Hlavní obsah

Smažené houbové karbanátky s domácí tatarkou

Hodnocení:
(25)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Houbové karbanátky si můžete udělat, kdykoliv vás na ně přepadne chuť. Samozřejmě jsou nejlepší s čerstvě utrženými hřiby z lesa, ale skvěle budou chutnat i třeba s portobello žampiony nebo hlívou ústřičnou. Navíc jsou úžasně křehké a plné bylinek.

Ingredience pro:
4 porce
Tatarská omáčka
  • 1/2 cibule
  • 2 kyselé okurky
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce hustého bílého jogurtu
Karbanátky
  • 1.5 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 450 g čerstvých hub
  • 1 rohlík
  • 4 snítky tymiánu
  • plocholistá petržel
  • 25 g másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 vejce
  • 1.5 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si připravte rychlou tatarskou omáčku. Cibuli a kyselé okurky nakrájejte nadrobno a dejte do misky. Přidejte majonézu a jogurt. Promíchejte a dejte vychladit do lednice.

Krok 2: Dále si připravte ingredience na karbanátky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte na kostičky, stejně jako rohlík, od kterého jste odřízli oba konce. Bylinky opláchněte a nasekejte najemno.

Krok 3: Na rozpuštěném másle nechte nejprve zesklovatět cibuli. Pak přidejte česnek a po chvilce houby. Restujte společně alespoň 10 minut do doby, než se z hub odpaří veškerá voda. Zamezíte tak tomu, aby se vám karbanátky rozpadaly. Houby nakonec ochuťte solí, pepřem a kmínem a vmíchejte nasekané bylinky. Odstavte z tepla a do směsi vmíchejte na kostičky nakrájený rohlík.

Krok 4: Ke zchladlým houbám přidejte vejce a podle potřeby jednu až dvě lžíce hladké mouky. Důkladně promíchejte a rozehřejte olej v pánvi. Pak tvarujte v rukách nebo pomocí lžíce a vkládejte karbanátky rovnou do pánve. Smažte je z každé strany 3 až 4 minuty, podle jejich velikosti. Poté je nechte okapat na papírovém ubrousku.

Krok 5: Houbové karbanátky podávejte s vychlazenou tatarskou omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory omaštěné máslem.

Jaké karbanátky děláte vy? 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek