Hlavní obsah

Káva, čaj i moučníky: Čím nahradit bílý cukr?

Foto: Thinkstock

Cukr můžete při vaření i pečení nahradit přírodními sladidlyFoto: Thinkstock

Reklama

Když chcete z jídelníčku vyřadit bílý řepný cukr, nemusíte se bát absťáku na sladké. Existuje spousta přírodních sladidel, která poslouží stejně dobře. Tady jsou.

Článek

Nedokážete si odepřít oslazený čaj, něco dobrého upečeného ke kávě nebo jinou sladkost? Pak je na čase objevit i další varianty sladidel, než je bílý rafinovaný cukr. Našli jsme je pro vás.

Pořídit je můžete v prodejnách zdravé výživy a bio, ale některé už jsou i ve větších supermarketech.

Kávu si osladím o trochu víc… a zdravěji

Pokud nechcete potlačit chuť kávy či čaje, musíte volit přírodní sladidla, která nemají vlastní výraznou chuť. I chuťově neutrální sladidla můžete samozřejmě použít i pro vaření a pečení, ale na doslazení kávy nebo jiného nápoje se hodí především. A která jsou tedy nejvhodnější?

Rýžový sirup – vyrábí se enzymatickými procesy z rýžového škrobu – má nevýraznou chuť, což se právě hodí zejména na doslazení nápojů. Mohou ho používat i diabetici. Díky svému složení a nižšímu glykemickému indexu nezatěžuje slinivku. Má vyšší pH, nepřekyseluje žaludek a nepřispívá k vyplavování některých minerálů z těla, jako to je u bílého cukru. Má asi 2,5krát vyšší sladivost než cukr. Cena sirupu na obrázku je 169 Kč za 900 ml.

Agávový sirup – fruktóza ze sukulentu agáve – má jemnou chuť a sladivost asi 1,5krát vyšší než cukr. Je tekutější a velmi rychle se rozpouští – a to i ve studeném nápoji. Dá se použít místo medu, tedy do kaší, pečiva i jogurtu. Má nízký glykemický index a je vhodný také pro diabetiky. Cena sirupu na obrázku je 92 Kč za 500 g.

Stévie – z listů rostliny Stevia rebaudiana, kterou si můžete pěstovat i doma v květináči. V obchodě ji najdete ve formě tabletek nebo sypkého prášku. „Stévie se hodí na pečení i vaření, protože je stálá i za tepla, vydrží teploty až 200 °C," říká Monika Bodláková, trenérka fitness a výživová poradkyně. Má až 300krát vyšší sladivost. Je vhodná pro diabetiky. Cena balení na obrázku se 140 tabletami je 86 Kč.

Xylitol – vyrábí se z kukuřičných klasů a dřeva. Je vhodný pro diabetiky, protože udržuje nízkou a stabilní hladinu krevního cukru. V přírodě se přirozeně vyskytuje téměř ve všech druzích zeleniny a ovoce. Má srovnatelnou sladivost jako cukr. Tělo si ho umí vyrobit i samo z ovoce a dalších potravin. Cena balení sladidla na obrázku je 255 Kč za 454 g.

Sladěnka – výtažek z naklíčeného ječmene – sladu, bez konzervantů s konzistencí hustšího medu. Je zdrojem vitaminu B6, niacinu a stopových prvků. Hodí se nejen do nápojů, ale i do perníku, kaší a pečiva nebo salátů, je skvělá při pečení korpusů. Má nižší sladivost než cukr. Cena balení na obrázku je 58 Kč za 400 gramů.

Pečení a vaření s přírodními sladidly

Některá přírodní sladidla mají specifickou chuť, kterou předají i výslednému pokrmu, takže je lepší s nimi počítat. Jde například o chuť po karamelu, datlích nebo jiném zdroji, z něhož se vyrábějí. Představíme si některá z nich.

Melasa – hustá kapalina černé barvy, která je vedlejším produktem při výrobě cukru. Má velmi výraznou, charakteristickou sladkou vůni po karamelu. Lze ji použít při ochucení jídel z masa i ryb, pečení, kde dodá specifickou chuť a podpoří kynutí. Melasa z třtinového cukru obsahuje mnoho minerálů, vitaminů a enzymů. Balení melasy na obrázku koupíte od 97 Kč za 500 gramů.

Javorový sirup – z mízy kanadských javorů. Je značen písmeny A až D, A je nejvyšší kvalita, vhodná pro přímou konzumaci, sirup C pak pro studenou kuchyni, D na pečení a vaření. Můžete ho použít všude tam, kde byste sáhli po medu. Hodí se k dochucení hotových pokrmů – na palačinky, lívance, do jogurtu, müsli, do zmrzlinových pohárů. Sladivost je asi dvojnásobná oproti cukru. Sirup na obrázku stojí od 160 Kč za 250 ml (kvalita C).

Datlový sirup – hustý a asi 1,5krát sladší než cukr, hodí se do tvarohu, na palačinky, ale i do pečení a na kaše, na polevy i do pyré. Díky svému složení a nižšímu glykemickému indexu nezatěžuje slinivku. Vyrábí se z vyzrálých datlí. Cena balení na obrázku je 57 Kč za 350 g.

Jak je to s náhradou bílého cukru tím třtinovým? O tom se dočtete víc v článku Zdraví: Je lepší hnědý cukr než bílý? Poznejte pravdu!.

Přírodních sladidel je samozřejmě mnohem víc. Napište nám své zkušenosti s nimi!

Reklama

Načítám