Hlavní obsah

Štědrovečerní menu v novém: Lososová polévka, olihně a rizoto s krevetami

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste letos štědrovečerní menu trochu jinak!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Jistě, tradice je tradice, ale jestli už vás přece jen nebaví každoroční nářek rodiny, že jí kapr nechutná, zkuste ho tentokrát vynechat. Ryba bude na stole i tak, a alespoň si letos opravdu pochutnáte!

Článek

Možná to znáte sami – celý Štědrý den strávíte obalováním kapra a dochucováním bramborového salátu, abyste pak po zbytek večera poslouchali, že kapr vlastně nikomu nechutná. Zvažte proto doplnění štědrovečerní tabule jinou rybou či mořskou potvůrkou nebo si připravte hned celé tříchodové menu – s pomocí kuchyňského robota a včasného načasování vše zvládnete levou zadní.

Začneme krémovou lososovou polévkou, pokračujeme květákovým pyré s restovanými olihněmi a na závěr budou pikantní krevety s hráškovo-mátovým rizotem. Říkal tady někdo kapr ve strouhance a brambory s majonézou?

Krémová lososová polévka

Na 4–6 porcí potřebujete: 2 podkovy lososa (nebo kus s kůží o váze asi 500 g), 2 lžíce olivového oleje, 1 šalotku, 1 malou mrkev, 100 ml bílého vína (lze vynechat), 3 brambory, 125 ml smetany na vaření, 2 lžíce nasekaného kopru nebo petržele, bílý pepř, sůl, kopr na ozdobu

Na vývar: 1,2 l vody, 1 cibuli, 2 mrkve, 2 petržele, ¼ celeru, sůl, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře

Foto: Greta Blumajerová

Jemná smetanová polévka s lososem je krásně krémová a voní po bylinkáchFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejprve si připravte vývar: z lososa odstraňte kůži a páteř a čisté maso dejte stranou. Všechny odřezky (klidně i z jiných ryb) pak dejte spolu s oškrábanou mrkví, petrželí, celerem a cibulí vařit do osolené vody s kořením. Vývar nechte táhnout minimálně hodinu, jestli máte čas, i déle. Sceďte.

Na polévku pak na troše oleje nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli a plátky mrkve, zalejte vínem a scezeným vývarem, přidejte na kostičky pokrájené brambory a vařte asi 20 minut doměkka. Polévku pak rozmixujte, zřeďte smetanou a případně i vodou a dochuťte koprem, solí a čerstvě mletým pepřem. Přidejte kousky odloženého lososa a ještě asi 5 minut povařte. Ozdobte čerstvým koprem.

Co připravit předem: Dopředu si přichystejte vývar (na ten použijte klidně i jinou zeleninu a další odřezky z ryb), případně celou polévku, ale lososa a čerstvý kopr do ní dejte až těsně před podáváním.

Olihně s květákovým pyré

Na 2 velké nebo 4 předkrmové porce potřebujete:2 očistěné olihně (asi 200 g), olivový olej, 2 šalotky, 1 malý květák, 200 ml smetany na vaření, 120 ml vody, sůl, pepř, limetu nebo citron, hrst petržele

Foto: Greta Blumajerová

Já olihně servírovala s květákovým pyré, ale parádu s nimi uděláte, i když je doplníte jen opečenou bagetkou potřenou trochou česnekuFoto: Greta Blumajerová

Postup: U olihní máte 2 možnosti: buď je hodně zprudka a krátce orestovat, ale s rizikem, že pustí šťávu a ztuhnou, nebo si jako já pojistit měkkost masa tím, že je dopředu v osolené vodě asi 25 minut povaříte (vývar pak můžete použít na základ polévky nebo sépiového rizota). Olihně pak nakrájejte na kolečka a na olivovém oleji orestujte. Osolte, opepřete, zakápněte citrusovou šťávu a posypejte petrželí.

Ve druhém hrnci zpěňte na troše oleje nasekané šalotky, přidejte na kousky pokrájený květák, zalejte smetanou a vodou, osolte a povařte do změknutí. Vše pak rozmixujte na pyré, které podávejte spolu s olihněmi.

Co připravit předem:Předem si připravte květákové pyré (nebo ho nahraďte čerstvou bagetkou), které pak už jen ohřejte. Olihně uvařte, pokrájejte, naložte do olivového oleje (klidně s trochou česneku a chilli) a před podáváním už jen orestujte.

Mátovo-hráškové rizoto s chilli krevetami

Na 4 porce potřebujete:12 tygřích krevet, 3 lžíce olivového oleje, lžíci medu, 4 stroužky česneku, 1 chilli papričku, sůl, pepř, ½ citronu

Na rizoto: hrnek mrazeného hrášku, 1 cibuli, 3 lžíce másla, 2 stroužky česneku, hrnek rýže arborio, hrst čerstvé máty, hrst balkánského sýra nebo fety, ½ citronu sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Pikantní sladko-pálivé krevety perfektně doplní svěží hráškové rizoto s mátou a balkánským sýremFoto: Greta Blumajerová

Postup: Krevety naložte do směsi oleje, medu a nasekaného česneku a chilli. Hrášek poduste s trochou vody doměkka (trvá to asi 3 minuty), osolte a rozmixujte. Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozehřátém másle, pořádně osolte, přidejte nasekaný česnek a rýži a dobře promíchejte. Zalejte 3 hrnky vody a za občasného míchání vařte do změknutí. Na závěr vmíchejte hráškové pyré, nasekanou mátu a nastrouhaný sýr a dochuťte citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.

Krevety napíchejte na 4 špejle a zprudka je z obou stran spolu se vší marinádou opečte. Osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a posypejte petrželí.

Co připravit předem: Dopředu můžete naložit krevety (uchovávejte je pak ale v lednici) a připravit hráškové pyré, které klidně rozmixujte už i se sýrem, mátou a citronovou šťávou, odpadne vám tak práce při dokončování rizota.

Jak jste na tom u vás doma, míváte na Vánoce smaženého kapra, nebo už jste na tuto tradici definitivně rezignovali?

Reklama

Načítám