Hlavní obsah

Tipy pro rozkvetlý podzimní balkon

Foto: fotoknips, Shutterstock.com

Foto: fotoknips, Shutterstock.com

Reklama

Letničky už ztrácejí na kráse, a proto si rozveselte balkon podzimní výsadbou. Poradíme vám, které rostliny jsou pro ni nejvhodnější.

Článek

Jste rozhodnutí užít si rozkvetlý podzim? Nemusíte všechno nechávat jen na přírodě. Vytvořte si vlastní minizahrádku přímo pod svými okny – na balkoně nebo na terase. Pokud nevíte, jak na to, přečtěte si naše tipy. Prozradíme vám, které rostliny jsou pro toto období nejvhodnější i jaká péče jim svědčí.

Nejdřív vyberte vhodnou nádobu

Než se se vydáte do zahradnictví nebo hobby marketu pro sazeničky, připravte si truhlíky a květináče. Na okenní parapety se hodí spíše obdélníkové plastové truhlíky, s nimiž se snadno manipuluje, a navíc se dají dobře připevnit.

Pokud se chystáte osázet květináče na zemi, mohou být klidně i z těžších materiálů, jako jsou kámen, terakota nebo beton. U podzimní výsadby vám odpadá rozhodování, jestli není lepší koupit samozavlažovací nádoby, protože rostlinám už nehrozí ani úpal ani rychlé vysychání substrátu.

Foto: Ingrid Balabanova, Shutterstock.com

Květináče na zemi by měly být spíš těžké (kámen nebo terakota) a nemusí mít samozavlažováníFoto: Ingrid Balabanova, Shutterstock.com

Dopřejte kytkám kvalitní zeminu

Pokud se chystáte pro vysázení použít truhlíky, v nichž už byly například letničky, rozhodně je předem vymyjte a použijte jinou zeminu. Nejlepší je koupit substrát přímo určený pro balkonové rostliny. Obsahuje správný poměr rašeliny a vápníku a také bývá obohacený o základní stopové prvky a živiny na několik týdnů až měsíců dopředu, takže se nemusíte zabývat hnojením.

K sázení použijte buď nádoby s drenážními otvory, které zamezí hromadění vody v substrátu, nebo na dno nasypte drenážní vrstvu. K tomu vám nejlépe poslouží hrubý štěrk nebo keramzit.

Zalévejte s mírou 

I ve vlhkém podzimním počasí je potřeba rostliny občas zalít. Ideální je udržovat substrát stále vlhký, ale pozor, aby nebyl přemokřený. V chladných dnech se už voda tolik neodpařuje jako v létě a rostliny by mohly vyhnít.

Foto: Luca9257, Shutterstock.com

Ideálně udržujte substrát na podzim stále trochu vlhkýFoto: Luca9257, Shutterstock.com

Do truhlíku patří nízké 

Velmi odolné jsou různé druhy vřesu a vřesovce. Vydrží pěkné až dlouho do zimy a přitom nevyžadují žádnou zvláštní péči. Jen při jejich sázení je lepší udělat výjimku a místo koupeného substrátu jim namíchat speciální směs z rašeliny, běžné zeminy a písku v poměru 1 : 1 : 1.

Barevnějších variací dosáhnete pomocí minichryzantém a aster, kterým (podobně jako vřesům) sluší společnost břečťanu a drátovce. Ten je také jednou z možných kombinací pro macešky. Pokud chcete, aby vám kvetly co nejhojněji a zároveň co nejdéle, pravidelně odštipujte odkvetlé semeníky. Rostliny se nebudou zbytečně vyčerpávat vytvářením semen a budou vytvářet nové květy.

Pěkně vypadají také červené kvítky libavky. Romantický nádech podzimním balkonům dodá hvězdnice, která je charakteristická bílými kvítky se žlutým středem.

Pestrosti docílíte také tím, že využijete barevnosti listů nekvetoucích rostlin. Stříbrný nádech má výše zmíněný drátovec nebo starček, vínový dlužicha, bílozelené, žlutozelené a dokonce i růžové listy mají rozchodníky. Ke kráse podzimních aranžmá přispějí také například brslen, zimostráz, vrbina penízková či zběhovec.

Foto: Sleepyhobbit, Shutterstock.com

Plastové truhlíky jsou ideální na parapetu nebo zavěšené na zábradlí. Hodí se do nich spíš nižší rostlinyFoto: Sleepyhobbit, Shutterstock.com

Květináče ozvláštněte trávou

Do větších květináčů můžete vysadit nízké jehličnany nebo okrasné trávy, které jsou charakteristické různou barevností, takže klidně nahradí běžné květy. Například bronzový nádech má ostřice, zatímco zelený je třeba dochan.

Můžete sem přidat také mochyni, která je typická svými oranžovými „lampionky“ nebo okrasné papričky. Sice si na nich nepochutnáte, ale podzimní balkonové aranžmá doplní na jedničku.

Ať už sázíte, do čeho chcete, pohrajte si s barvami. Vylaďte všechno třeba dobíla a dozelena, nebo se odvažte a zkombinujte třeba červenou, zelenou a žlutou. Prostě i tady platí, že fantazii se meze nekladou, ale nějaký řád věci prospěje.

A jak vypadá váš podzimní balkon?

Reklama

Související témata:

Načítám