Hlavní obsah

Super výlet: Velikonoční parní jízda

Foto: Eva Obůrková

Užijte si romantickou jízdu úzkokolejkouFoto: Eva Obůrková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

3. díl – Jaro už klepe na dveře a s nimi velikonoční prázdniny našich dětí. Neváhejte a vydejte se ven za barvami, vůněmi a chutěmi správných českých svátků jara. Kam? Nejlépe do Jindřichova Hradce, kde se můžete svézt poslední úzkorozchodnou železnicí v Čechách.

Článek

Velikonoce s párou

Čokoládových zajíců určitě uvidíte spousty, ale z velikonočního parního vlaku možná spatříte v polích a loukách podél kolejí opravdové skotačící ušáky. Na úzkorozchodné trati z Jindřichova Hradce do Černovic akci každoročně pořádají jindřichohradecké místní dráhy. Letos vyjíždí historická mašinka z Jindřichova Hradce v sobotu 3. dubna přesně v 10.00, půl hodiny bude stát v Kamenici nad Lipou a ve 12:32 dojede do Černovic. Ve 13:19 se vydá na zpáteční cestu a těsně před třetí odpoledne dobafá zpátky do Hradce. Pro děti jsou připraveny rozmanité soutěže a zábavy, pro hladové a žíznivé bude ve vlaku zařazen bufetový vůz. Jízdenky si rezervujte předem, zejména chcete-li jet hned dopoledne z Hradce; zpáteční cesta z Černovic už není tak nabitá. A určitě si nezapomeňte vzít fotoaparát a občas mávat zajícům!

Malé nahlédnutí do historie

Jindřichohradecké úzkokolejky zdaleka nejsou pouhou turistickou atrakcí a technickou památkou, ale mají své místo i v regionální osobní dopravě. Přitom už dávno oslavily sto let provozu – na třiatřicet kilometrů dlouhou trať do Nové Bystřice vyrazil první vlak na podzim roku 1897, o devět let později se rozjela i druhá šestačtyřicet kilometrů dlouhá trať do Obrataně. A konečně v roce 1998 se jindřichohradecké úzkokolejky staly prvními privatizovanými tratěmi v České republice.

Foto: Eva Obůrková

Vláčkem jel (alespoň jednou) i Jára CimrmanFoto: Eva Obůrková

Co byste měli vědět

Ve všech vlacích je povolena přeprava kol. A to je dobře, protože tady platí, že od každé zastávky či nádražíčka se rozbíhá síť značených turistických a cykloturistických tras, které vás dovedou k dalším zajímavým místům v okolí. Můžete se vypravit třeba k viklanům a skalním útvarům v okolí Kunžaku nebo na hrad Landštejn, milovníci letních vodních radovánek ocení rybník Osika v Albeři.

Většina zastávek je na znamení, jízdenky koupíte ve vlacích anebo ve stanicích Jindřichův Hradec, Nová Včelnice, Kamenice nad Lipou, Černovice u Tábora a Nová Bystřice.

Běžné jízdné na jednu trať stojí přibližně 30 Kč, děti platí polovinu. Pro jízdy parními vlaky platí zvláštní jízdné, lístek tam a zpátky na celou trasu stojí 160 korun, rodinná jízdenka pro dva dospělé a dvě děti, v níž je započítána i rezervace míst, 550 Kč. Pozor, rezervace míst je možná pouze ze stanice Jindřichův Hradec.

Jízdní řády pravidelných osobních vlaků, informace o jízdách parních vlaků s historickými vozy a další podrobnosti najdete na internetových stránkách jindřichohradeckých místních drah.

(Jindřichohradecké místní dráhy, Nádražní 203/II, 377 01 Jindřichův Hradec; Rezervace: telefonicky nebo faxem na tel. 384 361 165, 737 204 555 anebo elektronickou poštou na adrese: office@jhmd.cz; www.jhmd.cz.)

Foto: hrackobrani.cz

Hračkobraní je zábava pro malé i velkéFoto: hrackobrani.cz

Další zajímavosti v okolí

Objevování všech lákadel Jindřichova Hradce nechám na vás a raději je podrobně probereme v některém z dalších dílů; jen letmo připomenu pěkné historické centrum, hrad a zámek s legendárními nočními prohlídkami a Bílou paní, jindřichohradecké muzeum s úžasnými Krýzovými jesličkami nebo technickou památku Zámecký mlýn s Křižíkovou vodní elektrárnou. Na trase úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně ovšem leží městečko, které dětem nabízí neuvěřitelné poklady a přitom se o něm moc neví. To město se jmenuje Kamenice nad Lipou a najdete tu například:

Muzeum hraček – v kamenickém zámku jsou vystaveny krásné historické hračky ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. (Otevřeno od října do dubna, úterý až pátek od 10 do 15 hodin, v dubnu a říjnu o víkendech od 10 do 17 hodin, od května do září úterý až neděle od 10 do 17 hodin, vstupné dospělí 40 Kč, děti 20 Kč, rodinné vstupné 60 Kč, www.upm.cz.)

Muzeum pro všechny smysly – expozice, které vás hravou formou a s využitím zraku, hmatu, čichu, sluchu a chutě seznámí s více než 750 let dlouhou historií města, sídlí v další části kamenického zámku. (Otevřeno od dubna do října denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, v dubnu a říjnu ve všední dny do 15 hodin, od listopadu do března úterý až pátek od 10 do 15 hodin, vstupné do 50 Kč, www.muzeumvsemismysly.cz.)

Hračkobraní – každoročně v polovině července ožívá kamenický zámek díky festivalu, který nabízí bohatou přehlídku českých hraček z klasických přírodních materiálů. Na zámku i v zahradě se během několika dní odehrávají pohádková představení loutkových divadel, děti si mohou pohrát ve velké herně, zúčastnit se řady soutěží a v hračkářské dílně se seznámit s výrobou hraček, případně si z připravených textilních i dřevěných polotovarů zkusit vyrobit vlastní vzor. Nechybí ani jarmark hraček a dalších rukodělných výrobků, kde se můžete přiučit lecčemu z hračkářského řemesla. (www.hrackobrani.cz).

Tak tedy šťastnou a zábavnou cestu!

Související témata:

Načítám