Hlavní obsah

Karbanátky 3x jinak: Dáte přednost smaženým, nebo pečeným? Křupavé jsou všechny

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Karbanátky sice většinou neservírujeme při příležitostech, kdy se chceme tak trochu vytáhnout svým kuchařským uměním, ale ruku na srdce – na rodinném stole patří k jídlům, která mizejí nejrychleji.

Článek

Připravte si klasiku v podobě karbanátků! Můžete je donekonečna obměňovat, pro zdravější verzi péct v troubě místo smažení nebo připravit úplně bez masa. Dneska se pustíme do květákových placiček vonících po česneku, kapustových karbanátků s vepřovým masem i dietnějších kuřecích pečených v troubě. Těm pak na šťavnatosti dodává rozteklý zlatavý sýr, který je v kombinaci s tymiánem a jemným drůbežím masem prostě neodolatelný.

Květákové karbanátky se sýrem

Na 4 porce potřebujete: 1 malý květák nebo polovinu velkého, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýru (eidam, ementál, čedar, mozzarella), 2 vejce, 80 g jemných ovesných vloček, rostlinný olej

Foto: Greta Blumajerová

Smažené a majonéza, já vím, já vím... Když tomu prostě nejde odolat!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Očištěný květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě uvařte téměř doměkka. Sceďte, nechte vychladnout a rozmixujte, nahrubo nastrouhejte nebo vidličkou rozmačkejte. Přidejte čerstvě mletý pepř, trochu soli, prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný sýr, vejce a vločky a nechte alespoň 15 minut nabobtnat (čím déle necháte vločky tekutinu nasát, tím lépe vám budou karbanátky držet). Z těsta pak tvořte placičky a z obou stran je smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Můžete je také péct v troubě vyhřáté na 180 °C, jen nezapomeňte použít pečicí papír a trochu ho potřít tukem.

Kapustové karbanátky z vepřového masa

Na 4–6 porcí potřebujete: menší kapustu, sůl, housku, 100 ml mléka, 500 g mletého masa (dala jsem vepřové), 1–2 vejce, cibuli, 4 stroužky česneku, 100 g strouhanky, pepř, majoránku, muškátový oříšek, řepkový olej na smažení

Foto: Greta Blumajerová

Ohrnují se vaše děti nad kapustovými karbanátky? Vyzrajte na ně servírováním v housce. Hamburger jistě neodmítnou!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Listy kapusty povařte v osolené vodě na skus, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a pokrájejte najemno. Pak je smíchejte s houskou změklou v mléce a ostatními ingrediencemi. Směs můžete opět nechat v chladu (klidně do druhého dne) trochu zpevnit, aby karbanátky lépe držely tvar, a poté namočenýma rukama tvořte jednotlivé placičky a smažte je z obou stran dozlatova.

Tip: Pro zdravější verzi vynechte housku s mlékem i větší část strouhanky nebo ji nahraďte jemně mletými vločkami. Z kapusty pak určitě vyzkoušejte i orientální kapustové závitky, sytou polévku s buráky nebo dietní chipsy z trouby.

Kuřecí karbanátky se sýrem

Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého krůtího nebo kuřecího masa, sůl, pepř, lžičku sladké papriky, lžičku tymiánu, cibuli, 3 stroužky česneku, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, hrst petržele, hrst strouhanky, olivový olej

Foto: Greta Blumajerová

Křupavá sýrová krustička je z trouby stejně dobrá jako z pánve. Vyzkoušejte!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Maso ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, paprikou a tymiánem, přidejte jemně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhaný sýr, vejce, nasekanou petržel a strouhanku. Nechte 15 minut odležet (ale klidně i do druhého dne). Namočenýma rukama pak tvarujte placičky, klaďte je na naolejovaný pečicí papír a pečte asi 30 minut při 180 °C.

Který z dnešních receptů nejvíce odpovídá vaší chuti? Nebo máte v rukávu úplně jiný nápad na karbanátky?

Reklama

Načítám