Hlavní obsah

Menu na březen: Upečte králíka, lahodný koláč i vegetariánské závitky

Foto: Eva Malúšová

Přivítejte s námi jaro s menu, na kterém si pochutnají i vegetariáni a celiaciFoto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec výmluv, v březnu už se nemůžeme odvolávat na nedostatek čerstvých potravin a potřebu tukové izolace před zimou, je čas do jídelníčku přidat jarní zeleninu! A možná kousek špeku a pláteček koláče…

Článek

Přivítejte jaro s recepty plnými čerstvé sezonní zeleniny, jemného masa i zdravějšího sladkého. V našem březnovém menu najdete ředkvičky, karotku, kedlubny nebo třeba kapustu, ale i králičí maso, vegetariánské jídlo a zdravější variantu mrkvového koláče – s kokosovým cukrem a špaldovou moukou. Klasickou bílou mouku vynecháme i v bramborových nocích, do kterých přijde její rýžová alternativa. Šidit se ale rozhodně nebudeme :-)!

Brynzová pomazánka s jarní cibulkou

Potřebujete: 250 g brynzy, ¼ kostky másla (60 g), lžičku sladké papriky, ¼ lžičky pálivé papriky (lze vynechat), pepř, 3 jarní cibulky. K podávání: oblíbené pečivo, čerstvou zeleninu, řeřichu

Foto: Eva Malúšová

Pikantní chlebíčky obložte čerstvou zeleninou a řeřichouFoto: Eva Malúšová

Postup: Brynzu promíchejte se změklým máslem a ochuťte sladkou a pálivou paprikou, čerstvě mletým pepřem a najemno nasekanou jarní cibulkou. Podávejte na oblíbeném pečivu obložené čerstvou zeleninou a řeřichou.

Foto: Eva Malúšová

Brynzová pomazánka poslouží jako rychlá večeře i vydatná svačinaFoto: Eva Malúšová

Králík s kedlubnovým zelím a bezlepkovými noky

Na 4 velké porce potřebujete: 1 vykuchaného králíka, 6 stroužků česneku, lžíci čerstvého rozmarýnu, 1,5 lžičky soli, lžíci dijonské hořčice, 80 g špeku nebo másla, 2 cibule. Na kedlubnové zelí: 4 střední kedlubny, 1 cibuli, lžíci sádla, sůl, pepř, kmín, ocet. Na noky: 500 g brambor, sůl, ¾ hrnku rýžové mouky

Foto: Eva Malúšová

Jarní klasiku odlehčete kedlubnovým zelím a bezlepkovými nokyFoto: Eva Malúšová

Postup: Očištěného králíka naporcujte a ze všech stran potřete pastou z prolisovaného česneku, nasekaného rozmarýnu, soli a hořčice. Jestli máte čas, nechte maso klidně přes noc marinovat. Na dno pekáče pak dejte najemno pokrájenou cibuli, překryjte masem a posypejte kostičkami špeku nebo vločkami másla. Přiklopte a pečte asi 1,5 hodiny při 200 °C doměkka, čas od času otočte a přelejte výpekem. Odklopte a pečte ještě asi 30 minut dozlatova.

Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše sádla, přidejte oloupané a nahrubo nastrouhané kedlubny, osolte, opepřete a ochuťte trochou kmínu. Duste asi 15 minut doměkka a podle chuti dolaďte octem.

Brambory uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte, nastrouhejte a smíchejte se lžičkou soli a s moukou. Vyválejte v dlouhé hady, které krájejte na jednotlivé nočky. Ty si odkládejte na pečicí papír nebo pomoučenou plochu a poté ihned vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, kdy vyplavou na povrch.

Foto: Eva Malúšová

Březen, za kamna vlezem... Ale jenom, než se dopeče králík na česneku!Foto: Eva Malúšová

Vegetariánské kapustové závitky

Na 4 porce potřebujete: 1 velkou kapustu, ¾ hrnku čočky, ½ hrnku rýže natural, sůl, 2 lžíce olivového oleje, chilli vločky dle chuti, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, ¼ lžičky skořice, lžičku tymiánu, pepř, lžíci citronové šťávy. Na omáčku: 1 velkou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 2 stroužky česneku, plechovku drcených rajčat, lžičku sladké nebo uzené papriky, ¼ lžičky skořice, 200 ml vody, hrst rozinek

Foto: Eva Malúšová

Kombinace rýže a čočky má výborné výživové vlastnosti. A spolu s nášupem kapusty a výrazné omáčky i skvěle chutná!Foto: Eva Malúšová

Postup: Propláchnutou čočku 20 minut vařte, poté osolte, přidejte rýži a společně dovařte asi 30 minut doměkka. Mezitím z kapusty odstraňte 12–16 svrchních listů, do kterých půjde balit náplň, a zbylý střed pokrájejte na nudličky. Najemno pokrájenou cibuli nechte na oleji spolu se špetkou chilli zesklovatět, přidejte pokrájenou kapustu, nasekaný česnek, skořici, tymián a čerstvě mletý pepř. Poduste doměkka, přimíchejte uvařenou čočku s rýží a dochuťte citronovou šťávou.

Omáčku můžete použít hotovou, nebo si uvařte domácí: cibuli zpěňte na troše oleje, osolte, přidejte nasekaný česnek, rajčata, papriku, skořici, vodu a rozinky a 10 minut povařte.

Z listů seřízněte svrchní část středového košťálu, aby se neprotrhly, ale zároveň šly lépe zabalit, a postupně je asi na minutu namáčejte do osolené vroucí vody. Listy ihned propláchněte studenou vodou, na spodní třetinu dejte 1–2 lžíce čočkové směsi, přehněte okraje a zarolujte. Na dno pekáče dejte polovinu omáčky, vyskládejte závitky a překryjte zbylou omáčkou. Pečte asi 30 minut při 180 °C.

Tip: Náplň do závitků dolaďte podle své chuti, přidat můžete bulgur, quinou, jiné druhy čočky, tempeh, tofu, olivy, žampiony nebo třeba vlašské ořechy.

Foto: Eva Malúšová

Náplň, závitky i omáčku můžete připravit předem a těsně před podáváním jen rychle zapéctFoto: Eva Malúšová

Špaldový koláč z karamelizované mrkve

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 500 g mrkve, 1/3 kostky másla (80 g), ½ hrnku kokosového nebo hnědého cukru, lžičku skořice, ½ lžičky zázvoru, 2 vejce, hrnek špaldové mouky, ¼ lžičky soli, ¾ lžičky prášku do pečiva. Na polevu: 120 g krémového sýra, lžíci medu, hoblinky mrkve

Postup: Cukru nechte lehce zkaramelizovat s polovinou másla, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a zbylé máslo a chvilku restujte. Pod pokličkou pak spolu se skořicí a zázvorem poduste asi 20 minut doměkka. Nechte trochu prochladnout, vmíchejte vejce, mouku, sůl a kypřicí prášek a rozetřete do papírem vyložené formy. Pečte asi 40 minut při 180 °C. Vychladlý koláč ozdobte polevou z krémového sýra a medu a hoblinkami z mrkve.

Foto: Eva Malúšová

Koláč z karamelizované mrkve vypadá nenápadně, ale je krásně vláčný a jemně kořeněnýFoto: Eva Malúšová

Jaké jídlo pro vás symbolizuje příchod jara?

Reklama

Načítám