Hlavní obsah

Tři zeleninové večeře, které u vás doma sklidí úspěch

Foto: David Špingl

I v prosinci si můžete dopřát dostupnou sezonní zeleninu!

Neděláme si iluze, že se Vánoce ponesou v duchu salátů a nízkotučných potravin, a proto bychom teď měli (ještě, než začne to pravé obžerství) do svého jídelníčku dostat i trochu té sezonní zeleniny.

Článek

Poslední příležitost si před svátky dát i trochu lehčí, zeleninová jídla dává konečně prostor celeru, cibuli a kapustě, které jsou v prosinci v plné formě a stojí teď pár korun.

Kdekdo asi zažil onen známý řízkový podfuk, kdy se pod křupavou vrstvou trojobalu místo telecího řízku objeví celer! Milovníkům této výrazné zeleniny ale není třeba lhát – celerové řízky si dají dobrovolně a rádi (zvlášť, pokud jim k nim nabídnete domácí tatarku :-)).

Další na řadu přijdou plněné cibule, které můžete ochutit a zapéct přesně podle svého gusta, jenom je nedoporučujeme konzumovat před plánovanou vášnivou nocí… A chybět nesmí ani kapusta, kterou jsem tentokrát pojala po asijsku se zázvorem, kari a buráky. Polévka je krásně hustá a zasytí vás díky fazolím a arašídům plných bílkovin.

Celerové řízky

Na 4 porce potřebujete:1 bulvu celeru, 3 lžíce octa, sůl, 80 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g strouhanky, řepkový olej, sůl, pepř, citron k podávání

Foto: David Špingl

Pro někoho sprostý řízkový podvod, pro zbytek příjemné odlehčení (doplněné nejlépe domácí tatarkou :-))

Postup: Celer oloupejte, nakrájejte na asi centimetrové plátky a 6 minut povařte v okyselené a osolené vodě. Nechte vychladnout a osušené plátky obalujte v klasickém trojobalu: nejprve v mouce, poté v rozšlehaných, osolených a opepřených vajíčcích a nakonec ve strouhance. Smažte dozlatova a podávejte s bramborou kaší a skrojkem citronu.

Plněné cibule

Na 4 porce potřebujete: 4 velké nebo 8 malých cibulí, olivový olej nebo máslo, 2 stroužky česneku, čerstvý rozmarýn, 100 ml smetany na vaření, 100 g tvrdého sýra, 8 plátků slaniny, sůl, pepř

Foto: David Špingl

Voňavé zapečené cibule můžete naplnit jakýmkoli oblíbeným sýrem, bylinkou či uzeninou

Postup: Cibule oloupejte a 12 minut povařte v osolené vodě. Osušte, seřízněte vršek a pomocí lžičky opatrně vydlabejte vnitřek tak, aby vám zbyly jen 2–3 horní vrstvy. Vnitřky a skrojené „pokličky" nasekejte nadrobno a dozlatova opečte na rozehřátém oleji nebo másle. Pořádně osolte, opepřete a ochuťte rozmarýnem.

Zalejte smetanou a vmíchejte nastrouhaný sýr. Vydlabané cibule obalte slaninou, kterou spíchněte kouskem párátka. Naplňte směsí a pečte ve vymazaném pekáčku asi 25 minut při 200 stupních.

Podávejte samotné jako předkrm nebo se salátem a bramborami jako hlavní chod. Na romantickou večeři ale nedoporučujeme :-).

Pikantní kapustová polévka s arašídy

Na 4 porce potřebujete: 1 červenou cibuli, kousek čerstvého zázvoru, 2 lžíce řepkového oleje, 2 stroužky česneku, lžičku kari pasty, 1 malou kapustu, plechovku drcených rajčat, plechovku bílých fazolí, limetu, 100 g pražených nesolených arašídů (nahradit můžete 3 lžícemi arašídového másla), sůl

Foto: David Špingl

Fazole a buráky jsou plné bílkovin, takže vás tahle pikantní polévka dobře zasytí

Postup: Na rozehřátém oleji nechte změknout najemno pokrájenou cibuli a nasekaný zázvor, přimíchejte plátky česneku a kari pastu, a už jen minutku prohřejte. Do hrnce přidejte na proužky pokrájenou kapustu (při krájení myslete na to, aby se polévka dobře jedla a proužky tak byly spíš menší), zalejte litrem vody a drcenými rajčaty, osolte a povařte do změknutí.

Před koncem přidejte propláchnuté fazole a nasekané arašídy (já je nejdřív trochu promixovala tyčovým mixérem, aby se z části vytvořilo arašídové máslo a polévku tak i zahustilo). Dochuťte limetou a podávejte.

Tip: K této polévce se bezvadně hodí i čerstvý koriandr a nasekané chilli. Jestli jste nesehnali nesolené arašídy, nezoufejte – solené stačí jen trochu propláchnout, aby polévka nebyla příliš slaná!

Z jaké zeleniny v zimě nejraději vaříte vy? A co dobrého z ní připravujete?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama