Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Houbové karbanátky si můžete udělat, kdykoliv vás na ně přepadne chuť. Samozřejmě jsou nejlepší s čerstvě utrženými hřiby z lesa, ale skvěle budou chutnat i třeba s portobello žampiony nebo hlívou ústřičnou. Navíc jsou úžasně křehké a plné bylinek.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Tatarská omáčka
  • 1/2 ks cibule
  • 2 ks kyselých okurek
    10
    12
  • 4 lžíce majonézy
    3
  • 4 lžíce bílého jogurtu
    7
Karbanátky
  • 1,5 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 450 g čerstvých hub
  • 1 ks rohlíku
    1
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 hrst listové petržele
  • 25 g másla
    7
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 ks vejce
    3
  • 1,5 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 dl oleje
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte rychlou tatarskou omáčku. Cibuli a kyselé okurky nakrájejte nadrobno a dejte do misky. Přidejte majonézu a jogurt. Promíchejte a dejte vychladit do lednice.

02.

Dále si připravte ingredience na karbanátky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte na kostičky, stejně jako rohlík, od kterého jste odřízli oba konce. Bylinky opláchněte a nasekejte najemno.

03.

Na rozpuštěném másle nechte nejprve zesklovatět cibuli. Pak přidejte česnek a po chvilce houby. Restujte společně alespoň 10 minut do doby, než se z hub odpaří veškerá voda. Zamezíte tak tomu, aby se vám karbanátky rozpadaly. Houby nakonec ochuťte solí, pepřem a kmínem a vmíchejte nasekané bylinky. Odstavte z tepla a do směsi vmíchejte na kostičky nakrájený rohlík.

04.

Ke zchladlým houbám přidejte vejce a podle potřeby jednu až dvě lžíce hladké mouky. Důkladně promíchejte a rozehřejte olej v pánvi. Pak tvarujte v rukách nebo pomocí lžíce a vkládejte karbanátky rovnou do pánve. Smažte je z každé strany 3 až 4 minuty, podle jejich velikosti. Poté je nechte okapat na papírovém ubrousku.

05.

Houbové karbanátky podávejte s vychlazenou tatarskou omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory omaštěné máslem.

Jaké karbanátky děláte vy? 

Související témata:

Načítám