Hlavní obsah

Karbanátky z trouby: Šťavnaté díky slanině!

Hodnocení:
(45)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Výhoda pokrmů z trouby spočívá především v tom, že jsou víceméně „bezúdržbové“. Jídlo stačí připravit, dát péct a jen jednou za čas zkontrolovat. A stejné je i to s přípravou těchto karbanátků, které se doslova rozplývají na jazyku.

Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g míchaného mletého masa
  • 100 g anglické slaniny v celku
  • 2 vejce
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 2 hrsti strouhanky
  • 1 bílek na potření
Článek

Postup

Krok 1: Mleté maso vyndejte z lednice a nechte ho mírně ohřát na pokojovou teplotu, bude se vám pak lépe promíchávat. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a přisypte k masu. Stejně tak přidejte vejce, všechno koření, sůl a pepř. Vše promíchejte se strouhankou – předepsané množství je jen orientační, podle velikosti vajec jí bude možná třeba trochu více či méně. Hotová masová směs by měla hezky držet pohromadě a být vláčná, ne mokrá.

Krok 2: Troubu zapněte na 200 °C. Z masového těsta tvořte v dlaních kulaté karbanátky a klaďte je vedle sebe na plech. Potřete je vaječným bílkem (budou se pak hezky lesknout) a pečte asi 25 minut dozlatova. Podávejte třeba se šťouchanými bramborami a zeleninovou oblohou.

Pečete karbanátky v troubě, nebo je vždycky jenom smažíte?

ynezorPumanzeSaNyknalC