Hlavní obsah

Kate Moss: Módní ikona slaví 45 let. Co o ní nevíte?

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kate Moss se v devadesátých letech zařadila po bok supermodelek. Spolupracovala snad se všemi nejznámějšími návrháři, fotografy a na kontě má stovky titulních stran magazínů. Dnes slaví 45. narozeniny. Co jste o Kate nevěděli?

Článek

Když se řekne Kate Moss, jako první vás napadne supermodelka. Její mediální pověst ale vždy super nebyla. Nyní se však zdá, že divoké večírky plné drog a alkoholu jsou už za ní. A protože dnes slaví 45. narozeniny, podívali jsme se zpátky do minulosti.

Modelka vagabund

Cestujete domů do Anglie z dovolené na Bahamách a na letišti vás osloví agentka z módní agentury. I když vás doma přesvědčují, že na to nemáte, příležitost si nenecháte utéct, a nakonec dokážete celému světu, že jestli je někdo módní ikonou, jste to vy.

Takhle začala kariéra Kate Moss, modelky, podnikatelky a kreativní ředitelky firmy s japonskou kosmetikou Decorte. Oproti supermodelkám 80. a 90. let byla menší (měří jen 170 cm) a hubenější. Právě Kate tehdy zahájila éru „vagabundských“ modelek, anglicky „waif look“. Synonymem pro to by bylo „heroin chic“ – vzhled, který je nezdravě vyzáblý a s bledou pletí. Byla protipólem supermodelek 80. a 90. let, jako byly například Cindy Crawford (52), Naomi Campbell (48) nebo Claudia Schiffer (48).

Znáte její větu, že „nic nechutná lépe, než pocit, že jste hubená“? To řekla asi před deseti lety a mnoho lidí ji za to odsoudilo. Dnes to vidí jinak – vítá rozmanitost mezi modelkami, pro modelingový průmysl je to podle ní cesta k lepšímu. V jednom z rozhovorů pronesla, že ne vždy řekne to, co ostatní považují za správné, ale naučila se nevnímat, co si o ní myslí nebo píšou jiní. Protože pokud víte, kdo doopravdy jste, názory druhých vás zajímat nemusí. Ámen.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Kate Moss v roce 1995 a 1996Foto: Profimedia.cz

Obsese s Kate

Průlom v její kariéře nastal díky kampani Calvin Klein v roce 1992, která ji katapultovala mezi supermodelky a odstartovala trend „heroin chic“. Pro snímky k parfému „Obsession“ musela tehdy pózovat nahá, což pro osmnáctiletou dívku bylo zdrcující. Zjednodušovala jí to skutečnost, že fotografem byl její tehdejší přítel Mario Sorrenti (47). Fotografie a video, které tehdy vznikly, jsou legendární.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Kate Moss v roce 1992 při focení kampaně k parfému „Obsession“ od Calvina Kleina. V roce 2017 se objevila jeho novější verze s názvem „Obsessed“Foto: Profimedia.cz

Žili šťastně až do smrti?

Čtyři roky tvořila pár s Johnnym Deppem (55), se kterým se dala dohromady v roce 1994. V roce 2002 se Kate narodila dcera Lila Grace, kterou má s novinářem Jeffersonem Hackem (47). Asi nejvíce si budete pamatovat modelčin vztah s hudebníkem Peterem Dohertym (39), se kterým se dala dohromady v roce 2005. Jejich vášnivá láska nějakou dobu živila bulvární tituly – kolikrát se dvojice rozešla a dala dohromady by asi nenapočítali ani oni sami. Nadobro se rozešli v roce 2007. V roce 2011 se vdala za rockera Jamie Hince (50), ale ani tady to nedopadlo, před třemi roky se rozvedli. Od roku 2015 randí s aristokratem Nikolaiem von Bismarckem, který je o 14 let mladší než ona.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Kate Moss s Johnnym Deppem (55) v roce 1997. V současnosti žije s Nikolaiem von BismarckemFoto: Profimedia.cz

Divoká Kate

Rozchod s Johnny Deppem tenkrát Kate neustála. Zhroutila se a útěchu nacházela hlavně v alkoholu, drogách a divokých večírcích. V zahraničních zdrojích se o Kate dočtete šílené věci, zda je to pravda, nebo ne, ví jen ona sama. Nicméně přezdívalo se jí „tank“, což do češtiny můžeme přeložit jako tank nebo cisterna. Dokázala totiž za večer zdolat 3 gramy kokainu a k tomu vypít láhev vodky. V roce 1998 nastoupila do léčebny, ale s divokým životním stylem nepřestala. Není tedy divu, že se večírky až do rána začaly podepisovat na jejím vzhledu.

V roce 2005 obletěly svět fotky, jak šňupe kokain, kvůli čemuž pak přišla o pracovní smlouvy s několika módními domy. Právě z té doby ji známe z paparazzi fotek jako neupravenou, strhanou a vždy s cigaretou v ruce. Přestože mediální svět na Kate nenechal nit suchou, modelingový svět se za ni postavil. Alexander McQueen si na přehlídku v roce 2005 oblékl triko s nápisem „We Love you Kate“ (Milujeme tě, Kate). Po roce v léčebně se vrátila do práce se vší parádou.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Kate Moss v roce 2004 a 2006Foto: Profimedia.cz

Soukromí nadevše

Kate si své soukromí v současné době velmi přísně střeží a větší skandály se jí také už nějaký ten rok vyhýbají. Nechala se slyšet, že ráda odděluje svět modelingu od svého vlastního. Na internetu neobjevíte příliš rozhovorů s touto módní ikonou z poslední doby, ale určitě si pusťte ten pro americký pořad „Today“. Uvidíte, že Kate působí velmi skromně a sympaticky. Naprosto jinak, než je její všeobecná image. Také prozradila, že pro svůj vzhled se snaží chodit do postele brzy, spát alespoň osm hodin denně, pít hodně vody, nepít tolik kávy a také omezit kouření. Je fakt, že vypadá mnohem lépe než například před osmi lety.

Do „modelingového důchodu“ neodešla, pořád pracuje. Letos se stala například tváří kampaně pro Yves Saint Laurenta. Také má už třetím rokem svou vlastní modelingovou agenturu „Kate Moss Agency“ a nedávno se stala kreativní ředitelkou firmy obchodující s kosmetikou Decorte. Jak je vidět, Kate baví zdolávat nové výzvy a rozhodně o ní ještě uslyšíme.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Své čtyřicáté narozeniny oslavila titulkou v Playboyi. Druhá fotka je z prosince 2018Foto: Profimedia.cz

Máte rádi Kate Moss?

Související témata:

Načítám