Hlavní obsah

Kde jsou hranice žárlivosti?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tolerance i žárlivost musí mít své hraniceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berete žárlivost jako důkaz lásky, nebo vám neskutečně komplikuje život? Jistě je rozdíl mezi romantickým milým žárlením a stavy, kdy vás partner zamyká doma. Je jen otázkou, kde je hranice a jak ji rozpoznat a nepřekročit.

Článek

Ať už jste žárlivá vy nebo váš přítel, oba byste si měli ujasnit hranice, za které nikdy nepůjdete. Od nevinného škádlení se totiž můžete dostat až k nekonečným scénám, kdy začnou lítat talíře vzduchem. Vaše domácnost se tak může proměnit v divokou Itálii a pak už nebude cesty zpět.

Důkaz lásky

Když vám partner svou žárlivostí jen ukazuje, že on je zde také a že na něho nemáte zapomínat, je vše v pořádku. Můžete jít jen s kamarádkou na kávu a on vám ve vtipu připomene, že nemáte dělat žádné hlouposti. Když se milujete, tak ani na nic takového sama nepomyslíte. Váš miláček tak dává jen najevo, abyste nezapomněla.

Samozřejmě že vy sama nejlépe poznáte, kdy jde ještě o romantický důkaz lásky a kdy už to vašemu drahému přerůstá přes hlavu. Když naopak váš přítel neprojevuje vůbec žádné známky žárlivosti a vy byste tak chtěla, aby alespoň trošku ukázal toho majetnického chlapa v sobě, rozhodně se netrapte. Tím váš partner dává najevo, že vám plně důvěřuje. Je to spíše důkaz pravé lásky.

Jsi jen moje

Jestliže vám chybí jeho žárlivost, představte si, že doma máte chorobného žárlivce. A není o co stát. Jen se přiblížíte k domovním dveřím, jistě jdete za potenciálním milencem. Přijdete z nákupu nebo od kamarádky a první co vás potká za dveřmi, je vyčítavý pohled vašeho drahého. Následuje výslech a hádka.

Chorobnými žárlivci se často stávají jedinci, kteří trpí určitým stupněm méněcennosti. Nevěří si a v každém chlapovi, kterého spolu potkáte, vidí soka na život a na smrt. Pečlivě si rozmyslete soužití s takovým člověkem. Rozhodně nejde o procházku růžovým sadem. Jeho žárlivost se může stupňovat a sklouznout až k fyzickému násilí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kafe s kamarádkou partner pochopit musíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

(Ne)mám milence

Záleží také na tom, jestli vašemu partnerovi dáváte důvody, aby vás hlídal a prověřoval. Jestliže se snažíte být tajemná a provokujete ho dvojsmyslnými narážkami, nesmíte se divit, že se chová podezřívavě. Chcete-li upoutat jeho pozornost, vymyslete si něco jiného než neexistujícího milence. Ten by mohl váš vztah spíše zničit.

Je těžké určit přesné hranice žárlivosti, za které by nikdo neměl jít. Jistě, je to případ od případu. Záleží na lidech a na skutečných důvodech, které jeden druhému k žárlení dáváte. Řiďte se proto pravidlem, co nechceš, aby ostatní činili tobě, nečiň ty jim. Vždy se vžijte do pocitů toho druhého, možná si pak lépe uvědomíte, proč se chová tak, jak se chová.

Setkala jste se někdy se žárlivostí, která vám dávala opravdu zabrat? Neváhejte a napište nám na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám