A pokud máte rádi historii v kombinaci s dobovými artefakty, udělejte si výlet do Uměleckoprůmyslového muzea v Praze na výstavu Hany Podolské.

Tato žena založila jeden z prvních módních salonů v Praze. Ten patřil v meziválečném období mezi nejoblíbenější. Pro šaty si sem chodily třeba herečka Adina Mandlová nebo první dáma Hana Benešová. Na výstavě uvidíte i kostýmy z filmů, třeba z Kristiána. Kromě nádherných dobových kousků vás dostane i osobní příběh Hany Podolské a jejího salonu.

Foto: Uměleckoprůmyslové muzeum

Hana Podolská měla jeden z nejoblíbenějších módních podniků meziválečného Československa. Na vybrané modely se můžete podívat v Uměleckoprůmyslovém muzeu Foto: Uměleckoprůmyslové muzeum

Neobvyklý typ Tom Hanks

Ano, Tom Hanks je takový neobvyklý typ. Působí trochu jako podivín, a mohou za to do velké míry filmové role, které ztvárnil. Jenže teď se rozhodl fušovat do řemesla spisovatelům – vyšla mu totiž kniha Neobvyklý typ (Něco málo povídek).

Při čtení není pochyb o tom, že ji napsal právě Tom Hanks, příběhy jsou totiž někdy takové melancholické, stejně jako působí on. Jsou ze života a člověk při nich má pocit, že to se může stát i jemu samotnému. Při čtení ale dojdete k závěru, že i když je život občas pořádná fuška, nakonec se to vždycky nějak zvládne. Navíc je to kniha povídek, takže jakmile se venku trochu vyčasí, můžete ji klidně odložit a vyrazit ven, aniž byste skončili uprostřed napínavé kapitoly.

Foto: nakladatelství Domino

Tom Hanks není jen skvělý herec, ale i talentovaný spisovatel Foto: nakladatelství Domino

Na koníčky!

Máte doma nějaký krásný klobouk a je vám líto, že ho můžete vyvětrat při tak málo příležitostech? Pak byste si neměli nechat ujít v neděli dostihy ve Velké Chuchli, které startují přesně ve 14 hodin. Koná se zde Evropský pohár žokejů 2018. Rozhodně ale stojí za to dorazit o něco dříve, abyste si vyzkoušeli, jaké to je vsadit si na dostizích, korzovali tu jen tak po závodišti, nasávali atmosféru nebo si dali něco dobrého k snědku či skleničku. Areál je otevřen už od jedenácti hodin. A pokud máte zaplacenou celoroční jízdenku na pražskou MHD, vstup máte úplně zdarma. A to se vyplatí!

Foto: Vladimir Hodac, Shutterstock.com

Oprašte klobouk a vyrazte v neděli na dostihy Foto: Vladimir Hodac, Shutterstock.com

S dětmi za archeology

Zvířátka, hry, manuální výroba. Čím byste ještě chtěli děti zabavit? Jestliže se vyčasí (a mělo by), udělejte si výlet do zážitkového parku Zeměráj nedaleko Orlické přehrady. Užijete si zde spoustu zábavy i v jiných dnech, ale teď, v sobotu 22. září, se zde od 10 hodin koná archeologický den.

Malí návštěvníci si tak můžou vyzkoušet, co práce archeologů obnáší, jak vznikala pohřebiště v raném středověku, nebo si budou moci vyrobit třeba amulet podle pravěkých vzorů. Kromě toho, že se něco přiučí, tak si procvičí zručnost anebo se pomazlí se zvířátky. Kdyby vám počasí přálo, můžete si pak udělat ještě výlet k Orlické přehradě.

Foto: Vasilyev Alexandr, Shutterstock.com

Máte doma malého archeologa? Pak s ním zavítejte do Zeměráje Foto: Vasilyev Alexandr, Shutterstock.com

Burčákové radosti

Jestli jste milovníky burčáku a ještě jste se ho letos nepřepili, možná byste měli vyrazit přímo na burčákobraní! A kde jinde hledat opravdu povedený než ve Znojemském kraji, konkrétně v Moravském Krumlově? Tam se koná na zámeckém nádvoří.

Sedmý ročník Krumlovského „burčákobraní“ začíná už v deset hodin dopoledne. Kromě sladkého alkoholického nápoje z vína se můžete těšit i na hudební doprovod, a to jak na cimbálovku, tak třeba i na rockovou kapelu. Nebojte se s sebou vzít i děti, budou pro ně zde připraveny soutěže nebo skákací hrad. Pokud to máte do Moravského Krumlova trochu z ruky, poohlédněte se po ubytování a udělejte si hezký výlet zde po okolí.

Tipy pro vášnivé meteorology: 

Jestli chcete mít skutečně jistotu, jaké bude počasí a spoléháte se nejraději sami na sebe, máme pro vás několik tipů na domácí meteostanice, se kterými okamžitě budete vědět, na čem jste.

Foto: Archiv firem

Ty nejjednodušší stanice koupíte do pěti set korun. Týká se to třeba typu Sencor SWS 25 BS (na foto zleva), který v prvé řadě funguje zejména jako teploměr s hodinami a s bezdrátovým senzorem na měření. Cena se pohybuje od 275 Kč. Solight TE 83 má k tomu všemu například ještě zabudovaný budík nebo fáze měsíce. Cena se pohybuje od 370 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Meteostanice zlaté střední cesty se většinou pohybují kolem tisíce korun. Jako třeba Hyundai WS8446 (na foto zleva). Ta, kromě barevného displeje, může nalákat na rovnou tři teplotní čidla nebo měření barometrického tlaku. Navíc ale zvládá také předpověď. Cena se pohybuje od 889 Kč. Podobné funkce má i Platinium Master, který k tomu všemu navíc ještě ukazuje i fáze měsíce a měří venkovní a vnitřní vlhkost. Cena se pohybuje od 699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Další z kategorie střední třídy jsou například meteostanice Geti AOK – 5019 (na foto zleva) a Sencor SWS 290. První zmíněná kromě teploty, vlhkosti a tlaku zobrazuje i předpověď počasí, fáze měsíce nebo vývoj tlaku. Pořídíte od 599 Kč. Sencor má velice podobné schopnosti, dokáže také třeba zaznamenat rozsah vnitřní a venkovní vlhkosti. Cena se pohybuje od 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Fajnšmekři ocení třeba Bresser Weather Center 7002500 (na foto zleva), který dokáže ukazovat i směr a rychlost větru, množství srážek, západ a východ slunce a mnoho a mnoho dalšího. Cena se pohybuje od 2620 Kč. Podobné „žihadlo“ je i Hyundai WSP 3080 R WIND. Krom větru, deště, předpovědi počasí a mnoha dalšího, dokáže měřit i pocitovou teplotu. Cena se pohybuje od 2999 KčFoto: Archiv firem

A kam o víkendu vyrazíte vy? 

Načítám